Een goed begin van uw vakantie

Trouwe viervoeter mee op vakantie

7 juli 2014

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) waarschuwt reizigers om voor veilig vervoer van hun huisdier te zorgen. Met de vakantie voor de deur zullen veel mensen binnenkort met de auto eropuit trekken. De hond of kat mag tegenwoordig in veel gevallen mee. Helaas beseffen veel mensen niet hoe gevaarlijk het is om het dier los op de achterbank of hoedenplank mee te laten rijden. En ook een vervoersmand blijkt weinig bescherming te bieden als die niet op de juiste manier wordt gebruikt.

Inmiddels is iedereen er gelukkig van doordrongen dat autogordels levens redden. Maar vreemd genoeg staat niet iedereen er bij stil dat ook een huisdier bij een aanrijding of hard remmen veel risico loopt. Het dier zal door de auto worden geslingerd en loopt grote kans op een gebroken nek of inwendige bloedingen. Soms worden dieren uit de auto geslingerd en worden op de rijbaan overreden.

Daarnaast is een los huisdier een levensgevaarlijk projectiel voor de andere inzittenden in de auto. De hond die vanaf de hoedenplank gelanceerd wordt krijgt bij een snelheid van 50 km per een impact van zo'n 25 keer zijn eigen gewicht. Als het met deze snelheid tegen het hoofd van de bestuurder of bijrijder terecht komt, zijn de gevolgen ook voor hen zeer ernstig.

Huisdieren zijn soms slachtoffer maar soms ook de oorzaak van een aanrijding. Een hond of kat die los in de auto zit, kan bijvoorbeeld proberen bij de chauffeur te komen en tussen de pedalen terecht komen. Een dier dat uit de auto ontsnapt, bijvoorbeeld bij pech of bij het benzinestation, kan de weg op rennen en zo het verkeer ernstig in gevaar brengen. Ook het dier zelf heeft grote kans om voor de ogen van de eigenaar doodgereden te worden.

Het LICG raadt mensen aan om goed na te gaan hoe zij hun dier veilig kunnen vervoeren. Zo is een vervoersmand of reiskennel vaak een uitkomst, maar moet deze wel op de goede manier worden geplaatst. Ook bij andere systemen, zoals een rek of een autotuig voor dieren, moet men op het juiste gebruik letten. Het LICG geeft daarnaast op haar site meer informatie over de wetgeving van enkele populaire vakantielanden omtrent het vervoer van huisdieren. Men kan hier tevens lezen welke tests er gedaan zijn op de verschillende systemen die er op de markt zijn om dieren in de auto te vervoeren.

Tenslotte waarschuwt het LICG nog eens om het huisdier nooit in de auto achter te laten. Zelfs als het buiten niet heel heet is, warmt de auto in de zon snel op. Bij 22 graden Celsius wordt het na een uurtje in de zon al snel rond de 45 graden in de auto. Dit kan fataal zijn voor het huisdier

Niet alleen het vervoer levert problemen op, ook blijkt niet iedereen goed voorbereid te zijn als het gaat om het meenemen van de hond op vakantie naar het buitenland. Ondanks herhaalde waarschuwingen om tijdig op te zoeken aan welke eisen de hond moet voldoen om mee te mogen, gebeurt het zeer regelmatig dat eigenaren er te laat achter komen dat hun hond niet mee mag. Een vervelende situatie, want pensions zijn vaak al maanden volgeboekt voor het hoogseizoen.

Problemen ontstaan vooral bij het meenemen van pups en over de regels voor honden van bepaalde rassen, met of zonder stamboom. Zo blijkt dat puppybezitters er soms niet bij stilstaan dat hun pup pas mee kan op vakantie als hij ouder is dan drie maanden plus 21 dagen. Dit in verband met de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës). Deze kan pas gegeven worden vanaf drie maanden en moet minimaal 21 dagen oud zijn op het moment van de reis. Eerder gegeven rabiësvaccinaties zijn ongeldig. Het is belangrijk dat deze regels in acht worden genomen, want hondsdolheid is een dodelijke ziekte die ook besmettelijk is voor mensen. Puppyeigenaren dienen hier dan ook rekening mee te houden bij het plannen van hun vakantie.

Ook signaleert het LICG problemen met het meenemen van honden die in sommige vakantielanden als 'gevaarlijk' worden beoordeeld. Onder andere Frankrijk, Spanje, Kroatië, Denemarken en Noorwegen hebben regels voor pitbull-achtige honden. Deze regels gelden vaak voor kruisingen, maar soms ook voor raszuivere honden, met óf zonder stamboompapieren. Zo kunnen bijvoorbeeld Rottweilers, American Staffordshire terriërs, Tosa Inu's en Mastiffs verboden zijn. Stamboomloze honden die kenmerken van deze rassen hebben, vallen vaak ook onder deze regels. Dat betekent dat honden van andere dan de genoemde rassen, maar zonder stamboompapieren om dit aan te tonen, ook geweigerd kunnen worden als de autoriteiten in het vakantieland menen dat de hond op een van de 'verboden rassen' lijkt. Eigenaars lopen het risico om een boete te krijgen, teruggestuurd te worden of hun hond te moeten inleveren.
Op www.licg.nl worden van veel vakantielanden de meest recente invoereisen genoemd en vindt men tips hoe men de eisen van ontbrekende landen kan nagaan.
Behalve de LICG houden ook de Dierenbescherming, AMIVEDI en de NDG zich bezig met huisdieren en verder heeft ieder land z'n eigen regeltjes op dat gebied.

Foto’s Harry Broekhof
 

Vorige pagina