Een goed begin van uw vakantie

Spanje - Pamplona

11 november 2013

Vijf redenen voor een bezoek aan Pamplona
Festivals, meesterlijke kunst, cultureel erfgoed, wandelroutes en good food

Pamplona, de hoofdstad van de Spaanse regio Navarra, wordt gekleurd door tradities, historie en natuur. Vijf redenen om de stad te bezoeken: het San Fermin festival, meesterlijke kunst, cultureel erfgoed, mooie wandelroutes en fantastisch eten.

Cultureel erfgoed en bijzondere kerken
Pamplona staat vol mooie gebouwen en monumenten die vaak nog stammen uit de Romeinse tijd. De stadsmuren van Pamplona vormen één van de best bewaarde krijgsbouwkundige complexen van Spanje. Bewonder het Gunner Palace of het Camara huis dat in 1868 werd benoemd tot nationaal monument. Pamplona is rijk aan kerken, zoals de Santa Maria op de heuvel van Pamplona, waar zich ooit het Romeinse Pompaelo bevond. De San Nicolás kerk uit 1231, die de bewoners van de stad beschermde. En de San Cernin die in de dertiende eeuw op overblijfselen van een Romeinse kathedraal werd gebouwd.

San Fermin festival
Elk jaar is Pamplona het bruisend hart van het populairste festival in Spanje: het ‘San Fermin festival’. Vanaf 6 juli zijn duizenden feestgangers te gast in Pamplona en wordt er negen dagen lang feestgevierd. De stad bruist van muziek, gelach, traditionele rode doeken en witte jurken. Zoals bij elk Navarraans feest is het festival en culinair festijn. Tijdens de vroege lunch wordt een traditionele specialiteit als lamskop met orgaanvlees gegeten. Om de avond al drinkend door te komen is er lokale chistorra; een dunne gedroogde worst.

Wandelparadijs
Pamplona heeft voor haar bezoekers leuke wandelroutes uitgestippeld, bomvol architectuur, geschiedenis en natuur. De routes lopen langs de Arga rivier, oude bruggen, molens en mooie tuinen. El Molino de San Andrés, de Batan Atarrabia en het milieumuseum geven informatie over het gebied en organiseren activiteiten voor jong en oud.

Kunstwerken van de ‘meesters’
Het museum van Navarra toont prachtig werk van kunstenaars uit de streek. Er hangen onder andere portretten geschilderd door Francisco de Goya. Ook is een bezoek aan het Palace Theater Gayarre Bluarte de moeite waard. Het theater is verantwoordelijk voor grote evenementen en de beste shows in Navarra. Het Citadel van Pamplona wordt gebruikt voor buitenconcerten, bijvoorbeeld tijdens het ‘360 festival’.

Smakelijk eten
Pamplona is rijk aan smaakvolle lokale producten en heerlijke gerechten. Geniet van verse groente, wijn, kaas of de lokale anijs- en bessenlikeur ‘pacharán’. Restaurant Rodero heeft drie Michelen sterren en meer dan 40 jaar ervaring in het creëren van nieuwe culinaire hoogstandjes. Restaurants in Pamplona zijn stuk voor stuk ‘slow food’ restaurants: eerlijk, traditioneel en met een relaxte sfeer.

Over Navarra
Op nog geen 1400 kilometer van Amsterdam, ligt de Spaanse regio Navarra. Dit voormalige Koninkrijk is nu een autonome gemeenschap, waarbij de overblijfselen uit de rijke Middeleeuwse geschiedenis overal te zien zijn. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het zuiden aan de provincies La Rioja en Zaragoza, in het oosten aan de Aragonese provincies Huesca en Zaragoza en in het westen aan de Baskische provincies Guipuzcoa en Alava. Navarra beslaat een grondgebied van ruim 10.000 km2 en bestaat uit vier zones: De Pyreneeën, de Cuenca de Pamplona, de Middenzone en de Ribera. De bevolking telt ongeveer 600.000 inwoners, waarvan de meeste mensen in de hoofdstad Pamplona wonen. Grote gebieden in Navarra zijn daarom rustig en dunbevolkt.

Campings
Aralar (Pyreneeen)
Mooie camping met goed sanitair dat gelegen is aan de voet van de Aralargebergte. De camping is een goede uitvalbasis voor bezoeken aan de bezienswaardige steden San Sebastian en Pamplona. De ideale geografische ligging biedt bezoekers de mogelijkheid om van de natuurlijke landschappen te genieten. Vanaf de camping kunnen reizigers de eeuwenoude wandel en fiets routes afleggen. www.campingaralar.com

Camping Acedo Cat. 2
Gezellige en goed onderhouden familiecamping. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en het natuurpark Urbasa liggen gunstig gelegen langs Camping Acedo. De camping is zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Voor de kleintjes is er een prachtige speeltuin en een groot zwembad. www.campingacedo.com

Camping Ezcaba Cat. 2
Rustige, gezellige en zeer nette camping met zwembad. Camping Ezcaba bevindt zich in een natuurgebied vlak bij de rivier Ulzama op vijf minuten afstand van Pamplona. Dankzij de unieke ligging van de camping is het mogelijk om van hieruit heel Navarra te verkennen. De dichtstbijzijnde stad Pamplona is eenvoudig per fiets of per bus bereikbaar. www.campingezcaba.com
 

Vorige pagina