Een goed begin van uw vakantie

Italiaanse pizzapannenkoek

6 juni 2010

Kokkerellen buitenshuis - Door Louise Olivier van www.kokenopdecamping.nl
Onze eerste kampeervakantie was gelijk een groot succes. Alleen het koken in de snikhete caravan viel mij behoorlijk tegen. Omdat onze jongste dochter een slechte eter was, had ik flink wat pannenkoekenmeel meegenomen en om de paar dagen stond ik, oververhit, in de caravan pannenkoeken te bakken, daarbij met verkoelende waaiers door de kinderen op de been gehouden.
Dat moet anders, dacht ik. Thuisgekomen heb ik meteen een oproepje op internet geplaatst of meer mensen dit probleem hadden. Daar kwamen leuke reacties op. Het directe gevolg was de aanschaf van een skottelbraai, zodat koken in de caravan niet meer hoefde en het gelijk een stuk leuker werd, doordat je zittend met een glaasje wijn, gezellig met het hele gezin buiten kan koken.
Op mijn verzoek of iemand een boekje kampeerrecepten ter overname had, werd mij, door een aardige mevrouw, zomaar het kookboekje “Kokkerellen Buitenshuis” (ANWB 1976) toegestuurd. Het is een zeer vermakelijk boekje, waarin je kunt lezen dat kamperen en koken toen nog uiterst serieus werden genomen. Onderwerpen als: keukeninventaris, noodrantsoenen en het bewaren van levensmiddelen komen ruimschoots aan bod. En in het hoofdstuk “Durf eens wat” komen gerechten als minestrone en chili con carne voorbij. Courgettes worden omschreven als “eetbare kleine kalebassen, die lijken op uit hun krachten gegroeide augurken met gele vlekjes, maar zijn zeker de moeite waard om eens uit te proberen”. Het hoofdstuk over afwassen raad ons aan vooral niet in de beek af te wassen, maar heet sop te gebruiken en secuur te drogen met een schone theedoek, om bacteriën vooral geen kans te geven.
Ik lees het nog steeds met veel plezier door en bedenk dan hoe makkelijk onze generatie het nu heeft. Gezegend zijn we met allerlei makkelijke en moderne kooktoestellen en niet te vergeten internet, waar je over kamperen en koken zulke leuke ideeën op kunt doen. Bijvoorbeeld op de website www.kokenopdecamping.nl waar kampeerders culinaire inspiratie op kunnen doen of hun favoriete recepten kunnen plaatsen.
Omdat onze dochters inmiddels volwassen zijn en nu echt alles lusten, hierbij een recept van een volwassen variant op de oude vertrouwde pannenkoek.

Italiaanse pizza pannenkoek ( 4 stuks)
Ingrediënten
3 kopjes zelfrijzend bakmeel               8 eetlepels spaghettisaus
3 kopjes melk                                        12 plakjes salami
een snufje zout                                      1 rode paprika, in dunne reepjes
1 geklutst ei                                            1 zakje geraspte belegen kaas
3 theelepels Italiaanse                         kruiden boter

Bereidingswijze
Meng het zout met het meel en voeg al roerend steeds een half kopje melk toe, tot er een mooi vloeibaar beslag is ontstaan. Voeg het ei en de kruiden toe en klop het beslag tot alle klontjes zijn verdwenen. Verhit wat boter in de koekenpan en giet het beslag er in. Voeg meteen 2 eetlepels spaghettisaus toe, die je voorzichtig mengt met het nog vloeibare beslag. Verdeel er vervolgens de geraspte kaas, de salami en de paprikareepjes over. Bak de pannenkoek op laag vuur goed gaar. De pannenkoek wordt dus niet omgedraaid.

Met dank aan Henny Veltrop

 

Vorige pagina

Koken op de camping