Een goed begin van uw vakantie

Tsjechie - Een tweestrijd tussen gevoelens

5 mei 2011

Tsjechië als vakantiebestemming, door Sjaak Baart, april 2011
Vakantie in Tsjechië. Weinig van de ons omringende landen geven bij uitwisseling van vakantie-ervaringen zoveel stof tot discussie. Binnen eigen kring kent iedereen wel iemand die een of meermalen in Tsjechië op vakantie is geweest, en niet zelden met uiteenlopende ondervinding. Want het lijkt of er maar twee typeringen mogelijk zijn: de Tsjechen zijn vriendelijk en gastvrij of je vindt ze nors en weinig sociaal. En dat terwijl de verhalen over het land zelf meestal wel heel positief zijn. Het doet een beetje denken aan onze vroegste ervaringen met Frankrijk waarbij je op menige verjaardag iemand hoorde verzuchten: “Een mooi land maar er zouden geen Fransen moeten wonen”. Inmiddels hebben 1,5 miljoen Nederlanders het er jaarlijks voor over om bij tropische temperaturen tientallen uren in onafzienbare files richting Côte d'Azur te trekken. Voor de ultieme vakantie, zo heet het. Want wie nog nooit in Frankrijk is geweest, weet niet wat kamperen is. Vinden we.

Kansrijk
Misschien moeten we Tsjechië ook maar een kans geven. Want als het alleen om de communicatie gaat dan moet dat met een beetje goede wil toch zijn op te lossen. Tsjechië is een uitdagend land met veel afwisselende natuur en een rijk cultuurhistorisch erfgoed; en voor ons Nederlanders niet op de laatste plaats belangrijk: je betaalt er buiten de grote steden voor een broodje of een biertje nog hele 'leuke' prijzen. Wie Tsjechië echter vereenzelvigt met armoede komt bedrogen uit. In 2010 behoorde Nederland tot de groep Europese landen die weinig kans loopt in armoede te vervallen, terwijl alleen de Tsjechen daarin nog beter scoorden dan wij! Dat Tsjechen gemakzuchtig zijn en afgunst hebben voor onze 'West-Europese rijkdom' kan dus meteen naar het rijk der fabelen.

Duizend grotten
Ofschoon Tsjechië met een oppervlakte van 78.000 km² niet tot de grootste landen van de regio behoort, biedt het heel veel mogelijkheden. Verspreid over het land liggen talloze natuurparken met een unieke flora en fauna. Het landschap is opgebouwd uit een aaneenschakeling van laagvlaktes en middelhoge gebergtes. Te midden daarvan vleit de Moravische Karst zich uit met een oppervlakte van 10 bij 25 km en telt maar liefst rond de duizend indrukwekkende grotten! Maar te midden van al deze schoonheid loopt de kampeerder al snel op tegen een praktisch probleem: het schrale campingaanbod. Ze zijn er wel, en er zijn zeker ook prima moderne terreinen, maar om teleurstelling te voorkomen is het wel verstandig om je van te voren goed te oriënteren, zeker als je gewend bent om te toeren. Want het kan zo maar gebeuren dat je midden in een aantrekkelijke omgeving nog zeker 25 km verder moet rijden om een plek voor je tent of caravan te vinden.

Karlovy Vary
Buiten de grote steden spreken veel inwoners weinig anders dan Tsjechisch en, ofschoon het voor ons Nederlanders nauwelijks denkbaar is, beheersen veel Tsjechen zeker geen Engels. Als je nog nooit in Tsjechië bent geweest, en je hebt echt belangstelling voor het land en de cultuur, dan kun je voor je eerste indruk beter de drukke toeristenoorden mijden. Eén van de beste plekken om te beginnen is de omgeving van Karlovy Vary, of zoals de meesten het kennen: Karlsbad. Het ligt in het uiterste westen van Tsjechië, niet ver over de grens met Duitsland. Het schitterende kuuroord met een fascinerende architectuur en rijke historie is ingesteld op bezoek van vreemdelingen. Een belangrijk voordeel is dan ook dat je er redelijk vaak met Duits of soms zelfs met Engels terecht kunt.

Verkeersborden
In de omgeving van Karlsbad ligt een aantal campings, en zodra je de stad uit bent sta je midden in de natuur. Het biedt je prima de gelegenheid om voorzichtig kennis te maken met Tsjechië en de Tsjechen, en is een goede uitvalsbasis om van daaruit verder het land in te gaan.
Ofschoon het verkeersbeeld in Tsjechië niet zo heel veel afwijkt van wat wij gewend zijn, is het toch goed om rekening te houden met het ongedurige karakter van veel Tsjechische weggebruikers. Voor ons zijn de meeste verkeersopschriften en richtingsborden moeilijk te lezen zodat je er wat meer tijd voor nodig hebt. Niet zelden tonen Tsjechische automobilisten daarvoor weinig begrip en geduld, en dat maken ze ook kenbaar. Als regel volstaat om daar maar gewoon niet op te reageren, waarmee het 'probleem' meestal is opgelost.

Warmwaterbronnen
De bronnen van Karlovy Vary in de heuvels van noordwestelijk Bohemen werden rond 1350 ontdekt door Koning Karel IV. Hij liet er een jachtslot bouwen, en zo werd het een geliefd toevluchtsoord voor veel Boheemse koningen. Na een grote brand in 1604, waarbij vrijwel geheel Karlovy Vary in vlammen op ging, bloeide de stad tussen de 17e en 19e eeuw weer op. Beethoven, Goethe, Wagner, Chopin, allemaal verbleven ze graag voor langere tijd in dit kuuroord. De stad telt ruim tachtig warmwaterbronnen waarvan de temperaturen uiteenlopen van 45 tot maar liefst 73 graden. Karlovy Vary heeft echter ook een veelzijdig cultureel uitgaansleven, waaronder een amfitheater, schouwburg en enkele concertzalen. Sportliefhebbers kunnen er letterlijk op elk terrein hun hart ophalen.

Conclusie: tussen alle omringende volwassen vakantielanden is Tsjechië nog een 'puber' met soms wat onvoorspelbare trekjes. Maar wie daar mee kan omgaan, maakt grote kans op een prettig vakantieverblijf.

Camping Starý Mlýn
Op 3 km afstand van de stad ligt te midden van de bossen deze moderne camping die deel uitmaakt van het complex waarop ook een hotel is gevestigd. Er is een traditioneel Tsjechisch restaurant voorzien van tennisbaan en croquetveld. Een bushalte is op 200 meter lopen en het openbaar vervoer brengt je tot in het centrum van Karlovy Vary.
Adres van de camping: Staromlýnska 26, Bezová.

Camping ATC Hradec
Iets meer naar het noordoosten ligt deze autocamping langs de Ohe, in de buurt van het bassin Nechranice, een paradijs voor vissers. In de omgeving is een natuurzwembad en verhuur van fietsen en kano's. Een aantal kastelen en toeristische attracties maken de trekpleister compleet.
Adres van de camping: Hradec 87, Kada.

Camping Václav
Ten zuidoosten van Karlovy Vary en Cheb ligt deze camping op de rechteroever van de Jesenická dam. Hier is het mogelijk om een caravan of camper te huren en de omgeving biedt faciliteiten voor watersport. De familiecamping zelf heeft een restaurant, in de directe omgeving zijn verschillende spacentra.
Adres van de camping: Jesenická pehrada, Cheb – Podhrad.

Foto’s www.karlovy-vary.cz enTsjechisch Verkeersbureau – www.czechtourism.com
 

Vorige pagina