Een goed begin van uw vakantie

File

5 mei 2010

Het maken van een briefje met daarop plaatsnamen waarmee we rekening moeten houden onderweg is één van de vaste aandachtspunten voordat onze vakantie kan beginnen. Niet alleen wij doen dat zo blijkt bij navraag. Vrijwel alle vakantiegangers die zonder navigatiesysteem op weg zijn naar een warm en zonnig oord herkennen rijtjes als Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven, Maastricht, Luik, Luxemburg, Metz, Dijon, Lyon, Valence, etc.
Het is een goede voorbereiding op wat gaat komen en het voorkomt stress onderweg. Bovendien weet je door zo’n lijstje, gecombineerd met enige ervaring, ongeveer de rijtijden. Nu zijn er natuurlijk altijd plaatsen die roet in het eten kunnen gooien. Plaatsen om rekening mee te houden zeg maar. Bijvoorbeeld Parijs. De ene keer rij je er ongemerkt voorbij, een volgende keer sta je 3 uur in de brandende zon in de file. Lyon, ook zo’n onzekere plaats. Het blijft gokken. Rij je door de stad of rij je er omheen. Jaren gaat het goed en dan opeens sluit je achteraan en is het afwachten wanneer je je reis kunt vervolgen.
Maar goed. Parijs en Lyon zijn plaatsen die iedere Frankrijkganger in zijn achterhoofd heeft. Ik neem deze lange aanloop om u te waarschuwen voor nog zo’n plaats. Welke? Assen (!) Assen? Jawel ASSEN. Ik zal het u uitleggen.
Het is zomer en na 14 uur rijden vanuit het zuiden staan we ‘s nachts om 2 uur in de stilstaande file bij Assen. Onze verbazing is groot. De vrachtwagenchauffeur voor ons weet de oorzaak van deze ongebruikelijke situatie: voor ons staan honderden vrachtwagens opgesteld die de volgende dag hun opwachting zullen maken tijdens het Truckerfestival. Vandaar! Na wat heen en weer gebabbel kunnen we door de berm, hobbelend onze weg vervolgen en met enige vertraging belanden we die nacht toch nog in ons eigen bed.
We schrijven een heel jaar later. Het is nacht en we zijn onderweg naar huis na weer een verblijf in Frankrijk, als we nabij Hoogeveen opeens 6 vrachtwagens achter elkaar zien rijden….Mijn lief, ik en zelfs onze kinderen zijn opeens klaarwakker en denken aan de file van een jaar geleden. Het zal toch niet weer??? Het is bizar, maar de geschiedenis herhaald zich. Voor ons zien we een lang lint rode lichtjes in het donkere Drentse landschap…
Als u een beetje in het verhaal zit hoef ik het verder niet uit te leggen.
We hebben die nacht ons eigen bed nog wel gezien maar u bent gewaarschuwd! Lyon, Parijs, Antwerpen, het zijn plaatsen die uw schema vervelend in de war kunnen gooien, maar hou voortaan ook rekening met ASSEN!

Mariëtte Bos


 

Vorige pagina