Een goed begin van uw vakantie

Mad World

2 februari 2016

Januari 2016 - Mariëtte Ophof


Met belangstelling en plezier heb ik aan het eind van het jaar de Top 2000 gevolgd op de landelijke radio. Een hele rits mooie en ook wel minder mooie muziek waarbij ik voortdurend dacht: oh ja! Gouweouwe waarvan ik bijna niet kan geloven dat het al 35 jaar geleden is dat ik er, alla Penney de Jager, op stond te dansen met vriendinnen. Bij gebrek aan muzikanten in de studio en omdat muziekclips nog moesten worden uitgevonden, danste zij met woeste armbewegingen en wijde gewaden voor het logo van AVRO’s Toppop de muziek vol.

Aan muziek kleven herinneringen. Veel vakantie herinneringen ook, nu ik er zo over nadenk. Ik hoor de eerste akkoorden en…. Ik zie mezelf op een strand, ben onderweg naar Londen, ben op vakantie in Kroatië. Het beeld is net zo snel en scherp als de herkenning van de muziek. Ik hoor het en ik ‘zie’ het.

Muziek is emotie. Dat is niet nieuw. De nummer 1 van de Top 2000 van 2015 is dat wel. Waar de top 3 normaal gesproken weinig verrassingen oplevert was de boel dit jaar flink door elkaar geklutst. Bohemian Rapsody van Queen werd van de troon gestoten door Imagine van John Lennon. Ingegeven door de actualiteit en de bloederige aanslagen in Parijs. Een onbekende man die op z’n piano een eerbetoon bracht aan de slachtoffers. Hij had als locatie het Bataclan theater gekozen waar de avond ervoor ruim 80 mensen werden doodgeschoten.

Hij komt aanrijden op z’n bromfiets en begint te spelen… De mensen om hem heen blijven staan en luisteren. Een camera pakt de beelden en vervolgens krijgen mensen wereldwijd kippenvel bij het horen en zien van deze man. Imagine all the people. Living life in peace... Terwijl de klanken nog in de lucht hangen stapt de pianist op z’n bromfiets en rijdt weg zonder iets te zeggen.

Claudia de Breij op nummer 4 met Mag ik dan bij jou? Dezelfde verwarring en dezelfde emotie. (Nog) niet in de Top 2000 maar dat komt wel, Mad World van Gary Jules. Ik hoor het en zie de narigheid in Parijs. Een paar weken voor de aanslagen liep ik over het fotogenieke Trocadéro naar de Eiffeltoren. Met 6 miljoen bezoekers per jaar het meest bezochte monument ter wereld. Wij waren er op het juiste moment, maar je zal maar net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. It’s a Mad World…

U had het al in de gaten maar deze tijd van het jaar is voor mij terugkijken naar wat was maar vooral ook hoopvol vooruit kijken. Ik wens iederen een heel goed 2016 en wees een beetje lief voor elkaar!

Vorige pagina