Een goed begin van uw vakantie

Denemarken - 2 Een lieflijk land

4 april 2010

Denemarken - Een lieflijk land…Deel 2 - Door Mariëtte Bos
Mariëtte Bos zoekt met man en kinderen in Denemarken naar sporen uit het verleden. In een land met zo’n roerige geschiedenis, en dat bovendien gerekend wordt tot een van de oudste van de wereld, moet dat niet al te moeilijk zijn. Dit is deel II van haar verhaal.

Vanaf Ribe rijden we naar Jelling, midden in Jutland. Het is eind mei en we zien nog net de laatste koolzaadplanten bloeien. Nog een paar dagen en de fel geel gekleurde deken is van de velden verdwenen. Jammer dat we net te laat zijn, maar er is nog genoeg om van te genieten. De klaver en de meidoorn kleuren de bermen wit, de seringen zijn blauw.
Hoewel Jutland niet meer alleen het domein is van de boeren heeft het nog wel het landelijke karakter van weleer. Wij rijden door glooiende landerijen en kleine knusse dorpjes rijgen zich als kralen aan de slingerende weg. Hoe dichter we bij Jelling komen hoe heuvelachtiger het wordt. Dit is het lieflijke land dat in het volkslied wordt bedoeld.

Fårup Sø Camping in Jelling, aan het mooie Fårup Sø meer, is bijna volgeboekt vanwege het jaarlijkse Jelling popconcert dat juist dat weekend op het programma staat.
In het dorp gaan we op zoek naar de ‘geboorteakte’ van Denemarken. Voor de witte kerk staan twee grote versierde runenstenen die worden gezien als de geboorteakte van Denemarken. Het is een symbool van het samengaan van de oude religies en het christendom.
Zo rond het jaar 1000, midden in de Viking tijd, woonden hier de Deense koningen. Het was koning Harald Blåtand die de stenen liet maken voor zijn vader, Gorm de Oude en moeder Thyra. Van de twee grafheuvels voor en achter de kerk wordt aangenomen dat het de graven zijn van Gorm en Thyra.
In 1994 werden de kerk, de grafheuvels en de runenstenen in Jelling op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Onze volgende bestemming ligt bovenin Jutland aan het Kattegat en dat betekent dat we, tot schrik van onze kinderen, even moeten doorrijden. We rijden bovendien een stuk van de Margrietroute zodat we langer onderweg zijn dan strikt noodzakelijk is.
De Margriet route is een 3700 km lange toeristische route en voert door heel Denemarken. De bruine bordjes met witte margriet wijzen de weg langs alle bezienswaardigheden in het land. Ik heb een handig Nederlandstalig boekje (inclusief routekaart) van de route op schoot liggen zodat ik de details over de bezienswaardigheden en attracties onderweg kan lezen.
Wij rijden een deel van route 10 dat ons dwars door het Rold Skov leidt. Het 8800 ha grote glooiende bos is het grootste in Denemarken en heeft prachtige meren en heidevelden. We rijden door het Rebild Bakker Nationalpark en door het Troldeskov. Het gebied wordt doorkruist door paden en routes maar voor auto’s zijn er maar twee wegen en een dwarsweggetje naar Rebild. In Rebild start een gemarkeerde wandelroute over de heide. Het leidt ons naar het Lincolnblokhus, een museum voor de Deens-Amerikaanse betrekkingen. We lezen over Deense emigranten die het avontuur zochten in het verre Amerika. Jaarlijks wordt hier op 4 juli (Independence Day) een reünie georganiseerd.

In Egense, aan het Limfjord, nemen we de pont naar de overkant en dan zijn we in Hals. We eten in Traktørstedet Skovgaard’s Raalingen, een uitstekend restaurant in een authentieke vakwerkboerderij. Het is een rustige avond en eigenaar Stig Mølge vertelt ons prachtige verhalen over de regio en de bewoners. Middenin het stadje herinneren grote botten en ribben aan toen er nog walvissen werden gevangen. Een houten Viking houdt een oogje in het zeil bij het verkeersplein.
Camping Hals ligt naast de Hals Golfklub en dicht bij het strand. De camping werd tijdens ons bezoek gerund door Nederlandse eigenaren maar de afgelopen zomer hebben ze de camping helaas verkocht.
Het Kattegat, het Limfjord, het havenstadje, de golfbaan om de hoek, de haven, het zeer kindvriendelijke strand en de mooie omgeving maken dit een ideale vakantiebestemming. Maar wij komen niet om te vissen of te golfen, wij zoeken sporen uit het verleden en deze zoektocht voert ons naar Aalborg, een havenstad en de hoofdstad van Noord-Jutland. Hier vinden toeristen een binnenstad met moderne winkelstraatjes, een oud stadsdeel, kunst, cultuur, een dierentuin en attractie Tivoliland. Wij hebben onze zinnen gezet op de dodenakkers van Lindholm Høje. Hier zien we niet hoe Vikingen leefden maar hoe ze stierven. Op de groene heuvels, met uitzicht op Aalborg, waait de wind door onze haren, in de verte horen we het stadsverkeer...
Deze begraafplaats is gebruikt van de zesde tot de tiende eeuw en er zijn maar liefst 700 graven onder een 4 meter dikke laag stuifzand vandaan gekomen. Ieder jaar wordt hier eind juli een Vikingfestival gehouden. Het naastgelegen museum toont veel grafvondsten.

Onze volgende bestemming is de gemoedelijke Omme Å Camping in het gelijknamige dorpje midden in Jutland. ’s Avonds bakken we met andere campinggasten broodjes aan een stok boven een kampvuur. Terwijl de kinderen spelen maken wij een wandeling langs het riviertje en in het bos achter de camping.

Omme Å Camping
Te midden van bossen, heide en weilanden ligt Omme Å camping aan het gelijknamige riviertje de Omme Å. Deze gemoedelijke camping is vanaf begin 2007 eigendom van Martin en Marja Stel uit de Noordoostpolder. Toe aan een nieuwe uitdaging pakten ze alles bij elkaar en vertrokken met hun 2 kleine kindjes (inmiddels zijn het er 3) richting Denemarken. Ze streken neer in het landelijke Sonder Omme, in het hart van Jutland.
De kleinschalige, gastvrije en perfect onderhouden camping (1,7 ha, 75 plaatsen (10 Amp.)), met prima sanitair (ook voor minder valide kampeerders) en 10 hutten heeft een erg prettige sfeer en speciale faciliteiten voor campers. De eigenaren voelen zich betrokken en zijn makkelijk aanspreekbaar. Verder biedt de camping kindvriendelijke speelvoorzieningen, midgetgolf, uitstekend viswater, attractieparken (Legoland op 23 km) en bezienswaardigheden in de directe omgeving. Een absolute aanrader voor kampeerders met kleine kinderen en voor kampeerders die op zoek zijn naar een rust, ruimte en een gemoedelijke sfeer. www.ommeaacamping.dk en tel: +45 75341987.

Dan staat een bezoek aan Legoland op het programma en dat is waar de kinderen al dagen op wachten. Zij hebben genoeg van vroeger gezien en richten zich liever op het hier en nu. In Billund, op 25 km vanaf de camping, ligt het wereldberoemde attractiepark. Meer dan 50 miljoen legostenen zijn gebruikt voor het bouwen van dit avonturenprak. We zien Europa in miniatuur, varen tussen de krokodillen en zien Robinson Crusoe op een onbewoond eiland. Het is een mooie afsluiter en het brengt ons in een keer terug in de moderne tijd. De laatste overnachting in Jutland maken we op de parkeerplaats bij het park. Tegenover de ingang mogen campers niet staan maar neem de P-plaats na de ingang en u kunt uitgerust aan de reis naar huis beginnen.

Voor meer informatie over (kampeer)vakantieland Denemarken en/of het bestellen van het 'Kampeerpakket Denemarken' (uitgebreid brochurepakket a €6,50)
VisitDenmark, Postbus 266, 2300 AG Leiden.
Tel: 071 5211544 (ma/woe/vrij van 09.30 -12.00 uur)
www.visitdenmark.nl  en www.deensecampings.nl

DACF, de Deense camper vereniging, geeft ieder jaar een CamperGuide uit. In de gids worden meer dan 200 voordelige camperplaatsen bij boeren, jachthavens, privéadressen, campings en paar gemeentes besproken. De CamperGuide verschijnt in het voorjaar en is te koop bij de Deense VVV-kantoren voor ongeveer 15 Deense kronen.
 

Vorige pagina