Een goed begin van uw vakantie

Het OE-tjes dieet

5 mei 2010

Het is lente en hoewel de zon niet meedoet maakt Nederland zich op voor de naderende zomer. Reclamefolders barsten uit hun voegen van de fleurige zomerkleding, speelgoedwinkels beloven mij snorkelsets en opblaasboten en tijdschriften houden zich bezig met het zoveelste fantastische zomerdieet. We kunnen er niet omheen; de zomer is in aantocht en dat is primetime voor dieetgoeroes. Werden we voorgaande zomers geregeerd door dr. Atkins, het brooddieet, Montignac en Herbalife, nu is de beurt aan mevrouw Bakker. Sonja Bakker is onze zomerkoningin en de eierkoek beleeft een ware revival.
Er is al zoveel over gezegd maar het blijft een persoonlijke ervaring. Waar de een zweert bij een bepaald dieet en de kilo’s eraf ziet vliegen moet de ander er niets van hebben. Eén ding hebben we echter gemeen, we dromen allemaal van dat strakke lijf dat we eens hadden maar waar we toen ook niet tevreden mee waren.

Als mijn lief na jaren weer eens op de weegschaal stapt kijkt hij verbaasd naar het wijzertje. Of de weegschaal is aan vervanging toe of hij is in de loop van een paar jaar ongemerkt aardig meer mans geworden. Als ooggetuige kan ik dat laatste bevestigen. Met de weegschaal is niets aan de hand.
Nu is mijn man iemand die van wanten weet maar hij is ook een Bourgondiër die is gehecht aan al lekkere dingen die hem geboden worden en daarom wil hij zijn eet- en drinkpatroon niet teveel aanpassen. Monitgnac, Atkins en Bakker krijgen niet zijn sympathie. Als ik hoogstpersoonlijk het OETJES dieet bedenkt is hij snel overstag. Het is een eenvoudig dieet dat met gemak jarenlang kan worden volgehouden: geen kOEkjes, geen snOEpjes en geen tOEtjes. Omdat hij meer met hartig heeft dan met zoet past dit goed bij zijn levensstijl. Vervolgens klimt hij op de hometrainer en fietst dagelijks een halfuurtje om zijn conditie op peil te brengen. Als dat na 3 weken het geval is verlengt hij de fietssessies naar een uur per dag en dan, 15 weken later, bij de aanvang van de vakantie, weegt manlief 15 kilo minder. Het is zo eenvoudig, als je het maar eenvoudig wilt houden.

Als de inpaklijst voor de naderende vakantie wordt gemaakt is het opblaasbootje vanwege het gewicht een punt van discussie. Zo’n groot stuk plastic weegt er aardig in en we kiezen ervoor niet al te zwaar beladen op reis te gaan. Maar onze kinderen hebben natuurlijk gelijk: dobberen in een bootje op een zonnige zomermiddag op een lommerrijk meertje is een aansprekende gedachte. Gelukkig bedenken ze ook dat we dit jaar maar liefst 15 kilo minder pappa mee nemen, en dat is een argument dat zwaar weegt!

Mariëtte Bos

Vorige pagina