Een goed begin van uw vakantie

Vakantiegevoel

1 januari 2013

Door Mariëtte Bos - herfst 2012

Wat we kunnen doen om het vakantiegevoel bij thuiskomst nog even vast te houden is niet eenvoudig te beantwoorden. Ik heb het er op deze plaats al vaker met u over gehad en doe het nog eens want het is ieder jaar weer uiterst actueel.

We slepen souvenirs, wijn, kruiden en wat al niet meer mee om maar zo lang mogelijk dat gevoel vast te houden. We willen er ook nog wel even voor gaan zitten thuis, op een schaarse zomeravond, heerlijk genieten van die heerlijke vakantiewijn. En het proeft prima, maar het is het net niet. De vroeg invallende duisternis gooit roet in het eten, de vochtige kou, maar ook de inhoud van uw eigen hoofd is spelbreker. Vakantie is vakantie en thuis is thuis. Zo eenvoudig is het en uw hoofd laat zich niet voor de gek houden door heerlijke wijn.

Vakantiesfeer en –gevoel zit hem vooral in het niets moeten en veel mogen. En dat is thuis nu eenmaal anders dan op de camping. Het begint al zodra je je huis binnen stapt. De stapels post en rekeningen liggen al te wachten. De spinnen hebben tijdens uw afwezigheid flink hun best gedaan en het huis moet nodig gelucht. De koelkast moet gevuld, de vakantiewas gedraaid en de familie gebeld. Maar dat zijn niet de hoofdoorzaken waarom het vakantiegevoel zo snel is verdwenen lees ik in een onderzoek naar vakantiebeleving onder 1278 Nederlanders.

27% van de thuiskomers weet het vakantiegevoel vast het houden tot de eerste werkdag en 15% denkt het zelfs een hele week te kunnen vasthouden. 50% van de ondervraagde thuiskomers geeft aan het vakantiegevoel spontaan te voelen wegstromen bij het zien van de werkcomputer. Maar de echte killer is het zien van de baas. Zodra de baas binnenkomt is het afgelopen met de pret!

Adviezen en aanbevelingen worden ook gegeven. Souvenirs brengen vakantie herinneringen terug, we wisten het al. Toch koopt maar 60% een souvenir voor zichzelf. Veel vaker gaat het kleinood naar familie en vrienden.
Om het vakantiegevoel langer vast te houden, wordt geadviseerd midden in de week te beginnen met werken. Het helpt ook om direct de volgende vakantie te boeken want voorpret begint bij het plannen. De belangrijkste aanbeveling mis ik maar lijkt mij een open deur. Zorg dat de baas heeeeel lang vakantie heeft.
 

Vorige pagina