Een goed begin van uw vakantie

Wie haar man lief heeft late hem thuis

5 mei 2010

Onlangs kreeg ik een paar vrijkaarten voor een bezoek aan een gerenommeerde knutselbeurs. Vooraf had ik bedacht deze beurs samen met dochter te bezoeken maar manlief gaf aan dat hij het een leuk gezinsuitje vond. Ik twijfelde, want is zo’n beurs wel iets voor de mannen in ons gezin? Maar mijn lief vond dat je best eens iets voor elkaar mag doen en zoon zag het uitstapje ook helemaal zitten.
Aangekomen bij het beursgebouw zag ik in één oogopslag dat zeker 95 procent van de bezoekers van het vrouwelijke geslacht waren. En daarmee verschenen de eerste wolkjes aan het helderblauwe firmament.
Ik beschouw mezelf als een creatief mens maar dat er zoveel verschillende manieren zijn om dat tot uiting te brengen wist ik dan weer niet. Kraam na kraam maakten we kennis met nieuwe technieken en kregen we aantrekkelijke workshops aangeboden. Dochter en ik treuzelden om maar zoveel mogelijk van al dat moois te zien, maar man en zoon hadden de pas er flink in. Ze liepen voorbij de stands in het tempo waarop je zaterdags de boodschappen binnenhaalt. Niet zeuren, maar doorlopen. Eerst hadden de jongens nog wel pret om het enthousiasme van de meiden maar als snel kregen ze in de gaten dat dit bezoek wel erg veel van hun tijd ging vergen…..
En terwijl dochter en ik meer en meer in de stemming kwamen bewolkten onze mannen: “moeten jullie nu echt bij al die kraampjes blijven staan?”
Eh, ja dus, vonden wij en liepen, toch iets sneller, verder langs al dat moois. Een half uurtje later was de lucht zo betrokken dat het niet anders kon dan eindigen in een flinke donderbui… Het resultaat was dat we halverwege de beurs alweer op de parkeerplaats stonden.

Mijn voorzichtige conclusie is dat een knutselbeurs van vóór de emancipatie is. Want bij de tijd of niet, kaartjes worden gemaakt door knutselende vrouwen en knutselende mannen houden zich bezig met andere dingen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan modelbouw. En hoewel beide bezigheden onder de noemer knutselen vallen worden er toch aparte beurzen voor georganiseerd.
En nou heb ik het volgende bedacht. Zou het een idee zijn, beste organisatoren, om beide afdelingen onder het dak van één beurs te brengen? Vrouwelijke bezoekers kunnen zich dan ongestoord vergapen aan zelfgemaakte lampenkappen en kaartjes terwijl de mannen worden zoet gehouden met treintjes, bootjes en vliegtuigjes….. Het kan veel klein gezinsleed voorkomen…

 Mariëtte Bos

Vorige pagina