Een goed begin van uw vakantie

Vakantie voor gevorderden

5 mei 2014

Mariëtte Ophof - maart 2014
Wie in deze drukke tijden op ‘transforcation’ gaat doet dat om te reflecteren, nieuwe plannen te maken of om iets te leren van, óf bij te dragen aan het vakantieadres. De ‘braincation’ is er voor wie geestelijke rust nodig heeft in de vorm van een digitale detox zonder telefoon en internet. Wie tijdens zijn vakantie juist iets wil opsteken gaat op ‘expertcation’. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies en draaien om iets leren, bijvoorbeeld over de lokale bevolking, gastronomie, geschiedenis of natuur. Tot slot is er de vakantietrend ‘voluntourism’ voor wie vrijwilligerswerk en vakantie combineert en zo iets bijdraagt aan de plaatselijke cultuur of natuur.
Mist u de door mij al eerder bij u onder de aandacht gebrachte ‘staycation? De ‘staycation’, oftewel thuisblijfvakantie, schudde in 2013 het taboe van thuisblijven in korte tijd van zich af. De staycation werd in Amerika in het leven geroepen als voordelige vakantie tijdens de crisis, maar is in Nederland gecultiveerd tot on trend vakantievieren. In 2014 wordt ook thuis vakantievieren onderdeel van onze lifestyle.

Het zijn een paar alinea’s uit het Cherry Picker Vakantietrenddossier 2014 dat op de vooravond van de Vakantiebeurs in Utrecht werd gepresenteerd door vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge.
Ik lees op een andere plaats dat vakantie een ‘must’ is en de sociale druk van de omgeving groot is. Hoor je er zonder vakantie wel bij en kies je wel de vakantie die bij je mag worden verwacht? Een vakantie die zeg maar imago bevestigend is.

Het woord vakantie is afgeleid van vacatio (Latijns werkwoord vacare) dat staat voor vrij zijn van verplichtingen. Het gaat om een periode die langer is dan een weekend dat je stopt met je dagelijkse bezigheden en je eens lekker ontspant. Heerlijk doen waar je zin in hebt.
Is dat lekker eten; eet smakelijk! Is dat dingen bekijken; geniet van het uitzicht! Is dat in de zon liggen; smeer je goed in! Is dat mensen leren kennen; heb het gezellig! Gooi de dagelijkse zorgen van je af en ontspan… Je zou het bijna vergeten maar een vakantie kan ook heerlijk en ontspannend zijn als we het zelf maar niet zo ingewikkeld maken.

Vorige pagina