Een goed begin van uw vakantie

Kampeermidel van de toekomst

12 december 2015

Mariëtte Ophof

Een paar maanden voor de start van de 56e editie van de Caravana in januari 2016 in Leeuwarden is de organisatie druk doende om de ruim 40.000 m2 expositieruimte te vullen met een indrukwekkende verzameling caravan- en camperprimeurs, tenten, vouwwagens vakantietrends en kampeeraccessoires. Daarnaast kan de bezoeker bij de vele campings, VVV’s en recreatieparken terecht om de ideale vakantiebestemming te boeken.

Camper en Caravan van het Jaar verkiezing
Een van de hoogtepunten van de Caravana is de Caravan en Camper van het Jaar verkiezing. Deze verkiezing is een initiatief van de ANWB Kampeer & Caravan Kampioen. De jaarlijkse vakjury, bestaande uit journalisten met ruime ervaring en inzicht in de volledige caravan- en campermarkt, bepalen de uiteindelijke winnaars. In deze verkiezing neemt de jury alle modellen mee die in dat modeljaar nieuw of (sterk) vernieuwd verschijnen. De consumentenprijs moet op het moment van de jurering bekend zijn. Innovatie levert extra waardering op. De winnaars worden traditiegetrouw bekend gemaakt tijdens de opening van de Caravana. Beide winnaars zijn de gehele beurs te bewonderen op de stand van de KCK.

Kampeermiddel van de Toekomst
Een ander hoogtepunt en al jarenlang vaste gast op de Caravana beursvloer is de Caravana designwedstrijd. Duurzame en lichte materialen, laag energieverbruik en luxe spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de kampeerbranche. Ook een uniek design en de vele mogelijkheden om dat te bereiken, winnen aan populariteit. Hoe gaan we in de toekomst kamperen? Hoe ziet dat eruit? Speciaal voor de Caravana 2016 zullen designers van verschillende hogescholen en universiteiten hun visie op het kampeermiddel van de toekomst uitwerken. Een deskundige vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van BOVAG, LMC, NKC, ANWB/KCK, Isabella en Knaus Tabbert, nomineert uit alle inzendingen 10 ontwerpen. Deze tien kampeermiddelen van de toekomst krijgen alle aandacht op de Caravana 2016. Er wordt gestreden om een juryprijs en een publieksprijs. De maquettes van de ontwerpers zijn te bewonderen tijdens de beurs en de genomineerde ontwerpers zijn op de openingsdag aanwezig. Bezoekers kunnen stemmen op het ontwerp dat zijn later graag op de weg zouden zien rijden.

Winnaar van de Juryprijs 2015 is de E-scroll van Benedikt Stonawski. Stonawski borduurt voort op de gedachtegang dat steden steeds groter en voller raken waardoor leefruimte schaarser en schaarser wordt. Hij ontwierp de compacte E-scroll die in 3 verschillende posities kan worden gebruikt: rijdend, geparkeerd en om in te leven. Een uiterste compact en multifunctioneel kampeermiddel dat extreem weinig ruimte in beslag neemt.
De Publieksprijs 2015 ging naar de Roofable van Marko van der Burgh van de Universiteit Twente. Het creëren van extra ruimte blijft bij het ontwerpen van een caravan toch altijd een belangrijk aandachtspunt. Naast het creëren van ruimte in de lengte- en breedterichting van de caravan biedt de hoogte ook mogelijkheid om extra ruimte te creëren. Dit is het uitgangspunt van de Roofable die kampeerders de mogelijkheid biedt het dak van de caravan te gebruiken als dakterras. Dit terras is te gebruiken via een geïntegreerde trap.

Caravana 2016 wordt gehouden van donderdag 21 tot en met dinsdag 26 januari in het WTC Expo Leeuwarden. De beurs is op donderdag, zaterdag, zondag en maandag geopend van 10.00 – 18.00uur. Op vrijdag van 10.00 – 21.00 en dinsdag van 10.00 – 17.00uur. www.caravana.eu.

Vorige pagina