Een goed begin van uw vakantie

Rust, ruimte en ogerepte natuurschoon in zuidwest Drenthe

1 januari 2015

Rust, ruimte en ongerept natuurschoon
2014 - Albert Folkerts

Ik ga even terug naar mijn jeugd en mijn twee oma’s. Die in Diever zei, “Je komt later alleen maar terug als kampeerder” en die in Dwingeloo zei, “Er is niets mooier dan de Brink”. Ze hebben alle twee gelijk gekregen. Na jaren in Frankrijk en de rest van Europa te hebben gekampeerd bivakkeren we nu drie weken in de bossen van Diever en Dwingeloo, wat een weldadige rust! En die brinkdorpen, wat zijn ze mooi.

Recreatie en toerisme staan in Drenthe al decennia lang hoog in het vaandel. Jaarlijks weten vele duizenden Nederlanders tijdens hun vakantie deze mooie provincie te vinden. In Zuidwest Drenthe spreken met name de nationale parken het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold tot de verbeelding. Er is in dit deel van Drenthe nog veel bewaard gebleven van eeuwenoude cultuurlandschappen. Hier proeft u het platteland in vele gedaanten en verschijningsvormen.
In verschillende dorpen is een toerist Informatiepunt (STIP) te vinden als waardig opvolger van de lokale VVV-kantoren.

Deze streek grenst zowel aan het bosrijke Zuidoost-Friesland als het waterrijke Noordwest-Overijssel en juist die overgangsgebieden maken het hier zo interessant.
Het glooiende stuwwallandschap van de Havelterberg gaat bijvoorbeeld vrij abrupt over in de laaggelegen moerassige weiden van Noordwest Overijssel. Zuidwest Drenthe heeft een veelbewogen en ingewikkelde geologische geschiedenis die begint met een sub-tropische rivier van het formaat van de Amazone en een dierenleven inclusief neushoorns, olifanten en leeuwen die je nu alleen nog maar kunt bewonderen in het Noorder dierenpark. Klimaatverandering zorgt er voor dat hier enorme gletsjers het landschap omploegen en stuwwallen vormen. En de mens maakte in prehistorische tijden van de enorme gletsjer keien z’n hunebedden die hier bij Havelte de nummers D53 en D54 gekregen hebben van de archeologen. Het natuurgebied in wording hier heeft van oudsher de naam het Holtingerveld en het Uffelter Binnenveld. In de kern van Diever is het Archeologisch Centrum West Drenthe te vinden waar alle details te vinden zijn over de oertijd en de eerste kampeerders die het hier duizenden jaren geleden al goed toeven vonden.

Fiets in alle rust door grote bosgebieden en over eindeloze heidevelden. Drenthe laat zich het beste verkennen op de fiets. Verdwalen kan niet vanwege het goed doordachte fietsknooppunten systeem met overal landkaartjes en een duidelijke aanduiding waar men is. Ontdek verborgen vennetjes en het steeds veranderende stuifzand. Loop eens over het 'verende' veen van Fochteloo. De kans is groot dat u op de hei de schaapherder en zijn kudde tegenkomt bij Havelte het Aekingerzand en uiteraard bij Dwingeloo.

Te midden van de Nationale Parken liggen sfeervolle en gezellige plaatsen zoals Diever, Dwingeloo, Havelte, Ruinen en Vledder. In het centrum van deze plaatsen vindt u nog een met bomen omzoomde brink, waar tot op de dag van vandaag veel activiteiten plaatsvinden. De Brink is het oude dorpscentrum waar de boerderijen omheen lagen en vroeger het vee over de Drift naartoe werd gedreven. Verder werden er (vee)markten gehouden en die trokken als vanzelf kermisattracties aan. Men kwam van heinde en verre naar zo’n evenement, want verder was er vroeger niet veel te doen. Het was een ontmoetingsplek voor de jeugd, dus het was meteen een uitgaansgelegenheid en een soort van huwelijksmarkt. Het toerisme sloop er sedert de jaren dertig van de vorige eeuw gewoon tussen. Ook de mensen uit het “Westen” vonden die authentieke brinkmarkten wel gezellig en daarom bestaan ze nog.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Ook als je nu niet meteen lid wilt worden van Natuurmonumenten is een bezoek aan het Bezoekerscentrum Dwingelderveld een must. In kort tijdsbestek ontdek je er, onder een natuurlijk bloeiend dak, alles wat er leeft en groeit op de hei en in de bossen. De jeugd kan beestjes vangen in speciaal daarvoor ontworpen vijvers en in een heemtuin staan allerlei heilzame kruiden.

Planetron
En voor wie de hei nog niet groot genoeg is, kan de ruimte verkennen in het Planetron en zelf een kijkje nemen door de grootste professionele optische telescoop van Nederland! Bij minder goed weer is er uitleg door middel van een planetarium. Aan de rand van de hei staat één van de oudste radiotelescopen. Deze is nog steeds in gebruik bij de wetenschap.

Kunst en antiek
Heel wat kunstenaars volgden Vincent van Gogh naar Drenthe. De één om net als hij het unieke landschap te vangen op het doek of als inspiratie in een ander medium zoals klei of steen. De ander om er zich te vestigen en om het gewrochte te verkopen aan de komende en gaande man. Bezoek een paar galerieën en ga en passant ook even bij een kringloopwinkel binnen. Misschien hebben ze net een inboedel binnen met leuke oude meubeltjes, glaswerk of boeken. Wij doen het wel, ook al is maar het om iets wat stuk of verloren is te vervangen voor een 2e hands exemplaar. En we zijn niet voor niets lid van vereniging De Verzamelaar.

Musea
Is het een dagje slecht weer? Het Archeologisch Centrum West Drenthe is de moeite waard, net als Zeemuseum Miramar in Fredriksoord, het Vlechtmuseum in Noordwolde en het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hoofdstad Assen heeft uiteraard het compleet vernieuwde Drents Museum waar naast kunst uit alle eeuwen ook een bijzondere expositie is ingericht rond de veenlijken die ooit door turfgravers gevonden zijn in het veen, lekker griezelen voor jong en oud.
 

Vorige pagina

Binnenland