Een goed begin van uw vakantie

Kentekenplaat vastzetten

1 januari 2012

Jaarlijks meer dan 100.000 kentekenplaten gestolen of vermist
Jaarlijks worden er in Nederland 10.000 tot 20.000 kentekenplaten van voertuigen gestolen en nog een veel groter aantal (ongeveer 100.000) verloren. Naast overlast voor de eigenaar worden gestolen of gevonden kentekenplaten veelal gebruikt voor criminele activiteiten, zoals brandstofdiefstal. BOVAG adviseert automobilisten hun kentekenplaten goed vast te laten zetten en popnagelde onlangs bij tankstation De Lucht aan de A2 gratis kentekenplaten vast.

Kentekenplaatdiefstal of –verlies kan voor de gedupeerde eigenaar grote gevolgen hebben. Los van een mogelijke boete voor het rijden zonder kentekenplaat en de kosten van een nieuw exemplaar is het gevaar van misbruik groot. Wanneer een crimineel met gestolen kentekenplaten op zijn voertuig verkeersovertredingen begaat, tankt zonder te betalen of andere criminele activiteiten onderneemt, zal het kenteken leiden naar de rechtmatige eigenaar. En die moet dan aantonen dat zijn kenteken door een ander is misbruikt.

Tanken zonder betalen
Jaarlijks komen er bij de politie ongeveer 10.000 aangiften binnen van tanken zonder betalen, maar omdat niet in alle gevallen aangifte wordt gedaan ligt het werkelijke aantal nog enkele tienduizenden hoger. In ruim een kwart van de gevallen (28%) maken de benzinedieven gebruik van vervalste kentekenplaten of platen die van een ander voertuig zijn gestolen of op straat zijn gevonden.

Popnagelen
In veel gevallen zitten kentekenplaten op een voertuig bevestigd door middel van een kunststof houder. De plaat is hieruit eenvoudig te verwijderen, en na bijvoorbeeld een tikje van de trekhaak van een andere auto, wat nogal eens voorkomt op krappe parkeerplaatsen, kan de kentekenplaat gemakkelijk losschieten en valt dan van het voertuig.
Het risico op diefstal of verlies van kentekenplaten is te verkleinen door de platen goed vast te laten zetten door een BOVAG-autobedrijf. Die gebruiken daarvoor schroeven of popnagels, zodat de kentekenplaat niet zonder speciaal gereedschap van de auto te verwijderen is. Dit is een eenvoudige en goedkope handeling die de consument ergernis en tientallen of zelfs honderden euro’s aan boetes kan besparen. BOVAG adviseert automobilisten te controleren of de kentekenplaten goed op de auto zijn bevestigd en in geval van twijfel de bevestiging te laten uitvoeren met de juiste materialen.
 

Vorige pagina