Een goed begin van uw vakantie

Opera

6 juni 2010

Door Mariëtte Bos - mei 2010
Het is geen tent, het is geen caravan en het is geen camper. Wat is het dan wel? Strikt genomen is het een vouwwagen maar de Opera onderscheidt zich zo van al het andere dat op de vouwwagenmarkt verkrijgbaar is je het daar misschien wel te kort mee doet.

De Opera is door Axel Enthoven ontworpen en wordt in Geldrop gemaakt. De vouwwagen is Opera gedoopt en als je voor de indrukwekkende vouwwagen staat is de gelijkenis met het Sydney Opera House inderdaad opmerkelijk. Als ondertitel is voor Your Suite in Nature gekozen, naar de beste hotelkamer, maar dan midden in de natuur. Met de Opera verblijf je, volgens het persbericht, namelijk op de mooiste plekjes, maar dan wel met de luxe van een wijnkoelkast, heteluchtverwarming, espressobar en een teakhouten besloten veranda. De nomadische, eigentijdse woontent biedt de kwaliteit van een luxe jacht gecombineerd met het buitengevoel van ‘tentkamperen’. Hoe mooi ook verwoord, het is en blijft gelukkig ‘gewoon’ kamperen. Boven je hoofd is alleen maar tentdoek en doe één stap buiten de Opera en je staat met je voeten in het gras. Gelukkig maar, want wie houdt er niet van kamperen.

De Opera’s worden volledig handgemaakt in Geldrop. Bij de productie wordt alleen gewerkt met eersteklas materialen zoals edelhout, roestvrij staal en leer.
Kijken we eerst naar de wagenbak dan zien we een polyester tandemasser die wordt afgesloten met een vast deksel. Op het deksel zien we als pikant detail een kompas. Volgens de ontwerpers reuze handig om altijd goed op de zon te staan. De grote spoorbreedte, de dubbele as, de hydraulische schokdempers, en het zeer lage zwaartepunt zorgt voor een stabiele combinatie die vrijwel ongemerkt de auto zal volgen. Door de breedte en hoogte van de wagen zijn geen extra buitenspiegels nodig. Optioneel is een Tempo 100 certificaat waarmee u in Duitsland wettelijk 100km/u kunt rijden. Dit certificaat wordt geleverd in combinatie met een stabilisatiekoppeling.

Als de Opera zich - binnen 5 minuten en zonder haringen, draaipootjes en losse tentstokken - elektrisch bekrachtigd, als een grote kinderwagenkap heeft geopend en vlakgesteld - staat er een indrukwekkend verblijf van 7 meter lang en ruim 3 meter breed. Het deksel maakt als het ware een elektronisch aangestuurde koprol en vormt, met de mooie houten onderkant naar boven, de entree. Aan de zijkanten zijn luiken voorzien die toegang geven tot de bagage. Een helpende hand is alleen nodig bij het kantelen van het deksel en het naar beneden trekken van de onderste puntboog bij de dissel.
Het resultaat is anders dan alles wat we op de vouwwagenmarkt hebben gezien en het is een ruimte om u tegen te zeggen waarbij vooral de stahoogte van 3,4 meter op de camping op zal vallen. De boogvormige tent heeft binnendoek van Ten Cate en de buitenkant is gemaakt van sterk polyester bootkappendoek dat in drie kleuren leverbaar is.
Binnenin treffen we alle denkbare luxe (waarvan heel veel optioneel). We zien twee eersteklas en elektrisch verstelbare bedden die met een eenvoudige beweging één groot bed vormen. De Opera is voorzien van een boiler en levert desgewenst warm water voor de spoelbak en het fonteintje. Het toilet staat in een aparte ruimte achter de bedden en is van keramiek gemaakt en de 36 liter koelkast is een bovenlader waarin de wijnflessen rechtop kunnen staan. Het keukenblok is voorzien van een roestvrijstalen spoelbak met een mengkraan die ook nog eens uittrekbaar is. Zo creëer je in een handomdraai een buitendouche. De luxe kasten bieden verrassend veel bergruimte. Het lichtgewicht kooktoestel is mobiel en kan binnen en buiten worden gebruikt. Het heeft twee modulaire vakken die naar wens kunnen worden ingevuld. Bijvoorbeeld met een piëzo 2 pits kooktoestel, een piëzo gas barbecue, een houtskool barbecue (allen in rvs) en een beukenhouten snijplank. Ingevouwen schuift u het geheel zo een van de keukenkastjes. De keuken wordt aangesloten op het boordgas van de wagen, zodat het gesjouw met zware gasflessen verleden tijd is. De hele wagen is voorzien van LED verlichting en wordt het te koud dan biedt de heteluchtverwarming uitkomst.
Door de 2 aparte bedden, de houten vloer en de gebruikte kasten heeft de Opera een bijzonder moderne en luxe uitstraling waarin we de jachtbouw duidelijk herkennen. Er zijn vast niet veel mensen die dit niet mooi vinden en het sluit prachtig aan bij het moderne Glamping (= glamour en luxe op de camping). Voor de standaarduitvoering van deze bijzonder uitgevoerde vouwwagen betaalt u € 25.000.
De Opera wordt geleverd met een zogenaamde Opera Gids. Daarin wordt een selectie van exclusieve verblijfplaatsen gepresenteerd, met aandacht voor goede restaurants en pittoreske plekjes in de omgeving.

De Opera is bedacht en ontwikkeld door Rob Vos in samenwerking met een investeerdersconsortium. Vos verdiende eerder ruimschoots zijn sporen in de automotive industry. Hij werkte onder andere in allerlei functies bij Bova.
Ontwerper Axel Enthoven, die het design verzorgde, won meer dan 25 internationale awards in acht verschillende landen, waarvan de Belgische Henri van der Velde prijs voor zijn hele oeuvre misschien wel de belangrijkste was. Sinds 1989 is Enthoven professor en hoofd van de afdeling mens & mobiliteit aan de Academie voor Industrieel Design in Eindhoven. De Opera won onlangs de Wallpaper Design Award.

Informatie Ysin BV
Nuenenseweg 167
5667 KP Geldrop
Tel: 040 2801258
www.yoursuiteinnature.com en www.ysin.nl

 

Vorige pagina

Vouwwagentest