Een goed begin van uw vakantie

Zweinstein here we come!

1 januari 2012

Door Mariëtte Bos - oktober 2011

Het was een vakantie zoals heel veel vakanties naar Zuid Frankrijk. De omgeving was prachtig, de camping uitstekend, de kinderen hadden het heel erg naar hun zin en pa en ma idem dito. Na drie weken kamperen kwamen we uitgerust thuis en kon de zomervakantie 2011 als uitstekend de boeken in.
Maar was het ook een spannende vakantie? Nou nee, spannend was het niet echt. Het was een vakantie zoals veel vakanties. We bekijken oude stadjes, bezoeken een markt, we wandelen door prachtige natuur, we organiseren een picknick en een paar sportieve activiteiten, de kinderen hebben het reuze naar hun zin bij het zwembad en we maken kennis met leuke mensen. Dat is kort samengevat ons vakantierecept. Het komt u vast bekend voor. Maar om nu te zeggen dat het spannend is. Nee. Dit vinden we leuk en dus zoeken we ieder jaar naar een soort herhaling maar dan net even anders. Dat begint bij een andere vakantiebestemming en daar horen vanzelfsprekend een andere camping, andere activiteiten en andere mensen bij. Het ene jaar is de omgeving wat mooier, het andere jaar de mensen wat leuker, dan de camping net even meer naar onze wensen maar daarmee zijn de variaties wel benoemd.
Dat velen het anders aanpakken realiseer ik me als ik het artikel lees over een vakantie naar Zweinstein (!). Daarin is te lezen dat duizenden Britten denken dat fictieve plaatsen uit televisieseries in werkelijkheid bestaan. Er is officieel onderzoek naar gedaan onder 2000 Britten en ruim één derde van de ondervraagden blijkt zelfs van plan te zijn tijdens de zomervakantie een bezoek te brengen aan een niet-bestaande bestemming.
De Britten verlangen naar onbekende plaatsen als Emmerdale uit de gelijknamige Britse soapserie, Albert Square uit EastEnders en Weatherfield uit Coronation Street. Ook Harry Potter en het denkbeeldige kasteel Zweinstein spreken tot de verbeelding. Maar liefst 6% van de ondervraagde Britten geeft aan tijdens de vakantie een bezoek te willen brengen aan Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus pocus waar Harry leerde toveren.
Jaja, dat had u waarschijnlijk niet van die Britten verwacht. Zijn ze op zoek naar avontuur, of zoeken ze juist het bekende (ze kennen het immers van tv), zijn ze gewoon dom of moet de conclusie zijn dat het een vreemd onderzoek is? Ik weet het ook niet. Wat ik wel weet is dat ze moeten zorgen voor een verdraaid goed navigatiesysteem.

Vorige pagina