Een goed begin van uw vakantie

Met de caravan op wintersport

1 januari 2013

Natuurlijk is een zomervakantie met de caravan heerlijk maar waarom zou je niet op wintersport gaan? Er zijn genoeg speciale wintercampings om van een heerlijke sneeuwvakantie te genieten. Bepaal eerst uw bestemming en ga op zoek naar een geschikte wintercamping. Maar let wel op het volgende.

Bijvoorbeeld de verwarming. Een centrale luchtverwarming ofwel 'ringverwarming' komt het meest voor. Test voor vertrek het systeem op een goede werking. Desnoods kunt u een elektrische vloerverwarming (laten) aanleggen.
In plaats van buthaangas moet u bij temperaturen onder het vriespunt propaangas gebruiken. Neem voldoende flessen mee (in ieder geval 2, en hou er rekening mee dat u meer gas dan normaal gebruikt). Een kleine elektrische kachel als bijverwarming of als noodverwarming is geen overbodige luxe. Laat, ter voorkoming van bevriezing, de verwarming 's nachts op een lage stand branden. Dit voorkomt bevriezing als de watertank en leidingen zich in de caravan bevinden. Bevriezing van de afvoerleidingen en de afvalwatertank kan worden voorkomen met speciale vorstbeveiligers. Bij een vast chemisch toilet, kan het water in het spoelreservoir tegen bevriezing worden beschermd door er een zoutoplossing aan toe te voegen.
Denk naast bovengenoemde nog aan:
• Neem warme dekbedden of voldoende dekens mee
• Een föhn
• Een zachte bezem met lange steel en een schep voor de sneeuw op de voortent en caravan
• Een fles antivries voor het spoelreservoir van het chemisch toilet
• Winterafdekkappen voor de koelkastroosters
• Een disselhoes om de koppeling tegen bevriezing te beschermen
• Paraffine voor de ritsen
• Spijkerharingen voor de harde ondergrond
Zorg dat u bij daglicht op de camping aankomt. Rij (vooral op hellingen) niet met te veel gas weg in een te lage versnelling, hierdoor kunnen de wielen doorslippen en komt de combinatie niet vooruit. Probeer eenmaal op snelheid een zo gelijkmatig mogelijke snelheid aan te houden om zo onnodig remmen te voorkomen.
Zoek een beschutte plek op de camping en zet de achterkant van de caravan naar de windrichting. Kijk ook hoe de overige caravans zijn opgesteld. Een plekje in de zon is heerlijk en scheelt energieverbruik.
Zet de caravan niet op de handrem want dan kunnen de remtrommels vastvriezen. Hou elektrakabels los van de grond en zorg ervoor dat ze niet vastvriezen.
Plaats een voortent om zo een luchtsluis te creëren die kou buiten de caravan houdt. Gebruik een speciale wintervoortent (ook handig voor stallen ski’s) met extra schuin dak. Als het niet erg sneeuwt vormt een klein sneeuwlaagje op het dak voor extra isolatie. Is de sneeuwlaag dikker dan 10 cm veeg dan, vanwege het gewicht, het dak schoon.
Zorg dat er in de voortent zo min mogelijk ijs of sneeuw ligt vanwege condensvorming en let er goed op dat de klep van de disselkast niet vastvriest.
Omdat de kachel en ventilatieopeningen zuurstof nodig hebben is het belangrijk dat de onderzijde van de caravan zo veel mogelijk sneeuwvrij blijft. Door het dakluik een klein stukje open te zetten voorkomt u condensvorming en wordt er goed geventileerd.

En tot slot: zorg voor een goede reisverzekering inclusief wintersportdekking.

Door Europeesche Verzekeringen - Foto´s Paul Descamps
 

Vorige pagina