Een goed begin van uw vakantie

Zomerse stamppot met gehaktballen

1 januari 2012

Door Louise Olivier - www.kokenopdecamping.nl
In mijn jeugd was een computer een apparaat dat met gemak een doorsnee woonkamer vulde. Het had iets met automatisering in het bedrijfsleven te maken. En toen mijn man 20 jaar geleden aankondigde dat hij een computer ging kopen voor zijn administratie en afspraken, vond ik dat zonde van het geld. Die informatie kon je toch ook in een notitieboekje bijhouden? Ik zag het nut er niet van in.
En moet je mij nu zien! Wat een gemak biedt een computer. Hij staat bij ons zelfs in de woonkamer. Wij beheren er onze website mee, verkopen onze kookattributen, lezen en beantwoorden de e-mailberichten en ik schrijf er mijn kookrubrieken mee. Even naar de redactie mailen en klaar… Woordenboeken en encyclopedieën zijn op slag overbodig. Ik zou geen dag meer zonder kunnen.
Ook voor het voorbereiden van de vakantie is hij onontbeerlijk. Zoeken naar leuke bestemmingen. Informatie en beoordelingen over campings lezen. Prijzen vergelijken en online boeken. Routes uitstippelen, overnachtingcampings zoeken, reisinformatie inwinnen en recepten uitprinten. Met een paar muisklikken, kun je via Google Maps en Street View, zelfs door de straat lopen waaraan je camping ligt. Je hoeft er je stoel niet meer voor uit.
Dat werpt dan weer wel het volgende probleem op. Gaat de laptop wel of niet mee op vakantie? Steeds meer campings bieden WiFi of hebben een internetruimte. Gaat de essentie van het kamperen dan niet verloren? Lekker ontspannen in de natuur zonder geconfronteerd te worden met het thuisfront, de wereldpolitiek of de crisis? Steeds vaker zie je de buren met hun laptops op schoot zitten en klinkt de kreet: “Buurman, wat doet het weer vandaag? Heb je al op buienradar gekeken?” En bij de afwasplaats worden de verbindingsproblemen en de beste ontvangstplekken besproken. Ik ben bang dat er geen ontkomen meer aan is.
Dus, op naar het moderne kamperen. Maar bedenk: iedere laptop heeft een aan- en uitknop!

In afwachting van het nieuwe kampeerseizoen, al weer over 2 maanden, een super lekkere stamppot met zomergroenten, die ook op vakantie prima smaakt.

Zomerse stamppot met gehaktballen voor 4 personen
Ingrediënten
750 gram aardappels, in blokjes
400 gram snijbonen, in stukjes
1 paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
1 potje witte bonen
500 gram gehakt
100 gram blauwe aderkaas
2 eetlepels gehakte bieslook
1 theelepel sambal
1 theelepel mosterd
een scheutje ketjap
zout en peper
bakboter

Bereidingswijze
Kook de aardappelblokjes, met wat zout, in water gaar en voeg na 10 minuten de stukjes snijbonen toe. Spoel de witte bonen af met water en laat ze goed uitlekken. Snijd de paprika, de ui en de knoflook in stukjes. Bak deze in een beetje olijfolie glazig. Voeg dan naar smaak wat peper toe. Meng het gehakt met de verbrokkelde kaas, de bieslook, de sambal, de mosterd en een scheutje ketjap. Maak er gehaktballen van en bak deze in een koekenpan bruin en gaar. Blus de jus af met wat water. Maak een stamppot van de aardappels en de snijbonen en roer er daarna de andere groenten bij.
 

Vorige pagina

Koken op de camping