Een goed begin van uw vakantie

Cabby Loo

1 januari 2014

2013 - Mariëtte Bos
De opdracht voor de Cabby ontwerpers was duidelijk geformuleerd. Maak een totaal concept toiletruimte met meer indelingsvrijheid en denk daarbij aan het milieu. Het resultaat is de Cabby Loo. Een revolutionair nieuw sanitairconcept op de kampeermarkt.

In Noorwegen is de techniek van de Cabby Loo al langer bekend en het wordt al jaren toegepast. Eenvoudig en kort gezegd worden de opbrengsten van de toiletgang niet doorgespoeld maar verbrand. We spreken daarom over een verbrandingstoilet.
Cabby is er in geslaagd deze techniek aan te passen aan de beperkte technische mogelijkheden van een caravan of camper. Belangrijke uitdagingen waren het formaat van het toilet, het integreren van het bedieningspaneel en de afvoer moest via het dak kunnen verlopen.

De standaard toiletruimte die we tot nu toe zagen in caravans en campers heeft een beperkende factor en wel dat voor de afvoer een bevestiging aan een buitenwand van de caravan is vereist. Er moet immers een plaats zijn waar de cassette kan worden bevestigd en waar het kan worden in- en uit genomen om te legen. Met de komst van de Cabby Loo is deze beperkende inrichtingsfactor verleden tijd. De Cabby Loo functioneert vrijwel afvoerloos en daarom kan het toilet op iedere plek in de caravan/badkamer worden geplaatst. Plaatsing aan een buitenwand is niet langer noodzakelijk en dat geeft ontwerpers nieuwe inrichtingsmogelijkheden.

Hoe werkt het
In het zogenaamde verbrandingstoilet worden uw opbrengsten opgevangen in een zak, de klep sluit en, aangedreven door gas en een 12 Volt ontsteking, start de verbranding. De katalysator in de verbrandingoven vangt eventueel schadelijke stoffen op en zorgt er bovendien voor dat luchtjes compleet verdwijnen. Wat resteert is een enige geurloze rook dat door het schoorsteentje wordt afgevoerd en een klein beetje as. Schone as zonder residu, dat wil zeggen dat er 0% van uw behoefte in terug is te vinden.
Er is door bollebozen berekend dat bij een gemiddelde toiletgang van 4 x per dag door 1 persoon na 1 maand 1 jampotje kan worden gevuld met de resterende as. De as kan vervolgens in de afvalbak worden gegooid of over de planten worden gestrooid. Het gezeul met een volle cassette over de camping is daarmee verleden tijd.

Enige smaakvolle details
Er kan normaal toiletpapier worden gebruikt en ook een maandverbandje of tampon kan gewoon in het toilet worden gegooid. Een brandende sigaret wordt afgeraden omdat dat het verbrandingsproces verstoord.
Na twee opvolgende toiletgangen heeft het systeem 12 minuten pauze nodig.
De katalysator moet na pakweg 1000 stookbeurten worden verschoond. Dat is een schoon klusje.
De Cabby Loo werkt zonder water en is erg hygiënisch in gebruik omdat spattend water verleden tijd is.

De Cabby Loo weegt ongeveer 20 kg en kost circa € 4400 euro als het wordt gemonteerd in nieuwe modellen. De meerprijs is €2800 ten opzichte van de aanschaf van een traditioneel toilet. Het concept is alleen geschikt voor nieuwe caravan modellen vanaf 2013 en is (nog) niet los verkrijgbaar.
 

Vorige pagina