Een goed begin van uw vakantie

Schotland - Ontdek de Highlands

5 mei 2014

Tekst Albert Folkerts / foto's Reinier Folkerts en Yvonne Bakker - januari 2014
Ontdek de Highlands van Schotland
De aparte culturele rijkdom en de prachtige landschappen maken Schotland zeer geschikt voor een rondreis. Iedereen krijgt wel een beeld voor ogen van mannen in kilts, oude kastelen in ruige berglandschappen en veel regen of mist. Wie heeft films als Highlander niet gezien?

De tocht begint bij Glasgow, de beste winkelstad in Groot-Brittannië na Londen. Met fantastische winkelcentra, luxe boetieks en originele warenhuizen is winkelen in Glasgow een gegarandeerd succes voor wie van winkelen houdt.

Midden in de stad vindt u de Glasgow Syle Mile. Een vierkante mijl, midden in de stad, waar een mix van designwinkeltjes, bekende winkelketens en unieke winkels zijn verzameld.

De reis gaat beginnen wanneer we vertrekken richting Fort William. Deze plaats profileert zich als de Outdoor capital van het Verenigd Koninkrijk, het is een knooppunt van belangrijke weg- en spoorverbindingen. De stad heeft zich ontwikkeld rond een reeks grote en kleine, strategische forten (vandaar de naam Fort William).

Harry Potter zijn we niet tegen gekomen toen we de stoomtrein namen naar Malaig. Fort William centraal station is namelijk het beginpunt van The Jacobitetrain, een van de weinige stoomtreinen die nog op het standaard spoornetwerk van het Verenigd Koninkrijk rijdt. Wagons van deze trein, en een deel van de route, zijn gebruikt in verschillende Harry Potter films. Daar speelt men uiteraard op in door de toeristen ondermeer die vreemde snoepjes uit de films te verkopen. 

De levendige en bruisende haven van Mallaig is gelegen aan de noordwestkust van Schotland aan de beroemde straat naar de eilanden. De stad is een fascinerende plek waar bezoekers kunnen genieten van de sfeer van een werkende vissershaven. Een van de meest aantrekkelijke en interessante plekken in de stad is Mallaig Heritage Centre. Hier kunnen bezoekers een dieper inzicht van het ware leven in het gebied krijgen en de geschiedenis en cultuur van de Hooglanden van Schotland ontdekken. Mallaig is een geweldige uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en het is de poort naar het eiland Skye. Uiteraard namen wij de boot naar Elgol via Ardvasar en Broadford. In Elgol is het vooral fijn wandelen op het strand. De boottocht staat bekend om het waarnemen van de zeearenden.

Skye is het grootste en meest noordelijk gelegen eiland van een eilanden groep voor de westkust van Schotland. Het is 1656 km² groot en daarmee het op een na grootste Schotse eiland. Toeristen bezoeken Skye vooral vanwege het natuurschoon. Het schiereiland Trotternish heeft een geheel eigen geologie. Lavastromen creëerden hier miljoenen jaren geleden grillige natuur. De Quiraing is de top van deze lange bergketen. Neem de tijd en maak hier een indrukwekkende wandeling!

De volgende stop is Portree aan de A87, die de plaats verbindt met het vasteland via de Skye Bridge geflankeerd door hoge kliffen. Portree is een belangrijk toeristisch centrum op Skye waar diverse buslijnen samen komen. We namen bus 608 van 12:50 op ‘someled square’ richting Fiskavaig om de proeverij van de Talisker distillery te bezoeken. Hier wordt één van de vele soorten whisky gemaakt, maar dan wel een single malt Scotch whisky die zeer gewaardeerd wordt door kenners.

De reis gaat verder naar het zeer toeristische Iverness. Deze plaats wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. In de elfde eeuw bevond de burcht van de door Shakespeare beroemd geworden koning Duncan zich in de stad. Vanwege het strategisch belang ging het meerdere malen in andere handen is over. De scepter werd er achtereenvolgens gezwaaid door de Engelsen, Robert the Bruce, diverse Highland-Clans, de Lord of the Isles, aanhangers van de Jacobieten en Maria Stuart. De slag bij Culloden beëindigde de opstand van de Jacobieten in 1715. Generaal Wade beval hier een van zijn citadelsteden op te richten om de orde met de Highlanders te herstellen. Vanwege de voortdurende plunderingen door de Highland-clans staan er nog maar weinig historische gebouwen overeind.

Ja, en dan Loch Ness met het monster. Niemand ziet het beest, maar iedereen maakt wel een boottochtje over het water. Zeker aan te raden omdat je zo’n mooi uitzicht hebt op Urquhart Castle. 

Van Iverness naar Stirling met een steile rots waarop zich een kasteel en het oude stadscentrum bevinden. Door de centrale ligging heeft Stirling een belangrijke rol in de geschiedenis van Schotland gespeeld, die het de naam Poort naar de Hooglanden heeft opgeleverd. Vanwege de strategische ligging werd de burcht vele malen bevochten door beide kanten in de onafhankelijkheidsoorlog tussen de Schotten en de Engelsen. Hier is heel veel te doen en de winkels zijn ook op zondag open.

Onze laatste stop is Edinburgh. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Edinburgh Castle, dat is gebouwd op een vulkanische rots. Ook de Schotse hoofdstad is een belangrijke toeristische trekpleister. De binnenstad van Edinburgh bestaat uit de Old Town en de New Town. De Old Town bestaat uit het kasteel en een hoofdstraat met stegen in een visgraatpatroon. Deze hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd en is voornamelijk voorzien van toeristische winkeltjes. Sinds 1995 staan de Old Town en New Town op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook dit is een gegarandeerd succes voor wie van winkelen houdt.

Vorige pagina