Een goed begin van uw vakantie

Moink Balls

1 januari 2015

Wat je van ver haalt is lekker
Louise Olivier - Koken op de Camping

Ik ben van mening dat de liefde voor koken hand in hand gaat met de liefde voor lekker eten. Plus een grote belangstelling voor vreemde gerechten, kruiden en smaken uit andere landen. Dat is de reden waarom wij thuis zo vaak aan de computer te vinden zijn. Lekker op internet struinen, op zoek naar een bijzonder gerecht om thuis en op de camping te koken.
Het volgende recept vonden we op een barbecue website: www.bbq-nl.com De vreemde naam wekte gelijk onze interesse. Het bleek een eenvoudig te maken gerecht voor de barbecue. Met ingrediënten die vrijwel overal te koop zijn. Meteen even proberen en met groot succes!
Wij hebben het hier over MOINK Balls. Dit zijn gekruide gehaktballetjes omwikkeld met lange plakken spek en vastgezet met een cocktailprikkertje. Hierna worden ze gegrild op de BBQ of Smoker en vervolgens nog enige tijd geglaceerd met barbecuesaus.
Het is ooit bedacht in Amerika, waar zelfs wedstrijden worden gehouden om te bepalen wie de lekkerste MOINK balls van de States maakt. De smaak wordt uiteindelijk bepaald door de toevoeging van de eigen keuze aan kruiden (de rub) en van de zelfgemaakte barbecuesaus. De fanatieke barbecue liefhebber maakt de rub en de saus uiteraard zelf. Je kunt dit ook ruim van te voren al maken. Altijd handig om op voorraad te hebben, maar het gaat ook prima met kant en klare producten.
Larry Gaian, de bedenker van de MOINK Balls, had een zak kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes gekocht, ze gekruid met barbecue rub en omwikkeld met lange plakken spek. De MOINK Ball was geboren. Aangezien de Italiaanse gehaktballetjes hier niet te koop zijn, maken we die lekker zelf met Italiaanse kruiden.
De naam MOINK komt van MOO + OINK= MOINK. Een samenvoeging van het rundergehakt en het varkensspek. Je moet er maar opkomen.

MOINK Balls: ongeveer 30 stuks

Ingrediënten
750 gram rundergehakt
1 zakje Parmezaanse kaas (40 gram)
1 losgeklopt ei
60 gram paneermeel
2 eetlepels fijngehakte knoflook
1 theelepel zeezout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
100 ml melk
1 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels gedroogde peterselie
2 pakjes ontbijtspek, in lange plakken cocktailprikkertjes
1 zakje barbecuekruiden
1 flesje pittige barbecuesaus
BBQ met deksel of Smoker

Bereidingswijze
Meng de ingrediënten met het gehakt goed door elkaar en maak er balletjes van ter grootte van een golfballetje. Bestrooi de balletjes met de barbecuekruiden. Wikkel een plakje ontbijtspek om de balletjes en zet ze vast met een cocktailprikker. Zet je MOINK Balls tot gebruik weg in de koeling. Barbecue de MOINK Balls 45 minuten op indirect vuur en bestrijk ze dan met barbecuesaus om te glaceren. Laat ze nog 15 tot 30 minuten grillen. Als je de balletjes op een Smoker maakt, bijvoorbeeld de Cobb, moet je 1½ uur bereidingstijd aanhouden.
Je kunt ze eten als borrelhapje, maar ook als hoofdgerecht. Ik maak er dan een aardappelsalade bij en een frisse salade.

Foto Kor Smid

 

Vorige pagina

Koken op de camping