Een goed begin van uw vakantie

Huevos Rancheros

11 november 2013

‘De Sleurhut’
Louise Olivier - www.kokenopdecamping.nl

Als iemand het op televisie over burgerlijkheid in Nederland heeft, erger ik mij eraan dat dan steevast het denigrerende woord ‘De Sleurhut’ er bij wordt gesleept.
Laatst nog in het programma van Paul de Leeuw, het thema was inburgering, had men een caravan uit de jaren 60 als decorstuk neergezet. Compleet met oranje gebloemde stoelen, bruine kussens en knalgroene gordijntjes. In de caravan zelf zaten 4 volwassenen opgepropt aan het tafeltje. Haha…wat was dat burgerlijk!
Ik vind dat televisiemakers daarmee de eigenaren van 500.000 caravans, 150.000 vouwwagens en 60.000 campers flink te kort doen. Veel van deze kampeerders trekken ieder weekend, in voor- en naseizoen, met veel vreugde naar hun vaste plek op de camping om daar een mini weekend-vakantie te vieren. Buiten de drukte van de zomermaanden lekker wandelen en leven in de natuur, vogels die je ‘s morgens wakker fluiten, ideale omstandigheden om volledig tot rust te komen.
In de zomermaanden wordt het zelfs nog leuker. De kampeerders trekken er dan massaal op uit. Van het hoge noorden tot ver in het diepe zuiden van Europa kom je ze tegen. In indrukwekkende bergen, aan mooie meren, pittoreske haventjes en middeleeuwse stadjes. Je kunt het zo gek niet verzinnen.
Kamperen is heel sociaal. Je leert op een camping snel nieuwe mensen kennen. De één is advocaat, dokter, directeur, de ander werkt in de bouw, is ambtenaar of buschauffeur. Broederlijk staan we naast elkaar. Rangen en standen vervagen. Want in korte broek lijken we allemaal op elkaar. Wij houden van de natuur, van relaxen zonder stress en lekker eten, natuurlijk. En daar is niets burgerlijks aan. Dat is avontuur!

Huevos Rancheros, is een ‘avontuurlijk recept’, ook wel bekend als Mexicaanse eieren. Het is een lunchgerecht, maar met gebakken aardappelen of tortillawraps en een groene salade een prima avondmaaltijd.

Huevos Rancheros voor 4 personen
Ingrediënten

4 eieren                                                         
3 eetlepels geraspte kaas
2 teentjes knoflook, in stukjes                      
2 uien, fijngehakt
2 rode pepertjes, zonder zaadjes                  
1 doosje kerstomaatjes, gehalveerd
1 blik kidneybonen, 410 gram                      
1 blik tomaten in stukjes, 400 gram
2 eetlepels zonnebloemolie                           
25 gram roomboter
2 theelepels komijnpoeder                            
2 eetlepels koriander, gehakt
1 theelepel sambal                                        
versgemalen peper en zout

Bereidingswijze
Verhit de olie en de boter in een koekenpan met een dikke bodem en fruit daarin de uien, de knoflook en de in reepjes gesneden pepertjes 5 minuten op zacht vuur. Voeg de inhoud van het blik tomaten toe, samen met de kerstomaatjes, de sambal en het komijnpoeder.
Laat alles goed warm worden. Vervolgens gaan de kidneybonen en de geraspte kaas erbij. Maak het op smaak met zout en peper. Laat het een paar minuten sudderen. Maak met een lepel 4 kuiltjes in de tomatensaus en laat hier de eieren voorzichtig inglijden. Zet een deksel op de koekenpan en laat de eieren stollen. Strooi tenslotte de gehakte koriander over het gerecht.

Vorige pagina

Koken op de camping