Een goed begin van uw vakantie

Portugees stoofpotje

5 mei 2014

Caravanland nummer 1
Door Louise Olivier - www.kokenopdecamping.nl
Veel ouderen kunnen zich momenteel een luxe kampeerwagen veroorloven, door erfenissen of winst uit de verkoop van hun huis. De ouderen van tegenwoordig zijn mobiel en ondernemend. Met de elektrische fietsen achterop reizen ze soms maanden door Europa. Met alle comfort aan boord, goede bedden, ruimte voor mens en dier, tijdens het reizen en geen hinderlijk gebungel van de caravan achter de auto. Na een paar gesprekken met camperbezitters zou je bijna gaan twijfelen aan de gemakken van je eigen caravan.

Ook zijn er kampeerders die kiezen voor een vliegvakantie gecombineerd met het verblijf in grote stacaravans of een huurcaravan. Snel op de plaats van bestemming en dus wel de lusten en niet de lasten van een eigen caravan.

Hoewel de caravanverkoop de afgelopen 5 jaar met 43.8%  is gedaald, staat Nederland met 463.000 geregistreerde caravans nog steeds onbetwist op nummer één als caravanland. Het kampeerleven zit dus behoorlijk in de problemen. Ten opzichte van 2011 nam het aantal kampeervakanties met 6% af.

Er wordt inmiddels flink nagedacht over een imagocampagne door caravanfabrikanten, campingeigenaren en de reiswereld in het algemeen. Dat was duidelijk te zien op de Jaarbeurs van afgelopen januari. Alle vormen van vakantie onder één dak. Het was er weer ouderwets gezellig met als hoogtepunt ‘Camping by Night’ met krekelgeluiden en sfeerverlichting. Een zeer geslaagd evenement.

Aan het denken gezet over al deze keuzes heb ik voor onderstaand visgerecht gekozen. Het is overal te koken. Binnen en buiten. Op gasfornuis of skottelbraai. In Nederland of op trektocht door de wereld. Als je een pan hebt waar een deksel op past heb je binnen de kortste keren een overheerlijk Zuid-Europees visgerecht op tafel.

Portugees Visstoofpotje voor  4 personen

Ingrediënten
4 stukken kabeljauwfilets                             
½ kopje olijfolie
1 flinke ui                                                     
2 paprika’s, rood en geel
3 teentjes knoflook, uitgeperst                     
½ Spaans pepertje
1 blikje tomatenpuree                                   
4 eetlepels roomkaas
2 theelepels paprikapoeder                           
zout en peper
koriander en peterselie

Bereidingswijze
Snijd de ui en de paprika in grove stukken. Verwijder de zaadjes van het ½ Spaanse pepertje en snijd het in dunne ringetjes. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de groenten op zacht vuur aan. Niet te hard, anders verbrandt de knoflook. Voeg de tomatenpuree toe, het paprikapoeder en wat zout en peper, naar smaak. Nu gaat er een kopje water bij en laat je het gerecht 20 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Voeg hierna de roomkaas toe, om het vocht wat binding te geven. Roer het goed door en leg de stukken vis er bovenop. Je mag nu niet meer roeren. Schep wel steeds wat saus over de stukken vis, zodat deze gelijkmatig gaar wordt. Na 10 minuten is het visgerecht gaar en strooi je er wat gehakte koriander en peterselie over. Schep het in diepe borden en lepel het als een vissoepje met stokbrood naar binnen.

Bron: Anja

Vorige pagina

Koken op de camping