Een goed begin van uw vakantie

Frankrijk - De Jura

4 april 2010

De Jura, een tussenstop waard! - Door Albert en Saskia Folkers
Bij het noemen van de Jura denkt menigeen aan La Bresse-kippen, gele Paille wijn, Comté en Morbier kazen. Anderen denken terug aan een bezoek aan het woonhuis van Louis Pasteur in wijnstad Arbois of het geweldige langlaufgebied dat de Haute Jura in de winter is, of waren het toch de grotten? Voor velen blijft de Jura echter niet meer dan een naam op weg naar verdere vakantiegebieden. U kunt natuurlijk de Route du Soleil blijven volgen naar het zuiden, maar waarom niet bij Besancon de Route National (RN 83) nemen richting Arbois, Poligny en Lons-le-Saunier als het zonnetje schijnt?

De Autoroute du Soleil is de naam van een drukke noord-zuidroute in Frankrijk, maar gingen we niet op vakantie om de drukte te ontlopen? De Jura ontleent de naam niet aan dinosaurussen en dergelijke maar aan de Latijnse naam voor Bos. Daarmee is dit gebied nog steeds voor de helft bedekt. Vanaf de autoroute komt u vanzelf in het rustige westelijk deel van de Jura dat gekenmerkt wordt door de grote 'reculées', ruggelings in de kalksteenrots uitgesleten valleien. Het bovengedeelte van zo'n vallei wordt afgesloten door loodrechte rotswanden. Van boven af zijn de uitzichten fantastisch. Een wandeling in het bosrijke en vogelrijke 'Gebied van de Meren' en langs de beroemde waterval van de Hérisson is zeker een aanrader.

Een van de fraaiste reculée, is die van Baume-les-Messieurs. Dat weten meer mensen, dus later op de dag kan het er behoorlijk druk zijn. Eenmaal beneden aangekomen is het mogelijk om de grot en de abdij te bezoeken. Een geheimzinnig gebouw, in 890 gesticht en voorzien van een graal-legende a la Dan Brown. Een wandelroute voert langs rotswanden waarop valkenkolonies gevestigd zijn.

Poligny is een architectonische 'kunststad' met mooie Middeleeuwse gebouwen en bovendien de stad van de kaas. In het plaatselijke museum wordt alles verteld over de verschillende soorten kazen uit de streek. Het is mogelijk om door de wijngaarden naar Pupillin te wandelen, een dorpje dat in de Romeinse tijd was gewijd aan Bacchus. Dat gold toen nog voor de wijn, in later dagen kwam daar absint bij. 'La fee verte', in Fougerolle, is een distilleermuseum waar u alles over dit drankje te weten komt. De camping aan de rand van Poligny is een aanrader. Hij is groen, heeft net sanitair en is heel geschikt voor de doorreis en om de Jura te verkennen. Ze hebben drie camperplaatsen. Wij vinden het wel prettig om s’nachts de faciliteiten van een camping te hebben omdat we tot dusver alleen kleine kampeerauto’s gehad hebben (VW T3, Hyudai H200 en een Knaus Sportivan). Wij mochten overigens gewoon op een caravanplaats staan.

Het stadje Arbois verder naar het noorden is bekend om het woonhuis van Louis Pasteur. Vergeet hier niet te proeven van de locale wijnen. De bekende gele wijn die wel iets weg heeft van sherry, de Vin de Paille, komt hier vandaan. Op het marktpleintje is de chocolaterie van Edouard Hirschinger te vinden. Op een rustig moment is het zelfs mogelijk zijn chocolademuseumpje in de kelder te bekijken. Ook camping municipal van Arbois is een prima uitvalshaven voor uitstapjes naar de watervallen, de lacs en het kasteel Joux. Het stadje Arbois is een plek waar je prima kunt eten in een van de vele restaurants. Maar wij kwamen er om te wandelen, heen door de bossen naar het beroemde Cirque du Fer à Cheval en terug langs de rand van de rotswand met veel uitzichtpunten.

De Haute Jura, meer naar de Zwitserse grens, is veel ruiger. Hier bevindt zich een uitgestrekt natuurpark met voldoende wandelmogelijkheden over de bergtoppen. Niet zo hoog als de Alpen maar met even prachtige vergezichten en een boeiende flora. Het park strekt zich uit tot de kloof van de Rhône in het zuiden. Het skigebied rond Les Rousses is niet zo op kampeerders berekend, met een camper is er nog wel een plaatsje te vinden aan het meer (Route le Port), maar meer ook niet. Bij het plaatsje Gex is wel een camping te vinden en uiteraard aan de voet van de bergen langs het meer van Gèneve. De Haute Jura is meer toegespitst op hotels en gites (vakantiehuisjes), laat dat geen belemmering zijn om deze streek ook eens te bezoeken. Voor de sportievelingen onder ons is er een Parc Avonture in en om een oud fort bij Les Rousses. Zelf hield ik het bij de mountainbike en een rondleiding door de kaasopslag in het fort, maar u kunt er ook boomklimmen en dergelijke.

Het weer
De Jura is 's zomers bij zonnig weer flink wat warmer dan Nederland, maar het is vergelijkbaar regenachtig, let maar eens op de weerkaarten op tv. Neem gewoon altijd regenkleding of een paraplu mee. Vooral tegen de avond kunnen zich onweersbuien voordoen. Een goede wandelperiode is de herfst, wanneer de druiven geoogst worden.

Reizen
De snelste reis die ik naar de Jura gemaakt heb, ging per openbaar vervoer. Om acht uur ‘s ochtends dronk ik nog koffie op Schiphol en tussen de middag zat ik al aan de raclette in de originele herberg Beauregard niet ver van het wintersportplaatsje Les Rousses in de Haute Jura. Ik ben toen wel afgehaald van het vliegveld in Gèneve. Een andere snelle manier om er te komen is met de Thalys van Nederland naar Parijs. Na een overstap in Parijs reist u door met de trein naar bijvoorbeeld Champagnole. De toeristenbureaus hebben voldoende informatie over lokaal vervoer in verband met te plannen wandelingen. De hoeveelheid bagage en tenten meenemen is uiteraard zeer beperkt. De meeste kampeerders komen met eigen vervoer langs de bekende route over Luxemburg, Metz, Nancy, Epinal en Besancon. Kijk voor meer Nederlandstalige informatie op de website van het regionale bureau voor tourisme www.franche-comte.org/?lg=nl

Kamperen
De campings zijn vrijwel allemaal in het lagere westelijke deel van de Jura te vinden. Ik beschreef de campings van Arbois en Polygny al, maar er zijn er veel meer te vinden. Er zijn er zo al dertien meer-sterrencampings die meer te bieden hebben dan alleen een sanitairgebouw en een receptie. De keuze hangt af van de omstandigheden; bent u op doorreis, zoekt u iets simpels of is er een zwembad en entertainment voor de kinderen nodig.

Camperen in Frankrijk
In Frankrijk is het gebruik van de camper als vervoermiddel gelijkgesteld aan dat van personenauto's. In bepaalde gemeenten is het parkeren van campers gedurende de nacht gereglementeerd. In dat geval stellen de gemeenten hiervoor geschikte plaatsen beschikbaar van de campergebruikers.

In de 15de editie van de gids van France Passion gids vindt u meer dan 1000 gratis overnachtingplaatsen voor campers bij Franse (wijn)boeren. Als u bij een van deze adresjes stopt, kunt u inzicht krijgen in het leven op het platteland en u kunt de lokale specialiteit proeven. Op sommige plaatsen wordt een helpende hand op prijs gesteld. Bijvoorbeeld als keukenhulp of bij de druivenoogst.

Verkeersbureau Frankrijk – Maison de la France - www.franceguide.com

Vorige pagina