Een goed begin van uw vakantie

Tortilla Speciaal

11 november 2013

‘Vier eitjes meer’
Door Louise Olivier - www.kokenopdecamping.nl

Bovenstaande krantenkop trok onlangs mijn aandacht. Het slaat op het feit dat we meer eieren zijn gaan eten. Wij aten in 2012 gemiddeld 148 eieren per persoon, plus 44 stuks verwerkt in koek, ijs, mayonaise etc. Totaal dus 192 eieren per jaar. En dat zijn er 4 meer dan in 2011.
Eieren zijn zo ontzettend veelzijdig. In elk land verkrijgbaar. Goede vleesvervangers. Redelijk goedkoop en makkelijk een paar dagen buiten de koeling te bewaren. Gebakken eieren met frietjes, op broodjes voor onderweg, omeletten, roerei, met rijst en groenten, salades, noodlesoep, tortilla…….Te veel om op te noemen. De slogan is niet voor niets: ‘Toveren met een eitje.’
Op internet zijn mogelijkheden genoeg te vinden. Er zijn zelfs speciale kookboekjes met eier-recepten in de handel. Op onze website www.kokenopdecamping.nl zijn, alleen bij de zoekfunctie eieren, al meer dan 50 recepten te vinden. Keus genoeg.
Hier een leuke tip voor thuis en op de camping: Breng, in een pan, water aan de kook. Laat de eieren 1 minuut koken. Neem de pan van het vuur en laat ze dan 6 tot 8 minuten in het hete water staan. Voor een zacht eitje is 6 minuten goed en voor een wat steviger resultaat laat je ze 8 minuten staan. Wel even over de grootte van het ei nadenken en de tijd zo nodig met een minuutje aanpassen. Een extra hardgekookt eitje komt de volgende dag ook nog prachtig geel en mooi van structuur uit de koelkast, voor in de sla, op brood of een eiersalade.
En je kunt ze uiteraard ook nog verven of van chocolade kopen. Want Pasen komt eraan. En laten we hopen dat zeer zonnige dagen op de camping mogen zijn. Prettige Paasdagen.

Tortilla Speciaal voor 4 personen
Ingrediënten

4 à 5 eieren                                                   
2 handjes diepvries-patat
olijfolie                                                         
1 flinke ui, gesnipperd
125 gram spekreepjes                                   
2 teentjes knoflook, in stukjes          
Parmezaanse kaas                                         
zout en peper 
Italiaanse kruiden                                                                                                   

Bereidingswijze
Bak de spekreepjes uit in een hapjespan. Neem ze uit de pan. Snijd de lichtontdooide patatjes in blokjes. Schenk een laagje olie in de pan en frituur de patatblokjes, in ongeveer 10 minuten, op matig vuur, lichtbruin in de olie. Voeg de ui en de knoflook toe en frituur ze even mee tot de ui glazig is. Doe ook dit op zacht vuur, anders verbrandt de knoflook en wordt de smaak bitter. Kluts de eieren in een kom en voeg wat zout, peper en Italiaanse kruiden en geraspte Parmezaanse kaas toe. Schenk de geklutste eieren over de aardappelblokjes. Laat de omelet in ongeveer 10 minuten op laag vuur stollen. Schud de pan af en toe heen en weer om aanbakken te voorkomen.
Serveer met een lekker broodje naar smaak of een salade.

Vorige pagina

Koken op de camping