Een goed begin van uw vakantie

Duitsland - Rijnland-Palts

7 juli 2013

De gemoedelijke veelzijdigheid van Rijnland-Palts - Door Mariëtte Bos, januari 2013
Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz) ligt in het zuidwesten van Duitsland, ter hoogte van Trier en het grenst aan België en Luxemburg. Het is één van de zestien deelstaten van Duitsland. Het is een prachtige toeristische bestemming die opvalt door de gemoedelijke veelzijdigheid. Dat is niet mijn ontdekking, dat deden de Romeinen al ver voor mij. Zij kwamen niet zoals ik met vredelievende bedoelingen, zij waren uit op gebiedsverovering en het letterlijk verleggen van hun grenzen. Het machtige Romeinse Rijk heeft de geschiedenis en cultuur van Europa langdurig beïnvloed en dat is vandaag de dag overal om ons heen te zien. Bijvoorbeeld in Rijnland-Palts.

Je zou het niet misschien niet verwachten maar Duitsland staat vierde op de lijst van wijnproducerende landen van Europa. De wereldwijde lijst wordt aangevoerd door Italië, dan volgt Frankrijk en op de derde plaatst staat Spanje. Vervolgens komen andere werelddelen om dan op de negende plaats Duitsland tegen te komen. Duitsland - wijnland.

De Duitse vulkaan bodem bevat zandsteen, kalk, leem, mergel en koper en de aangename temperaturen zijn nodig om de druiven te rijpen. Het waren de Romeinen die deze ideale omstandigheden herkenden en zij brachten de wijnstokken naar dit noordelijke wijngebied. Na de val van het Imperium Romanum ontfermden de kloosters zich over de wijnbouw en zij maakten de Duitse wijnbouw groot. Veel groter dan het nu nog is. Maar anno 2013 is de Palts nog een 85 km lang en 22.000 hectare groot en indrukwekkend wijngebied dat ingeklemd ligt tussen de Rijn en Frankrijk. Hier ontstond ook de eerste wijnroute. Op de laatste zondag van augustus wordt het verkeer omgeleid om wijnliefhebbers een veilige tocht te kunnen garanderen van stube naar stube. Want al dat heerlijks moet natuurlijk geproefd worden en de goede oogst gevierd!

De Romeinen lieten ons niet alleen uitgestrekte wijnhellingen en de heerlijkste wijnen na, ook romantische burchten herinneren ons aan lang vervlogentijden.Veel archeologische vondsten maken dit een interessant gebied en een stad als Trier barst bijna uit zijn voegen van de oudheden die het bezichtigen meer dan waard zijn. Het heuvelachtige groene landschap nodigt ons uit de omgeving op de fiets of te voet te ontdekken.
Wij doen dat vanuit het 780 jaar oude Wolfstein, een 2000 koppig dorp in het noordwesten van Rijnland-Palts.
We overnachten op camping am Köningsberg en laten ons informeren over de omgeving door de Nederlandse eigenaren Reginald en Petra Burgers.
We beginnen met een mooie 6 km lange wandeling vanaf de camping door de heuvels rondom, het is de route van de jaarlijkse fakkeloptocht die door het animatieteam wordt georganiseerd. Het is een opwarmertje. Wat volgt is een wandeling naar de ruïne van de oude burcht. Het werd ooit gebouwd door Romeinse keizer Frederik I. Misschien zegt u dat niet zoveel maar als ik zijn bijnaam Barbarossa noem (Roodbaard) dan is duidelijk wie dit bouwwerk op de heuvel heeft gezet. Het geeft het dorp een zekere allure.

Net als de Kalkberg Mijn. Tijdens het seizoen ga je met een treintje onder de grond en daarna volgt een wandeling door de mijngangen. De gids vertelt alleen in het Duits, maar het is goed te volgen.
Breng ook eens een bezoekje aan het bezoekcentrum van de KOB fabriek. Karl Otto Braun (KOB) bedacht hier de weeftechniek die zo specifiek is voor verbandmaterialen en die nu wereldwijd wordt gebruikt. In de eenvoudige winkel worden tal van producten te koop aangeboden en een vriendelijke gastvrouw vertelt u graag over de fabriek. Bij het afscheid geeft ze ons een tas vol allerlei soorten verbandrollen gratis mee naar huis.
Het Blote Voetenpad in Bad Sobernheim is een attractie die vooral om lekker weer vraagt. Wij werken ons liever in het zweet op de Draisine, een fietsspoor tussen Altenglan en Staudernheim. Op een 40 km lang ongebruikt spoor kunnen toeristen zich in het zweet werken op trapwagentjes. We volgen het oude spoortraject en worden betoverd door de prachtige natuur. Onderweg zijn verschillende picknickplaatsen.
In het Wildpark Potzberg kijken we gefascineerd naar de dagelijkse roofvogelshow (van eind maart tot eind oktober iedere dag om 15.00 uur). De 562 meter hoge Potzberg is het prachtige decor voor adelaars, gieren en valken die hier dagelijks hun kunsten vertonen.

Idar-Oberstein vraagt meer van uw tijd. Het is een stad die groot is geworden door de edelstenen maar ook door de Amerikaanse legerbasis die er tot voor kort was gevestigd en door de militairen die er hun geld uitgaven. Waar militairen zijn, zijn gezinnen en waar gezinnen zijn, worden kinderen geboren. Het voegt wellicht niets toe maar het is leuk om te weten. De legerbasis in Idar-Oberstein is de geboorteplaats van de Amerikaanse acteur Bruce Willis (1955).
Veel belangrijker is de vondst van edelstenen in en rond Ida-Oberstein. Al in de 14e eeuw werd er amethist en agaat gevonden en tegenwoordig is de stad bekend door de Edelstenenroute, de Steinkaulenberg en het Edelsteinmuseum. Een wandeling door de rijk gedecoreerde straatjes van de stad leidt bezoekers langs een lint van stenenwinkeltjes.
Fascinerend is ook de Rotskerk (1484) die rechts naast het Edelstenenmuseum tegen de berg lijkt te zijn geplakt.
Dit gebied is ook populair bij wintersportliefhebbers. Erbeskopf is het hoogste punt in Rijnland-Palts en er zijn twee skipistes en een rodelbaan.

Een bezoek aan de Historische Kupferbergwerk in Fischbach is eentje die tot de verbeelding spreekt, al was het alleen al vanwege de kou (jas mee!) onder de grond. De gids vertelt ons prachtige verhalen over hoe het er hier in het verleden aan toe ging. Over de slechte arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers maar ook hoe bevoorrecht ze toch waren dat ze hier mochten werken.

Burchtruïne Lichtenberg in Kusel werd in 1200 gebouwd en de indrukwekkende restanten trekken bussen vol bezoekers. Ook veel jongelui want de inpandige jeugdherberg is een prachtige accommodatie voor hedendaagse ridders en jonkvrouwen. Wij zien ze vanaf het terras van het restaurant vrolijk voorbij rennen met lansen en schilden. Voordat we vertrekken kijken wij nog even rond in het Musikantenland Museum.

Camping Nahemuhle in Monzingen is een van de volgende pleisterplaatsen. Deze moderne camping is voor een stilte campings eigenlijk te groot maar toch heeft het alles in zich van een natuurcamping. Eigenaresse Brigitte Schüt heeft een soort roeping en dat is dat alle kinderen moeten kunnen kamperen, alle kinderen moeten een kampvuurtje kunnen bouwen en op een paard hebben gereden. Als dat betekent dat de tarieven laag moeten blijven dan is dat maar zo. De sfeer op de camping past haar als een jas. Logisch want die sfeer heeft ze zelf gecreëerd in de 30 jaar dat ze deze camping opbouwde rond de 300 jaar oude watermolen. De natuur mag zoveel mogelijk zijn gang gaan op het 17 ha grote terrein. De achterliggende rivier is prachtig en eens in de zoveel tijd laat men de oude watermolen doen waarvoor het werd gemaakt, stroom opwekken.

Als we in de avond het terrein verkennen lopen we voorbij open manege Hippolini (www.hippolini-nahemuehle.de). De eigenaren zitten na gedane arbeid koffie te drinken en nodigen ons spontaan uit voor een drankje. Waarom niet. In zo´n aangename omgeving maak je snel vrienden en binnen de kortste keren zitten we genoeglijk met elkaar te babbelen. Eigenaar Marion bestiert hier al 6 jaar, samen met Linda en grappenmaker Marcus een open manege. Kinderen van de camping, maar ook uit het dorp leren hier paardrijden en houden van de natuur en de dieren. Ze organiseren voor de camping jaarlijkse wijnproeverijen. Marcus is dan verkleed en begeleidt de gasten tijdens een wandeling door de natuur en vertelt spannende verhalen over de molengeest. Er staan 6 heerlijke wijnen klaar om te proeven en natuurlijk horen daarbij allerlei plaatselijke lekkernijen. Marion en Marcus wonen met 2 papagaaien in een eenvoudig onderkomen op het terrein maar voelen zich als God in Frankrijk.

Wolfstein ligt op 427 km vanaf Utrecht. Nog geen 450 km! Dat is heel prettig in een tijd waarin de brandstof prijzen torenhoog zijn en daarbij opgeteld het bijzonder veelzijdige aanbod, de aardige mensen, de aantrekkelijke campings en het ruime aanbod aan camperplaatsen en het maakt Rijnland-Paltsmisschien wel uw volgende bestemming.

Meisenheim en Herrstein zijn romantische stadjes met vakwerkhuizen. Wandel door de historische Altstad of geniet van al het moois vanaf één vande gezellige terrasjes. Neem van mij aan dat dat laatste goed combineert met een koele Riesling of een karakteristieke Kirner pils! Zum wohl! www.rijnland-palts.nl

 

Vorige pagina