Een goed begin van uw vakantie

Constructamclub

1 januari 2012

Door Mariëtte Bos - oktober 2011
De Constructamclub is een groep kampeerders met als grootste gemene deler het bezit van een Constructam caravan en de liefde voor het retro kamperen anno 1970. De beperkende factor is daarmee duidelijk, zonder Constructam caravan is het niet mogelijk lid te worden.
Het was kort na de millenniumwisseling toen in Voorthuizen 30 oude Constructam caravans bijeen kwamen. De initiatiefnemers vonden het een succes en een herhaling volgde in Zeist. Ook daar verzamelden zich zo’n 30 equipes. Aangezien er voldoende draagkracht en belangstelling was, kreeg deze groep liefhebbers in 2003 de officiële status en was de Constructamclub een feit.

Negen jaar later telt de club 280 betalende leden. Ze betalen €32,50 per jaar om lid te zijn en toegang tot het inloggedeelte van de website te krijgen. Per jaar worden er twee evenementen georganiseerd door 2 clubleden ondersteund door de evenementencommissie. De club verzorgt desgewenst taxaties, caravanverzekeringen en organiseert klus-, advies- en sloopweekenden.
Omdat het nog niet zo eenvoudig is oude caravans op de weg te houden worden met enige regelmaat oude modellen ingekocht en in onderdelen opgeslagen in het onderdelenhuis. Leden kunnen inloggen via de website en zo het aanbod bekijken. Het is een cruciale aanvulling op het normale clubgebeuren aangezien het een caravan betreft die al jaren niet meer wordt gemaakt*.
Om de Constructams technisch in orde te houden en de sfeer van vroeger te bewaken wordt er gestreefd naar hergebruik van oude onderdelen en accessoires. De Constructam was leverbaar in 3 modellen, de Condor, de Coral en de Comet.

*In 2009 maakte Constructam bekend een nieuw model in ontwikkeling te hebben. In oktober 2010 werd het prototype getoond. De nieuwe Constructam kwam qua afmetingen het dichtst bij de oude Comet en van binnen herkenden we de retro sfeer. Dealers gaven hun mening en de fabrikant ging hiermee aan de slag.
Terwijl wij in afwachting zijn op de nieuwe Constructam laat de fabrikant in augustus 2011 weten dat de levering andermaal niet van de grond komt. Dit keer door het faillissement van het Belgische productie- en assemblagebedrijf Mobil Partner. De directie van Constructam (en Home Car) bezint zich op andere mogelijkheden om de productie te kunnen hervatten.

Vanwaar de diepgaande liefde voor de Constructam vraag ik de vicevoorzitter van de club, de heer Richard Amersfoort. “De aantrekkingskracht zit hem in de vorm, de brede raampartij, de polyester uitvoering, de nostalgische sfeer en de technische kwaliteiten van deze oude caravan.” Amersfoort was al in het bezit van een oldtimer auto en zeg nu zelf, met een oude Constructam aan de haak maakt dat toch een geweldig plaatje!

Toekomstplannen zijn er genoeg. De club wil het archief uitbreiden en de site van downloadbare brochures voorzien. Verder is het vooral afwachten of de herintroductie van de Constructam ook werkelijk een vervolg krijgt. Zo niet dan blijft de club bestaan als oldtimerclub. Krijgt de Constructam nieuw leven ingeblazen dan kan de club nieuwe leden verwachten want één ding is wel zeker, je koopt niet toevallig een Constructam. Je bent liefhebber of niet. www.constructamcaravnclub.com
 

Vorige pagina

Op bezoek bij