Een goed begin van uw vakantie

Al vakantieplannen?

6 juni 2011

Door Mariëtte Bos - mei 2011
Veel mensen hebben de wens vooruit te willen kijken in de tijd. Geholpen door koffiedik, glazen bollen en tarotkaarten slaan ze soms de spijker op hun kop, andere momenten kleunen ze jammerlijk mis. Het lijkt een wilde gok gecombineerd met de nodige fantasie en veel theater.

Het moderne vooruit kijken in de tijd wordt tegenwoordig gedaan door heuse trendwatchers. Wars van glazen bollen, wierookstokjes en gebroken kippenboutjes kijken ze wat er in de samenleving leeft en wat ons stervelingen bezighoudt. Na het analyseren van deze gegevens durven ze een uitspraak te doen over te verwachten trends en wijzigingen in lifestyle. Je moet maar durven, wij mensen zijn tenslotte grillig.
De bekendste, en misschien wel meest gerespecteerde, trendwatcher van dit moment is Adjiedj Bakas. Hij brengt ieder jaar de te verwachten trends in beeld in een mooi rapport. Bakas is een man met een brede focus want zijn voorspellingen voor 2011 gaan alle kanten op. Van politiek (Obama is uit), via techniek (MeeGo-besturing van Nokia is in) en geloof (Postchristelijk huisaltaar is in) naar mode (3D in mode, sandalen en shorts is in).
Bakas voorspelt heel kort samengevat een reprise van de jaren ’80. Overheidsbezuinigingen, krakersrellen en dalende huizenprijzen overgoten met felle emotie en mode en muziek uit deze roerige jaren. In het verleden voorspelde hij ons al eens de jokvakantie, een vakantie die onder druk van de economische crisis alleen in gedachten is gemaakt en wordt ondersteund door foto’s bij elkaar gezocht via Google.

Op de radio hoorde ik zomaar ineens de nostalgie vakantie voorbij komen. Het bericht kwam volkomen onverwachts voorbij en het was al te laat om te ontdekken of Bakas de voorspellende woorden sprak, maar de kans lijkt me vrij groot. Voor 2011 wordt dus de nostalgie vakantie voorspeld. Ingegeven door heimwee naar goede oude tijden gaan we terug naar plaatsen waar we ooit waren en waar we goede herinneringen aan bewaren.
Heeft u nog (steeds) geen definitieve vakantiebestemming gekozen? Geen nood. Zet uw tent gewoon tussen de appelbomen in de achtertuin. Gedreven door de torenhoge benzineprijzen, warme herinneringen aan uw eerste kampeerervaringen in een klein tentje in de achtertuin van uw ouderlijk huis en de hang naar de jaren tachtig; is dat voor 2011 de place to be!

Ik wens u, waar dan ook, een hele fijne vakantie.

Vorige pagina