Een goed begin van uw vakantie

Tijd heelt alle wonden…

5 mei 2010

Iedereen heeft wel eens iets vervelends meegemaakt dat later, als het even de tijd heeft gekregen, een leuk verhaal is geworden voor bij de borrel. Ik moet hier aan denken na het lezen van ‘No shitting in the toilet’ van Peter Moore. Het is een boekje vol vreemde, beroerde, leuke en bizarre reiservaringen die je normaal niet in een reisgids vindt. De schrijver baseert zich op verre reizen. En dat is jammer, want ook tijdens een kampeervakantie kan er van alles fout gaan.
Gelukkig heelt de tijd alle wonden zodat de miskleunen van vandaag dikwijls de lachwekkende verhalen van morgen zijn.
Ik besluit deze uitspraak in mijn directe omgeving op juistheid te controleren. Ik stuit zonder enige moeite op allerlei leed. De vertellers hoeven niet lang na te denken en allemaal geven ze toe dat het gebeurde ze aanvankelijk het zweet in de handen bezorgde, maar dat ze er later, soms zelfs jaren later, de blits mee maken tijdens feesten en partijen.
Met stip op 1 staan de verhalen over het opzetten van de tent. Want heeft niet iedere kampeerder herinneringen aan geworstel met stokken en meters tentdoek? Ik hoorde een verhaal over een spiksplinternieuwe piramidetent die nog in de verpakking 1000 km meereisde naar de vakantiebestemming. Zonder tekening probeerden de eigenaren er iets van te bouwen dat leek op hetgeen ze in de showroom hadden gezien. Een medekampeerder schoot uiteindelijk te hulp en stelde de diagnose: ze misten de belangrijkste stok. Het duurde ongeveer 3 jaar voordat ze er ongegeneerd om konden lachen.
Plaspauzes onderweg, nog zo’n risicovolle onderneming. Zonder goede afspraken kan het gebeuren dat je tijden achter elkaar aan loopt te hollen op supergrote, onoverzichtelijke en o zo drukke buitenlandse parkeerplaatsen, zonder dat je het weet. De vertellers van dit verhaal vinden elkaar na lang zoeken terug en het proces van pijnlijke gebeurtenis naar leuk borrelverhaal neemt ongeveer een jaar in beslag.
Rijden met de caravan, nog zo’n onderwerp. Ik hoor het bloedstollende verhaal van een scharende caravan en 5 mensen die in de vluchtstrook moeten wachten op vervangend vervoer. Iedereen komt met de schrik vrij maar er gaan maar liefst zeven hele jaren voorbij voordat de moeizame metamorfose naar spannend verhaal is voltooid.
Het gaat hier om gebeurtenissen met een goede afloop waar je thuis liever even niet aan terug denkt. Je kunt je het op het moment suprème niet voorstellen maar de meeste vervelende voorvallen worden na een tijdje stoere verhalen die je jezelf ineens hoort vertellen terwijl het gezelschap aan je lippen hangt. Yes!, dat was nog eens een spannende vakantie!

No shitting in the toilet (€ 8,50 / ISBN 9022534359) is te bestellen bij www.boekerij.nl en tel: 020 5353127.

Mariëtte Bos

Vorige pagina