Een goed begin van uw vakantie

Kamperen?

6 juni 2014

Mariëtte Ophof - juni 2014
De oudste camping in Nederland viert dit jaar haar 100 jarig bestaan. Het is Kennemerduincamping Bakkum en het is een prestatie van formaat. Proficiat!

‘Onze’ redacteur Kees Bregman kijkt terug in de tijd in het Rondje op pagina 25. Hij kijkt geen honderd jaar terug, zo oud is hij gelukkig niet, maar het is wel lang geleden. Hij schetst een prachtig beeld. Hoe hij als vijfjarige kleuter achter op de fiets van ma richting camping wordt vervoerd. Op de ‘pakkiedrager’, bovenop de tent, en de beentjes gespreid. Ik zie hem zitten de schat, de armpjes stevig om ma haar middel en dan goed blijven zitten tijdens de tocht door de duinen.
Het was best hip in die dagen en vooruitstrevend, wat pa en ma Bregman deden. Ze waren trendsetters want wat werd kamperen ongekend populair!

Waar het honderd jaar geleden begon in een gehuurde katoenen tent lijkt de variatie in kampeeraccommodaties nu oneindig. Behalve in de tent, caravan, vouwwagen en camper kun je tegenwoordig kamperen in een boomtent, wijnvat, Mongoolse yurt, wigwam, tipi, trekhut en luchtbel. Het is maar een kleine opsomming, de lijst met mogelijkheden is heel veel langer.

Vacansoleil introduceert de term multigeneratievakantie als vakantietrend voor 2014. Het is de vakantie die gevierd wordt met de hele familie. Een overzichtelijk concept. De oudere meer draagkrachtige generatie, neemt kinderen en kleinkinderen mee op vakantie. De kinderen zorgen voor de locatie, opa en oma voor de factuur en de kleinkinderen voor gezelligheid en leven in de brouwerij. Logisch vervolg is de vraag naar grotere en ruimere accommodaties. Vacansoleil heeft ze al. Super grote stacaravans en stacaravans met meerdere badkamers.

Raszuivere kampeerders krijgen jeuk van deze ontwikkelingen. Heeft dit überhaupt nog iets met kamperen te maken? Nee. Ik pak de definitie van kamperen er even bij. Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft.
Bij kamperen gaat het dus om relatief eenvoudige recreatie onderkomens en een super stacaravan met meerdere badkamers past niet in deze beschrijving.
Is dat erg en maakt het iets uit? Nee, natuurlijk niet. Als je een leuke familie hebt kan het alleen maar gezellig worden. Maar of dit nog kamperen is?
 

Vorige pagina