Een goed begin van uw vakantie

Foe Yong Hai

1 januari 2012

Louise Olivier - www.kokenopdecamping.nl
Terugkijkend op mijn kookrubrieken van de afgelopen oktobernummers blijkt dat ze meestal gaan over het slechte zomerweer. Ook nu weer is het een niet te vermijden onderwerp. Want wat was het slecht... Iedereen had het er over en niemand werd er blij van.

Zoals ik in mijn rubriek van januari 2011 schreef, besloten wij dit jaar vakantie in eigen land te houden. Het werd de Veluwe. Laat daar nu net de meeste neerslag van heel Nederland zijn gevallen. En dan hebbeen we het nog getroffen, want wij hebben volop van de zonovergoten weekenden in april en mei mogen genieten. Onze vakantiemaand juni viel flink tegen, maar dat was niet terecht. Het ergste moest namelijk nog komen. Het werd de slechtste zomer sinds 1906!
Grappig waren de berichten van familie en vrienden die wel voor het zonnige zuiden hadden gekozen. Ze keken reikhalzend naar het Hollands zomerweer, omdat het daar zo verschrikkelijk heet was. De hitte verlamde en nam alle energie weg. Te warm voor leuke uitstapjes, te warm voor citytrips.
Bruin zijn we deze vakantie niet geworden. Maar onze vrienden in het zuiden ook niet, want die lagen binnen af te koelen onder hun airconditioning. Die kwamen, net als wij, verkouden thuis.
Toch hebben we ons prima vermaakt op de camping op de Veluwe. Wat een prachtige natuur. Links vanaf de camping liep je zo een mystiek oerbos in. Rechts, zo ver het oog kon reiken, prachtige heidevelden die in augustus naar een prachtig diep purper kleurden. Ik had het net eerder zo gezien. Overweldigend mooi.
Enthousiast gemaakt door het sociale netwerk op de camping hebben we besloten volgend jaar naar Kroatië te gaan. Als mensen er 15 jaar op rij naar toe gaan, moet dat wel iets bijzonders zijn. Daar hebben we de lange rit naar de zon wel voor over.
En voor de thuisblijvers: Erger dan dit jaar kan het niet worden. Toch?

Om deze zomer snel te vergeten, als troost een zonnig rijstgerecht.

Foe Yong Hai voor 4 personen
Ingrediënten
4 eieren
100 gram taugé
2 kipfilets
6 surimisticks
150 gram champignons
1 klein blikje doperwten
1 pot zoetzure rode saus
rijst
koffieroom
2 kippenbouillonblokjes
zout en peper

Bereidingswijze
Kook de kipfilets 10 minuten in water met de kippenbouillonblokjes en snijd ze in stukjes. Kook de rijst gaar in de bouillon en voeg er de uitgelekte doperwten aan toe. Houd dit warm in een slaapzak of nog beter in een Hooimadam (www.hooimadam.nl). Klop de eieren los met een scheutje koffieroom en wat zout en peper. Snijd de champignons en de surimisticks in plakjes en doe ze, samen met de stukjes kip en de taugé, bij het eimengsel. Bak hier 4 ronde omeletjes van. Verwarm de zoetzure saus en serveer de omeletjes met de rijst en de warme saus. Lekker met kroepoek.
 

Vorige pagina

Koken op de camping