Een goed begin van uw vakantie

De enige echte

1 januari 2014
Door Mariëtte Bos - januari 2014
De regel- en wetgeving met betrekking tot het invoeren van namaakprodukten vanuit het buitenland is aangepast omdat een leek niet meer kan zien of iets nep dan wel origineel is. De prijs zegt ook niet alles, zeker niet in een wereld waarin iedereen graag koopjes scoort en waarin de prijzen van neppers die van het origineel benaderen.
 
Afgelopen vakantie waren we op zoek naar All Stars, de enige echte maar dan wel voor een mooi prijsje natuurlijk. Eerst deden we wat research in een officiële sportwinkel om de originele schoenen en de prijs eens goed te bekijken. We bekeken alle details, de print, de afwerking, we schatten het gewicht en zagen de doos waarin ze werden verkocht. Op de markt gingen we vervolgens op zoek naar de zo gewenste souvenirs voor onze kinderen. Het aanbod was overzichtelijk en vrij vlot hadden we de gevraagde modellen en maten in het vizier. Eerst maar eens infomeren naar de herkomst van de producten. Het was een schot in de roos, dit waren de enige echte All Stars, verzekerde ons de verkoper, ook de originele dozen waren voor handen. We bekeken de schoenen van binnen en van buiten, de stiksels, het logo en wogen ze in onze handen… 
Dit moesten de echte zijn en ook het prijskaartje bevestigde ons vermoeden. De prijs week een beetje af van de prijs van de schoenen in de winkel, maar op de markt is een gulden nog altijd een daalder waard en een marktkraam is tenslotte goedkoper te exploiteren dan een winkelpand, dus dat rechtvaardigt een kleinere marge. Het loven en bieden kon beginnen. Over en weer gingen de bedragen en toen we maar niet tot de juiste prijs kwamen, liep ik vastberaden weg. Uiteraard liep de verkoper achter me aan met een tegenbod en uiteindelijk kwamen we tot een koop. Het is een spel en zo wordt dit spel gespeeld. De verkoper weet het en ik weet het. De schoenendozen gingen in een grote tas en terug op onze overnachtingsplek genoten we na van ons succes.
 
Bij de douane leveren de schoenen geen problemen op en thuis zijn de kinderen blij met de schoenen en trots op ons omdat we originele All Stars voor zo’n spotprijsje op de kop hebben weten te tikken. Ook zij, de deskundigen, weten het zeker, het zijn de ENIGE ECHTE! Na twee weken laat de voering van de schoenen los, nog twee weken later de stiksels en een weekje of 4 daarna zijn de zolen zo slecht dat deze ‘nieuwe All Stars’ weer worden omgeruild voor de afgedankte die onder in de kast waren verdwenen.
Op internet lees ik een verhaal over schoenen die worden ingenomen door de douane en worden verzonden naar Nike (merkhouder van Converse) voor een vakkundig oordeel. Want nep is tegenwoordig zo goed dat zelfs de douane het niet met zekerheid kan zeggen. Om toeristen niet in verlegenheid te brengen mag je nu 3 eventuele nepproducten invoeren zonder de angst voor een boete.
 
 
Vorige pagina