Een goed begin van uw vakantie

We kunnen het wel!

1 januari 2015

We kunnen het wel!
Mariëtte Ophof - oktober 2014

Onschuldige reizigers op vlucht MH17 die op weg naar huis door militair geschut de dood in worden gejaagd. Een filmpje op internet dat laat zien hoe journalist James Foley wordt onthoofd. De problemen in Libië en Irak en het conflict in de Gaza waar geen oplossingen voor lijken te zijn. De Jihadisten van de IS zijn boos en tot de tanden bewapend met messen, mitrailleurs, panstervoertuigen en raketgranaten…
Grote actuele wereldproblemen die bedreigend op ons af komen. Zijn ze gek geworden?
Dichter bij huis. De gekte rondom Zwarte Piet en de verbetenheid van mensen die willen vasthouden aan oude waardes. Een beul verminkt tachtig paarden. De compleet uit de hand gelopen ALS icebucketchallenge. Bedacht als pr actie om bekendheid te geven aan de ziekte ALS maar door wildgroei op social media inmiddels z’n doel voorbij geschoten en verworden tot een grap waarin mensen zich lachend een emmer ijskoud water over het hoofd gooien. Zijn we gek geworden?

Wat zijn we aan het doen of wat hebben we gedaan dat we het contact met elkaar zo zijn kwijt geraakt? Is het de ratrace van ons bestaan waardoor we het menselijke contact uit het oog verliezen? Is het social media waardoor we op 1 avond contact hebben met 173 ‘vrienden’ maar helemaal vergeten aandacht te besteden aan man en kinderen die naast ons op de bank zitten? Zijn het de overvolle agenda’s waardoor we ’s avonds voor de tv ploffen en geen energie meer hebben om contact te maken met de mensen die ons lief zijn?

Het pakt me bij de keel op de camping. De voeten in het gras, de zon op m’n gezicht en de krant met bovengenoemde narigheid op m’n schoot. Ik word omringd door blije spelende kinderen, ik zie nog net hoe de buurman onder de luifel zijn vrouw ondeugend en liefdevol een dikke knuffel geeft en ik krijg een sms van zus die met haar nieuwe liefde en een oude camper de reis van haar leven maakt. Oprecht en liefdevol. We kunnen het wel! Maar het vraagt tijd en aandacht.
Doe thuis zoals op de camping. Onderneem iets leuks, spreek met elkaar, luister naar elkaar, maak contact. Laat de laptop uit, zet je mobiel op stil, en laat de tv voor wat het is. Morgen is er weer volop ellende maar vandaag is vandaag… Geef elkaar tijd en aandacht!
 

Vorige pagina