Een goed begin van uw vakantie

Het lijkt wel Frankrijk!

1 januari 2015

Het lijkt wel Frankrijk!
Louise Olivier - Koken op de Camping

Op één van de laatste, onverwacht warme, avonden van het seizoen, zijn wij getuige van het volgende ritueel: het is tijd om te koken.
Zo rond 5 uur komen bij onze buren de kooktoestellen naar buiten. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Skottelbraai, Cobb, Barbecue, alles is goed vertegenwoordigd. En dan gaat het feest beginnen en waaien de lekkerste geuren het veld over.
De variatie in gerechten is opmerkelijk. De linker buurman zweert bij de Skottelbraai voor zijn roerbakgerechten, de rechter rookt zijn moot zalm op de Cobb met rookhout en tegenover ons ligt de BBQ vol hamburgers en rijdt de buurvrouw op de fiets naar de snackbar voor de patatjes. Op de hoek beent een buurman zijn kipkarbonades uit om ze straks gevuld en opgebonden, zittend in de schaduw, te grillen. Ook hebben we een hobbykok die het er voor over heeft om op zaterdagmorgen vroeg zijn grote BBQ met deksel op te stoken voor een stuk varkensnek, “Pulled Pork”, dat uren op indirect vuur moet garen. Je begrijpt dat de mannen zich regelmatig bij hem melden om te checken hoe het gaat met het vlees en om eens stevig bij te kletsen (vrouwen hebben de naam, maar mannen kunnen er ook wat van!).
Het koken wordt zo een sociale gebeurtenis, waar vooral veel bij gelachen wordt. Hoe wij elkaar zo getroffen hebben op culinair gebied is mij nog steeds een raadsel.
Af en toe worden de koppen bij elkaar gestoken en dan zetten we de tafels midden op het veld en de kooktoestellen in gelid aan de rechterkant. Iedereen maakt zijn eigen gerecht en er wordt over en weer geproefd. Met al die zomerse dagen en zwoele avonden wanen we ons in Frankrijk. Wat was het een heerlijke zomer!

Onderstaand recept maakt onze campingbuurman op zijn favoriete kooktoestel, de skottelbraai. Maar het kan natuurlijk ook gewoon in een wokpan.

Mediterrane Vis voor 4 personen
Ingrediënten
1 flinke ui, gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 groene paprika, in blokjes
1 prei, in ringen
500 gram stevige vis, in stukken
½ chorizoworst, in blokjes
zout, peper, paprikapoeder
een handvol cherrytomaatjes, in vieren
koriander of platte peterselie
1 flesje zoetzure saus
rijst

Bereiding
Kook de rijst en houd deze warm in een slaapzak of ‘hooimadam’. Snijd alle ingrediënten zoals aangegeven. Bak ui en knoflook in wat olijfolie glazig en bak de chorizoblokjes even zachtjes mee. Neem alles uit de pan en bak de visblokjes 5 minuten in de achtergebleven olie. Neem ook de vis uit de pan. Vervolgens wok je de groenten gaar. Steeds alles goed in beweging houden en het vuur niet te hoog zetten. Voeg het uienmengsel toe en de zoetzure saus. Als de saus warm is, gaan de kruiden erbij en de stukjes tomaat. Tenslotte mag ook de vis er weer bij met de fijngehakte koriander/peterselieblaadjes.
Serveer het met de rijst.

Bron Buurman Cor
 

Vorige pagina

Koken op de camping