Een goed begin van uw vakantie

Frankrijk - Normandië

6 juni 2011

Toeristisch aantrekkelijk Normandië - Door Ruud Goossens - mei 2011
In het noorden van Normandië plaatsen we de caravan op Camping L'Aiguille Creuse in Les Loges, vlakbij het aantrekkelijke kustplaatje Etretat. Het is er eind juni nog erg rustig. We wandelen door de straatjes en bewonderen de mooie oude markthal, waarin enkele winkeltjes gehuisvest zijn. Het kiezelstrand is voor ons op blote voeten nauwelijks te belopen, maar het is mooi weer dus we proberen het toch en als we eenmaal liggen genieten we van de prachtige uitzichten op de krijtrotsen. We beklimmen de klippen en hebben het mooiste uitzicht op Etretat en het strand. Aan deze kust liggen veel kleine dromerige strandjes, waar meeuwen vaak talrijker zijn dan mensen. Yport is er zo een: kleine straatjes komen uit op een strandje, waar kleurige bootjes op het strand liggen te wachten.

Hierna trekken we in zuidelijke richting over de Pont Normandië, een enorme en tamelijk stijl lopende brug over de monding van de Seine. We zetten de caravan op camping Les Falaises in Houlgate. De camping ligt net buiten Houlgate, op een heuvel, waardoor we een prachtig uitzicht hebben op de oceaan. Houlgate is één van de vele kustplaatsjes langs de Côte Fleurie. Een breed zandstrand - vooral bij eb is het ver lopen naar zee - met daaraan mooie vakwerkhuizen en -hotels die kenmerkend zijn voor Houlgate en voor de andere kustplaatsen zoals Cabourg en Villers sur Mer. Voor een bezoek aan Honfleur nemen we niet de kustroute maar de D27: iets om maar veel sneller. Het is druk in Honfleur. Rond het bekende havengezicht flaneren honderden toeristen. Even verderop in de kleine straatjes wordt een brocante markt gehouden. Net voorbij de haven vinden we een tafeltje en doen we gezellig mee met de Fransen door tussen de middag eenvoudig te lunchen met een glas rosé. Een heerlijk moment om te genieten en je te verwonderen over de toeristen uit alle windstreken.

Vlak bij Houlgate ligt het plaatsje Dives-sur-Mer. Het prachtige kerkje uit de 14e eeuw is voorzien van gaten in de buitenmuur zodat pestlijders de mis konden volgen zonder andere gelovigen te besmetten. Indruk maakt ook het village d'art Guillaume le Conquérant, waarin een aantal kunstenaars werken rond een fraaie binnentuin met bloemen en beelden. Het hotel/restaurant met dezelfde naam trakteert ons op gastronomische hoogstandjes. Omdat de huiskat besloten heeft mee te genieten van de diners van de gasten en daarvoor consequent de tafels langs gaat, zal een Michelinster er voorlopig nog niet inzitten. De omvangrijke, typisch Franse markt die de volgende dag wordt gehouden in en rond de grote en authentieke markthal uit de 15e eeuw, brengt je terug naar de sfeer van de middeleeuwen.

Ook op allerlei andere momenten komen we de Normandische koning Guillaume le Conquérant tegen, bij ons beter bekend als Willem de Veroveraar die in 1066 de Slag bij Hastings in Engeland won. Het verhaal van de slag bij Hastings is te zien op het tapijt van (en in) Bayeux. Het doek is 70 meter lang en 50 cm hoog. Bayeux ligt centraal ten opzichte van de stranden waar op 6 juni 1944 de invasie door de geallieerden heeft plaats gevonden. Een bezoek aan Normandië zonder aandacht voor D-Day bestaat eigenlijk niet. Elk plaatsje langs deze stranden heeft zijn eigen verhalen en bijbehorende musea. Overal wapperen Engelse, Amerikaanse en Canadese vlaggen naast de Franse. We besluiten twee plaatsen aan te doen. De eerste is Arromanches-les-bains vanwege de haven die hier is aangelegd door de geallieerden en waarvan grote restanten nog steeds in zee liggen. Vervolgens reizen we door naar Colleville-sur-Mer aan Omahabeach, waar de Amerikanen in 1944 zijn geland. Hier bevindt zich met 9.387 gedenktekens één van de grootste begraafplaatsen van Amerikaanse slachtoffers, waarvan velen in de eerste uren van de invasie zijn gevallen. Het terrein ligt er onberispelijk bij en we vragen ons af hoeveel dagelijks onderhoud er nodig is om het zo te houden. Het respect voor hen die het leven lieten voor onze vrijheid is goed voelbaar. Het begin en einde van de film Saving Private Ryan zijn op deze begraafplaats opgenomen. Deze film geeft een natuurgetrouw beeld van de verschrikkingen die de soldaten meegemaakt hebben.

Een heel andere sfeer heeft Deauville. Dat heeft een naam hoog te houden als mooie, mondaine en ietwat decadente kustplaats. De vele hotels zijn in de typisch Normandische bouwstijl opgetrokken en zien er schitterend uit. Het strand heeft een kleurrijke attractie: de speciale parasols met bijbehorend windscherm. We ‘boffen’ met het weer (regen en wind) want hierdoor zijn alle parasols op een unieke manier ingeklapt en opgebonden, wat een leuk gezicht is. Een wandeling langs de super de luxe winkels van onder andere Hermes en Louis Vuitton maakt je begerig maar ook realistisch.

We besluiten hierna – behoedzaam – de route naar huis op te pakken door in de buurt van Rouen een paar dagen te kamperen. We kiezen voor Jumièges dat in een kom van de Seine ligt en op redelijke afstand van Rouen. Het dorpje Jumièges wordt overheerst door de restanten van de in 654 gestichte abdij, met zijn fraaie ligging en grootse voorgevel. De abdij was een belangrijk religieus centrum ten tijde van Willem de Veroveraar, maar werd omstreeks de Franse revolutie verlaten. Rouen is dankzij het goed bewaard gebleven centrum zeer de moeite van een bezoek waard. De kathedraal Notre-Dame, midden in het centrum van Rouen, is een van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk. De toren is met 151 meter de hoogste kerktoren van Frankrijk. De vele gezellige straatjes bevatten mooie middeleeuwse gevels. In de Rue Gros-Horloge, zien we in een poort een groot, fraai middeleeuws uurwerk. Het goed bewaard gebleven pesthuis uit de 14e eeuw geeft een indrukwekkend beeld van de wijze waarop men in de Middeleeuwen met zieken omging. Rouen is ook bekend van Jeanne d’Arc, het meisje dat een belangrijke rol speelde in de oorlogen tussen Frankrijk en de Engelsen, maar uiteindelijk in 1430 op de brandstapel de dood vond. Op de Place du Vieux Marché, is deze plaats gemarkeerd en er staat nu een grote, maar lelijke, gedenkkerk.

CAMPINGS
Camping L'Aiguille Creuse, Résidence de l'Aiguille Creuse F- 76790 Les Loges; Tel: 0033235295210; www.campingaiguillecreuse.com. Camping op 5 kilometer van Etretat, voorzien van zwembad, broodverkoop, wasmachine. Prijzen (2009, hoogseizoen): € 17 standplaats incl. 2 personen; € 21,30 standplaats incl. 2 personen en stroom; extra persoon € 5,80; kind € 2,80
Camping Les Falaises, route de la Corniche, 14510 Houlgate. Tel: 0033231248109; Camping op 3 kilometer afstand van de standen van Houlgate en voorzien van zwembad, kampwinkel, wasmachines en bar. Prijzen (2009, hoogseizoen): standplaats € 6,15, stroom € 4,60, persoon € 6,00, kinderen € 3,75
Camping de la Foret, Rue Mainberte, 76480 Jumièges. Tel: 0033235379343, www.campinglaforet.com. Goed verzorgde camping voorzien van kleine winkel, zwembad, tennisbaan, wasmachines en internet. Prijzen (2009, hoogseizoen): plaats + 2 personen € 19 - € 26 , extra personen € 4,50, kinderen tussen 2 en 10 jaar € 5,90, elektriciteit € 4,50

 

Vorige pagina