Een goed begin van uw vakantie

Duitsland - Sprookjesachtig mooi Roodkapjeland

11 november 2013

Tekst Mariëtte Bos / foto's Freddy Bos - 2013
In het midden van Duitsland, in Noord-Hesse, ligt een sprookjesachtig landschap. Het glooiende landschap met bossen en velden inspireerde de gebroeders Grimm begin 1800 tot het schrijven van hun wereld beroemde sprookjes. Ze bundelden hun verzameling in het op één na bekendste boek ter wereld. Na de bijbel is er geen ander boek dat meer gelezen, gedrukt en vertaald is. Er zijn wereldwijd ongeveer 26 miljoen bundels verschenen in meer dan 160 verschillende talen. De sprookjes staan zelfs op de werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO. In 2013 vieren we de 200e verjaardag van de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm. Een goede reden eens af te reizen naar het Duitse land van Jacob en Wilhelm Grimm.

De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn in tegenstelling tot sprookjes van andere sprookjesschrijvers geen verzonnen of gefantaseerde verhalen. De gebroeders Grimm waren taalgeleerden die zich bij het maken van de sprookjes lieten leiden door bestaande volksvertellingen en sages.
De broers Jacob en Wilhelm namen dertien jaar de tijd om rond te trekken en oude vertellingen te verzamelen. Dat vormde de basis voor het eerste deel van Kinder- und Hausmärchen dat verscheen in 1813 en 86 sprookjes bevatte. Deel twee verscheen twee jaar later en bevatte 70 sprookjes. Nog eens acht jaar later (1822) verscheen deel drie. En 34 jaar daarna werd een zwaar en lijvig boek gepubliceerd met daarin alle 200 sprookjes en 10 kinderlegendes van de gebroeders Grimm. U kent zonder twijfel de Bremer Stadsmuzikanten, Doornroosje, Hans en Grietje, Assepoester, Sneeuwwitje en Repelsteeltje. Maar de bekendste is misschien wel Roodkapje. Wie kent haar niet…

Roodkapje
Er was eens… een meisje dat op een dag van haar oma een rood fluwelen mutsje kreeg. Het lieve kleine meisje was zo dol op het mutsje dat ze het altijd droeg en daarom begonnen de mensen haar Roodkapje te noemen. Op een dag bracht Roodkapje een mandje met lekkers naar oma. Oma woonde in het bos en Roodkapje moet zich onderweg hebben laten betoveren door de mooie omgeving en de prachtige natuur. Ze vergat haar eigen veiligheid en zonder het te weten liet ze zich om de tuin leiden door de grote boze wolf. U kent het tragische verloop maar weet ook dat het goed afloopt dankzij de jager die de wolf doodt en oma levend uit zijn buik tevoorschijn tovert!

Roodkapjeland
Het sprookje van Roodkapje vindt zijn oorsprong zeer waarschijnlijk in de heuvels van het Schwälmer Land.De bevolking is er trots op en het gebied wordt ook wel Roodkapjeland genoemd (Rottkäppchenland). Hier droegen de jonge vrouwen een rood kapje als onderdeel van het Schwalmer klederdracht. Getrouwde vrouwen droegen afhankelijk van hun leeftijd een groen of paars kapje en weduwen waren te herkennen aan een zwarte kapje. Maar trekken niet altijd en overal ter wereld de jonge ongebonden vrouwen de aandacht? Zelfs die van een wolf… Het is goed voor te stellen dat Roodkapje hier heeft rondgelopen en zich liet verleiden door de boze wolf…
Niet alleen Roodkapje liet zich betoveren door de omgeving, duizenden toeristen overkomt het ook maar zij hebben het geluk dat de boze wolf inmiddels veilig achter slot en grendel zit in het wildpark Knüll.

De weg naar Roodkapjeland in hartje Duitsland is niet moeilijk te vinden. Roodkapjeland ligt in Noord-Hessen, en is gemakkelijk te bereiken via de snelwegen A4, A5, A7 en A49. Roodkapjeland bestaat uit 17 steden en gemeentes in de provincies Schwalm-Eder, Hersfeld-Rotenburg, Vogelsbergkreis en Marburg-Biedenkopf.
De omgeving heeft toeristen zoveel te bieden: fietsen, wandelen en nordic walken, golfen, paardrijden, zweefvliegen, waterskiën, zwemmen en relaxen. Geniet van de landelijke cultuur in historische vakwerksteden, in legendarische burchten en sloten en in levendige musea.

Bahnradweg Rotkäppchenland
Uiteraard houden we ons sportief bezig tijdens ons verblijf. We kiezen voor de fiets. In het voorjaar van 2013 werd het derde gedeelte van de Bahnradweg Rotkäppchenland geopend. Daarmee is het fietspad over het voormalige spoortracé van Schwalmstadt-Treysa naar Oberaula-Wahlshausen voltooid. Ver van verkeerswegen loopt het fietspad verder via Kirchheim naar Niederaula, waar het aansluit op de Fulda-Radweg R1. Van Schwalmstadt bereikt u via een fietspad, de Schwalm-Radweg, de romantische vakwerkstad Alsfeld.
De Bahnradweg Rotkäppchenland voert door idyllische dalen en serene bossen en onder oude spoorbruggen door en biedt fantastische uitzichten! Over het voormalige spoortracé fietsten we relaxed en vrijwel moeiteloos omhoog. Langs de route liggen kleine dorpen en sprookjesachtige stadjes zoals Oberaula, Neukirchen/Knüll en Schwalmstadt. Onderweg bezoeken we het Märchenhaus in Neukirchen, het voorouderlijk huis van de gebroeders Grimm in Ottrau-Weißenborn, het Museum der Schwalm in Schwalmstadt-Ziegenhain en het molenmuseum Steinmühle bij Ottrau-Schorbach. Terrasjes, restaurants en pleisterplaatsen nodigen ons veelvuldig uit om even te pauzeren.

Märchenhaus
Tijdens een bezoek aan Roodkapjeland is een bezoek aan het Märchenhaus een absolute must. In Neukirchen staat een 400 jaar oud vakwerkhuis waar alles met betrekking tot Roodkapje is verzameld. In het knusse museum is voor alle leeftijden wel wat te vinden. Er zijn speelhoekjes voor de kleintjes, interactieve bezigheden voor de jeugd en wij ouderen ontdekken dat een sprookje geen statisch verhaal is maar meegaat met de tijd. Roodkapje van 200 jaar geleden is een andere Roodkapje dan die wij kennen, zien we op de talloze prenten en boeken. Voor slechts 2 euro per persoon zijn we uren in de ban van het meisje met het rode mutsje.
Voor de echte liefhebbers is er zelfs een Hochzeitzimmer waar verliefden elkaar het ja-woord kunnen geven.

Een bijzondere tip
Een 70 km lange fietsdagtocht van het station van Schwalmstadt-Treysa naar het station van Bad Hersfeld. 'BahnRadFluss - GrimmHeimat mit Genuss', zo heet een 200 km lange fietstocht over de Bahnradweg Rotkäppchenland en door de dalen van de Fulda, Schwalm en Eder. Als arrangement te boeken met 2 overnachtingen in resp. Neukirchen en Bebra of met 3 overnachtingen in resp. Kirchheim, Schwalmstadt en Rotenburg an der Fulda.
Met een pedelec of elektrische fiets gaat het nog gemakkelijker! Direct aan de Bahnradweg
Rotkäppchenland vindt u verhuurders en oplaadpunten voor elektrische fietsen van Movelo.

Tourismusservice Rotkäppchenland - www.rotkaeppchenland.de
Uitgezette wandelroutes – www.knuellgebirgsverein.de
Fietsroutes – www.radroutenplanet.hessen.de en www.rotkaeppchenland.nordhessen.de/de/bahnradweg
Motorroutes – www.rotkaeppchenland.de


Ferienhof Morgenstern
Wij verblijven op onze ontdekkingstocht van Roodkapjeland op Ferienhof Morgenstern van eigenaresse en gastvrouw Regina Morgenstern. Zij verwelkomt haar gasten met een glaasje zelfgemaakte verse appelsap.
De kleine landelijk gelegen camping in Schrecksbach heeft ongeveer 20 plaatsen. In een indrukwekkend, compleet gerenoveerd, vakwerkhuis zijn behalve de receptie en het sanitair ook verschillende appartementen onder gebracht. Achterop het licht glooiende terrein staan twee houten woonwagens die eveneens gehuurd kunnen worden. Op de camping is een aangelegd natuurbad met vlonder om heerlijk te zwemmen of te spelen tijdens warme dagen.
Er zijn broodjes te koop en er is een bbc die gebruikt mag worden door gasten en een traditionele oven waar, gestookt op takken en hout, heerlijke pizza’s uit komen.
De omgeving is heuvelachtig en dicht bebost en biedt wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers heel veel mogelijkheden. Vanaf de camping lopen tal van wandelroutes.
De camping is geopend van april tot oktober. De appartementen in het vakwerkhuis zijn het hele jaar te huren. Tel: +49 6698 8255 en www.ferienhof-morgenstern.de
 

Vorige pagina