Een goed begin van uw vakantie

Duitsland - Noordelijke Eifel

6 juni 2011

Rust vinden tussen bossen en heuvels, door Albert Folkers, mei 2011
De Noordeifel is een gebied waar de meeste mensen voorbij rijden wanneer ze op vakantie gaan. Toch is het de moeite waard om de autobahn te verlaten en over de rustige binnenweggetjes te toeren te midden van bossen en verrassende middeleeuwse stadjes. Ook vanuit Limburg is het gebied gemakkelijk te verkennen tijdens een of meer dagtochtjes. Rustig rijden is het devies, dan ziet u het meest van deze wat geheimzinnige streek. Zeker in de herfst en het voorjaar, buiten het eigenlijke toeristenseizoen, wanneer het landschap deels schuil gaat achter mistflarden is er niet veel fantasie voor nodig om hier middeleeuwse taferelen voor de geest te halen of zelfs Kelten en Romeinen die offeren aan de hier gevonden watergodinnen.

Op ongeveer drie uur rijden van Utrecht (300 km) ligt het plaatsje Kronenburg in het Natuurpark Nordeifel. In de folders wordt het bezongen als een pittoresk bergdorpje, of als een romantische burchtnederzetting met een echte middeleeuwse ruïne. Dat belooft veel en omdat we er ook een camperstellplatz vtnden via de website www.campersite.nl/bestemmingen/duitsland/eifel/noord.php, is onze geplande midweek in Duitsland een feit.

Een goede voorbereiding voor een korte vakantie in de Eifel wordt steeds gemakkelijker dank zij het internet, kijk maar op www.eifel.de. Tegenwoordig heeft de toerist haast geen papieren reisgids en toeristenbureau meer nodig voor vertrek. Het is wel plezierig dat overal in de genoemde plaatsjes een kantoortje staat waar je snel informatie krijgt over wat er op dat moment te doen is en waar we het beste de auto kunnen parkeren en waar de supermarkt is.

Het noordelijke deel van de Eifel is toeristisch al vroeg tot ontwikkeling gekomen en er is zeer veel informatie over geschiedenis, geologie, natuur en landschap. Voor wandelen en fietsen door het afwisselende landschap hoef je niet extreem getraind te zijn en er zijn routebeschrijvingen te over om ook weer op het beginpunt terug te komen.
Tip: maak van het routebord aan het begin van de wandeling een foto. Later is deze te gebruiken als digitale wandelkaart tijdens de tocht naast de kaartoptie in de GSM.
De geologie van de Eifel wordt bepaald door kalkrotsen van voormalige koraalriffen die ooit in een warme oceaan een groot barrièrerif vormden. In een later tijdperk ontstonden hier grote vulkanen en diepe kraters. In het stadje Gerolstein is een geologiemuseum te vinden waar we deze wijsheid vandaan hebben.

Wij komen steeds weer terug naar dit prachtige deel van Duitsland. Met wisselend succes hebben we in de loop der jaren een leuke verzameling fossielen en mineralen aangelegd. We vinden ze op omringende akkers. Mijnbouw werd er al vroeg gepleegd naar lood, koper en ijzer. Verschillende oude mijnen zijn toegankelijk gemaakt voor de nieuwsgierige toerist. ‘Grube Wohlfart’ in Rescheid is zo’n oude mijn uit de negentiende eeuw die nu weer veilig te bezoeken is. Doe wel stevige schoenen aan en warme kleding!
De archeologie wordt in hoge mate bepaald door de oude Romeinen. Zij lieten hier een waterleiding na met aquaducten om Keulen van water te voorzien. Voorts zijn er op diverse plaatsen heiligdommen en villa’s te bewonderen. Zülpich heeft een Proosdeimuseum met Romeins badhuis. Vergeet ook niet om het Naturschutzzentrum Eifel in Nettersheim te bezoeken. Uiteraard zijn er boekjes en folders te vinden om te wandelen en te fietsen. De hele archeologie van de streek, vanaf de oude Neanderthalers, wordt er uit de doeken gedaan. Cultuur en landschap komen aan de orde en er is een historische kalkbranderij te zien.
Kronenburg is niet het enige Middeleeuwse stadje dat we bezoeken. Het is een aardige klim vanaf het stuwmeertje, maar dat wordt beloond met een mooi uitzicht en een echte Middeleeuwse indruk krijgen we in een steenkoude, muf ruikende, kerk zonder verlichting. Zo romantisch zal het wonen in die tijd niet geweest zijn zonder een behaaglijk kacheltje zoals in onze camper.
Een mooie route is te volgen door het dal van de Ahr met romantische rotsen vanuit Blankenheim. In de kelder van een huis zichtbaar vanaf de straat, vinden we de bron van het riviertje de Ahr, het is een zijrivier van de Rijn. De stad is zeker een bezoek waard vanwege de mooie vakwerkhuizen en het indrukwekkende kasteel uit de 12e eeuw waar nu een jeugdherberg gevestigd is.

Blankenheim, Altenahr en omgeving biedt de mogelijkheid om wijn te proeven. Uiteraard is er een Rotweinwanderweg om de benen te strekken. Indrukwekkend zijn vooral de steile rotswanden die recht vanuit het dal omhoog rijzen. Schuine zonnestand en kleurige bossen doen de rest. In het voorjaar lichtgroen en in de herfst prachtige goud- en geeltinten.
Het stadje Monschau bezit een historische stadskern met mooie vakwerkhuizen aan de bovenloop van de Rur. Er is een historische mosterdmolen uit 1882, nog steeds in bedrijf, net als de nodige winkeltjes met ambachtelijk gemaakte snuisterijen voor de komende en gaande toerist.
Wie is er eigenlijk nog niet in Monschau geweest, vragen wij ons af. In de jaren zestig, toen het massatoerisme net was uitgevonden, was je behoorlijk ondernemend wanneer je de verre reis naar dit stadje ondernam met een auto die was volgepakt met een tent en slaapzakken en dergelijke. Onze ouders waren vol lof over deze ‘Parel van de Eifel’. Nog steeds is het er aangenaam toeven op een terrasje achter een kop koffie en een stuk appeltaart. Men is er trots op dat er al driehonderd jaar niets aan het stadje niets is veranderd.
En tot slot is er dan het kuurstadje Bad Münstereifel, voor we de snelweg richting Venlo weer op rijden. Ook hier oude stadswallen met poorten en torens plus een Middeleeuwse burcht. De VVV folder laat weten dat Bad Münstereifel een middeleeuws stadje is met meer dan 300 monumentale panden. De sfeer is er goed, een beetje tam misschien met veel Kuhrgasten, maar we kwamen om even uit te blazen, en dat gaat prima hier in de Eifel.
Nog een goede tip: laat de GSM en de laptop thuis om echt van de rust te genieten. Neem een echt Duits biertje of een goed glas van de heerlijke witte wijn uit deze streek en probeer even te ontspannen voordat de volgende dag het drukke werk weer begint. Ons bevalt het iedere keer weer uitstekend!
 

Vorige pagina