Een goed begin van uw vakantie

Winterbanden in de zomer?

7 juli 2015

Met winterbanden de zomer door? Onveilig en onzuinig!
geplaatst door BOVAG

BOVAG maakt zich zorgen over het grote aantal automobilisten dat bij hoge temperaturen met -al dan niet versleten- winterbanden onder de auto blijft doorrijden. Het gaat naar schatting om 100.000 auto’s in Nederland. Daarnaast wordt er steeds minder aandacht besteed aan regulier onderhoud.

Steeds vaker constateert BOVAG dat, onder het mom van kostenbesparing, de winterbanden na de winter worden ‘opgereden’. Er wordt verondersteld dat een winterband met weinig profiel gelijkwaardig is aan een zomerband. Echter: een winterband kent een totaal andere rubbersamenstelling en werkt optimaal bij een temperatuur onder 7 graden Celsius. Bij een temperatuur van 20 graden en met een snelheid van 100 km/u op droog wegdek bedraagt de remweg van een auto op winterbanden doorgaans zes meter méér dan van een auto met zomerbanden. Het zachte rubber beïnvloedt bij zomerse omstandigheden bovendien de wegligging; met een volgepakte auto op kruissnelheid richting het vakantieadres sturen kan dan plotseling een hachelijke en risicovolle onderneming worden.

Hoger brandstofverbruik
De zachtere winterband slijt sneller bij hoge temperaturen en zorgt vanwege de hogere rolweerstand voor meer lawaai, meer brandstofverbruik en dus meer CO2-uitstoot (tot 5 procent meer dan een zomerband). “Het argument van kostenbesparing door met winterbanden in de zomer door te rijden, gaat totaal niet op”, aldus Paul de Waal, woordvoerder van BOVAG. “Je verbruikt méér brandstof en de winterbanden slijten sneller. Feitelijk ben je een dief van je eigen portemonnee en dan is het des te opmerkelijker dat de banden niet worden gewisseld. Bovendien breng je jezelf en anderen in gevaar, omdat je geen optimale controle over de auto kan houden. Iedereen die de winterbanden nog niet heeft gewisseld, vragen we met klem dit alsnog zo spoedig mogelijk te laten doen.” Het aantal van 100.000 auto’s in Nederland die ook in de zomer met winterbanden rondrijden is gebaseerd op uitkomsten van consumentenonderzoek van MultiScope in opdracht van BOVAG en correspondeert met cijfers in Duitsland. Daar rijden ’s zomers naar schatting 3 miljoen personenauto’s door met (versleten) winterbanden (bron: Goodyear).

'Kostenbesparing'
Daarnaast signaleert BOVAG, mede als gevolg van de economische omstandigheden èn onder invloed van de teruggeschroefde APK-frequentie, dat de gemiddelde automobilist überhaupt minder aandacht schenkt aan auto-onderhoud. Wederom onder het mom ‘kostenbesparing’ slaan veel automobilisten de fabrieksvoorschriften voor onderhoud in de wind. De werkplaatsen zien vooral het laatste halfjaar het aanbod teruglopen. Een analyse van keuringsinstanties toont aan dat bijna 20 procent van alle auto’s in Duitsland afgelopen jaar werd afgekeurd wegens ernstige gebreken. Dat is het hoogste percentage sinds 14 jaar en men spreekt dan ook van ‘alarmerende resultaten’. Slechts 30 procent van de auto’s van negen jaar en ouder blijkt in orde. De verslechterde technische staat van het Duitse wagenpark wordt toegewezen aan de economische situatie en de hoge brandstofprijzen, waardoor autobezitters minder geld uittrekken voor onderhoud.

Vorige pagina