Een goed begin van uw vakantie

Is uw auto winterklaar?

1 januari 2013

Een spekgladde snelwegoprit na een nacht flinke vorst. De meeste medeweggebruikers glibberen en glijden, slechts een enkeling houdt koers en rijdt de snelweg tegemoet. Gelukkig is ook uw auto uitgerust met winterbanden, heeft u een setje reservelampen in de kofferbak en is er nog net voor de kou een nieuwe accu gemonteerd. Uw auto is weer- en winterklaar, toch?
Door uw auto nog even dat extra beetje aandacht te geven, voordat de koude donkere dagen vallen, kunt u een hoop ellende besparen. Pech is natuurlijk nooit leuk, maar is helemaal vervelend op zo’n frisse winterochtend. Zorg daarom dat uw auto tiptop in orde is en u kunt met een veilig gevoel op weg deze winter!

Accu
Probleemloos wegrijden met uw auto in de winter begint bij een goede start. En omdat een koude motor een hogere startweerstand heeft dan een warme, moet de accu in topstaat zijn. Een autoaccu gaat drie tot zeven jaar mee, en verliest bovendien capaciteit bij lagere temperaturen. De accu controleren is werk voor een specialist. Die meet niet alleen of de accu aan vervanging toe is, maar ook of de dynamo de accu voldoende bijlaadt tijdens het rijden.

Winterbanden
Steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens de wintermaanden een set winterbanden onder hun auto te monteren. En dat is niet zo gek, want dat een winterband meer grip op het wegdek heeft bij sneeuw en ijs weet bijna iedereen. Maar dat een winterband sowieso al beter presteert bij temperaturen onder de 7 graden Celsius is minder bekend. U kunt dus al vanaf de herfst op winterbanden rijden, en ze hoeven ook niet meteen na de vorstperiode weer gewisseld te worden voor zomerbanden. Overigens is het, net als bij zomerbanden, van groot belang regelmatig de bandenspanning te controleren. Zo spaart u brandstof en weet u zeker dat de winterband optimale veiligheid biedt onder barre omstandigheden.

Verlichting
Of de koplampen van uw auto nog werken, kunt u vaak wel zien aan de reflectie op de auto voor u, als u bijvoorbeeld voor een stoplicht staat te wachten. Maar de achterlichten, de remlichten, de mistlamp… dat is al een stuk lastiger! En juist in deze donkere dagen is het van belang om te zien, maar vooral ook gezien te worden! Tip: controleer eens in de twee weken of uw verlichting, voor en achter, goed werkt. En zorg voor een setje reservelampen aan boord. Want rijden met een kapot lampje kan niet alleen gevaarlijk zijn, u kunt er zelfs een vervelende boete voor krijgen.
Een wintercheck bij uw BOVAG-garagebedrijf is zo gedaan. In niet meer dan een half uurtje tijd kijkt de monteur uw auto na en let daarbij specifiek op de onderdelen die het zwaar hebben in de kou. Dan weet u meteen waar u aan toe bent. Al eens overwogen de wintercheck te combineren met het wisselen van de zomer- en winterbanden? www.bovag.nl
 

Vorige pagina