Een goed begin van uw vakantie

Kip

11 november 2010

November 2010

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de berichtgeving over het onverwachtse faillissement van Kip op gang kwam. Net voordat de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht van start ging, en daarmee kwam een voorlopig einde aan het bestaan van dit zo prestigieuze Nederlandse caravan merk.
Gelukkig ging het om een voorlopig eind, want niet lang erna beleefden we de doorstart van Kip Nederland. Met een aangepaste naam, een aangepast logo en ondersteunt door de NOM, (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) rolden er vrij vlot weer mooie caravans uit de fabriek in Hoogeveen. Daarmee was het voortbestaan van Kip veilig gesteld en de banen van 62 werknemers.
Drie jaar later herbeleven we het Kip faillissement. En weer bevinden we ons kort voor de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht en een faillissement lijkt onafwendbaar. De markt is hoopvol, er hebben zich in korte tijd 23 (!) overnamekandidaten bij de curator gemeld. De 62 werknemers halen opgelucht adem en de beursorganisatie gaat ervan uit dat Kip tijdens de beurs aanwezig is en er wordt een stand voor Kip gereserveerd. Maar het gaat erom spannen want tijd is schaars en de opening van de beurs aanstaande.
Dealers uit heel Nederland rijden de avond voor de beursopening met de nieuwste modellen van Kip achter de auto naar het beursgebouw in Utrecht. Op de parkeerplaats wegen ze de mogelijkheden van een overname en een snelle doorstart tegen elkaar af. Met zoveel overname kandidaten is iedereen optimistisch maar tegen alle verwachtingen in loopt het toch fout! ’s Avonds om 10 uur krijgen de dealers op de parkeerplaats het slechte bericht te horen en kunnen de caravans weer terug naar de showroom…
De beursorganisatie stapt over op plan B en richt de stand van Kip in als proeftraject voor elektrische fietsen. De dealers hebben de caravans weer terug in de showroom gezet en wachten op dat wat gaat komen. Want dat het Kip verhaal nog niet eindigt is op de hele beursvloer in Utrecht te beluisteren. Hoewel curator Jeroen Reiziger zich negatief uit laat en aan de pers weet te melden dat een doorstart van Kip definitief van de baan lijkt, laat ik mij tijdens de beurs herhaaldelijk vertellen dat Kip volgend jaar ‘gewoon’ weer van de partij is. Klanten zeggen het met een stelligheid die louter is gebaseerd op hoop maar verschillende dealers lijken er meer van te weten. Ik hoop dat ze gelijk hebben want de geschiedenis van Kip is zo oud en zo Nederlands dat het een groot verlies voor de Nederlandse caravanmarkt zou zijn.

Mariëtte Bos
 

Vorige pagina