Een goed begin van uw vakantie

Meer buiten zijn? Ga op vakantie!

5 mei 2016

Het gaat goed met de Nederlandse vakantieganger. Zeker nu de economische crisis steeds meer achter ons lijkt te liggen, wordt er weer meer geld besteed aan vakanties. In 2015 werd zelfs voor het eerst in jaren weer meer geld aan de vakantie uitgegeven én gingen mensen langer weg. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Continu Vakantie Onderzoek dat gehouden werd door onderzoeksbureau NBTC-NIPO.

Uitgave aan vakantie stijgt
Afgelopen jaar hebben Nederlanders zo’n 16 miljard euro’s aan vakanties uitgegeven – dit is een half miljard euro meer dan in 2014. Het merendeel van dit bedrag werd besteed in het buitenland: zo’n 13 miljard euro ging op aan vakanties over de grens terwijl de overige 3 miljard werd uitgegeven aan vakanties in eigen land. 

Ook voor 2016 is de verwachting dat men weer massaal op vakantie gaat en dat er ook weer meer geld aan wordt besteed ten opzichte van vorig jaar: zo’n 16,5 miljard euro. Dit is een groei van 3%.

Nederlander wil graag een buitenmens zijn
Natuurlijk is het ook helemaal geen wonder dat – zodra het maar even kan – men weer meer geld uit gaat geven aan de vakantie. Een vakantie is namelijk een fantastische manier om je gelukkiger, meer ontspannen, energieker, gezonder en tevredener te voelen. Deze positieve effecten van een vakantie zijn grotendeels te danken aan het simpele feit dat we dan meer buiten zijn. Buitenlucht doet een mens namelijk goed!

Met deze gedachte in het achterhoofd heeft  Bever in samenwerking met de Wageningen University en Staatsbosbeheer onlangs een onderzoek uitgevoerd naar ‘de buitenmens’ in Nederland. Wat blijkt? In Nederland willen we graag buiten zijn: twee derde van de Nederlanders geeft aan liever meer buiten te zijn. slechts 17 procent vindt het een fijn idee om de hele dag binnen te zitten.

Is de buitenmens ook een vakantiemens?
Een kleine meerderheid (51%) van de Nederlanders noemt zichzelf een buitenmens. Maar wat is dat nou eigenlijk, een buitenmens? Uit het onderzoek komt naar voren, dat buitenmensen geassocieerd worden met activiteiten zoals wandelen, fietsen en kamperen, met ‘groene’ gebieden als natuur, bos en tuin, met gezondheid en met positieve gevoelens zoals vrijheid, genieten en rust.  

Eigenlijk dus precies dezelfde associaties die veel mensen ook met een vakantie maken!

Een interessant onderzoeksresultaat is dat de mensen die zichzelf een buitenmens noemen, ook daadwerkelijk meer buiten zijn. Desondanks blijkt 17 procent van de deze buitenmensen in de wintermaanden elke week één of meerdere dagen niet buiten te komen. Is dat misschien een goede reden om ook in de winter eens wat vaker op vakantie te gaan? De kerstvakantie leent zich daar bijvoorbeeld uitstekend voor.

Nog 5 goede redenen om op vakantie te gaan
Vakantie lijkt dus een soort toverwoord te zijn voor iedereen die meer buiten wil zijn. En wist u dat er behalve de goede invloed van meer buitenlucht nog meer redenen zijn om op vakantie te gaan? Zoals bijvoorbeeld:  

·         Op vakantie kunt u uw eigen leven bepalen. Dit gevoel van vrijheid en het idee zelf de touwtjes in handen te hebben, is volgens psychologen één van onze basisbehoeften.

·         Een vakantie geeft rust. U heeft geen verplichtingen, maar tijd voor u zelf.

·         Een vakantie geeft u meer zelfkennis. Door te reizen doorbreekt u de sleur en leert u uzelf beter kennen.

·         Op vakantie kunt u uzelf zijn.

·         Op vakantie heeft u tijd voor een goed gesprek. Behalve van buitenlucht (en zonlicht), worden mensen ook heel gelukkig van andere mensen om hen heen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken naar geluk.

 Kortom, er is altijd wel een goed excuus te bedenken om de caravan uit de stalling te halen, de tent van zolder te pakken of een ticket naar de zon te boeken!

Vorige pagina

Kampeernieuws