Een goed begin van uw vakantie

2009 - Caravelair Venicia 480

1 januari 2011

Door Paul Descamps - okt. 2009

De Venicia is bijna de luxe reeks van Caravelair. Met de gladde buitenbeplating in Bleu Lagoon is het inderdaad een opmerkelijke verschijning. Ook het interieur beantwoordt aan de wensen van iedereen die wat meer wil dan een ‘doodgewone’ caravan. Vakantiekriebels kreeg de gelegenheid de Venicia 480 eens van dichtbij te bekijken.

Exterieur
Met de buitenbeplating in kleedje in Bleu Lagoon is de Venicia een mooie verschijning. De gladde buitenbeplating draagt daar zeker aan bij. In het ABS voorfron, met een brede witte band tussen de grijze hoekstukken, zijn het vlakke raam en de disselbak geïntegreerd. Knap gevonden is de verzonken handgreep in het ver opengaande deksel. Helaas staan de breedtelichtjes helemaal onderaan en op die plaats zijn ze bij duisternis zo goed als onzichtbaar voor de tegenliggers. De grijs gekleurde opzetstukken en de kloeke bumper geven diepte aan de achterkant waar de hoge lichtblokken er nog een schepje boven op doen. En dan zijn er nog de stevige handgrepen niet die het beeld opvullen. Om hagelschade te voorkomen heeft deze caravan een hagelbestendig polyesterdak. Het geheel wordt gedragen door het eigen Trigano chassis terwijl de as en alle zaken die daarbij horen van AL-KO komen.

Interieur
De ontwerpers bij Caravelair hebben voor 2010 flink hun best gedaan en ze hebben in de Venicia veel nieuwe ideeën verwerkt. Ook het meubilair is nog eens goed bekeken en heeft nu een kersenhout decor. De bovenkastdeuren zijn lichtjes gebogen en ze hebben een licht gekleurde boord onderaan met een aluminium afwerkdetail tussenin gekregen. Met de brede handgrepen kan men de deuren gemakkelijk openen en sluiten. Wat toch jammer dat er niet enkele kasten van een verticale verdeling zijn voorzien. Dat zorgt er voor dat de bagage eenvoudiger en overzichtelijker in te pakken is.
De Venicia wordt in 4 populaire indelingen aangeboden. De 420 met een centrale treinzit en voorin en dwarsbed, de 470 met een eilandbed en achteraan een hoekige Uzitgroep, de 480 en de 492 met voorin 2 enkele bedden en achteraan een halfronde Uzitgroep. Wij kregen de beschikking over de 480, een caravan met dezelfde zitgroep als in de 492 maar de 480 heeft achteraan een Fransbed met de toiletruimte ernaast.
Direct bij het binnenkomen verdient deze caravan bewonderende blikken. Het mooie meubilair met de tweekleurige keuken als blikvanger geeft al direct een behaaglijk gevoel. Daarbij komt nog de ruimte. Door het ontbreken van tussenwanden naar het heeft men zicht over het hele interieur. Niet alleen het zicht, er is ook effectieve loopruimte, met een passend muziekje kunnen er met gemak enkele danspassen voor de keuken worden gemaakt. De halfronde zitgroep met ergonomisch gevormde kussens zit comfortabel. De ovaalvormige tafel op een centrale hydraulische poot vult de zitgroep mooi aan. Hier heeft men een van de bekende compromissen moeten toepassen, ofwel de zittingen iets minder diep maken en een grote tafel neerzetten ofwel voor diepere zittingen kiezen en een kleinere tafel zoals in de 480 is toegepast. De losse centrale poot heeft als voordeel dat men de tafel indien nodig naar zich toe kan trekken. Uiteindelijk is de 480 bedoeld voor 2 personen en daar is de tafel groot genoeg voor. De koffers onder de zitbank zijn niet zo gemakkelijk te bereiken. Eén koffer is vanaf buiten bereikbaar. Bergruimte is er trouwens genoeg in de kasten en onder het bed. Nu we toch bij het bed aanbeland zijn, de matras, gedragen door een dubbele lattenbodem en een middendraagbalk, wordt met behulp van 2 gasveren omhoog gedrukt. De dubbele lattenboden voorkomt dat je altijd samen naar de kuil in de midden van de matras rolt. De dragende wanden van het bed staan naar binnen hetgeen de doorgang naar de toiletruimte gemakkelijker maakt. Vooraan, in de tamelijk diepe toiletruimte, vinden we een met 2 vouwdeuren afsluitbare douchecel. Daartussen een wand met open bergvakken en een bedieningszuil met kraan en sproeier. Tegen de achterwand staat een vast Thetford toilet. Wassen gebeurt in een hoekje naast de kleerkast. Het waskommetje boven op de kast oogt wel mooi maar is in de praktijk niet zo handig. Onderaan is een gedeeltelijk afgesloten kast voor toiletgerief en er zijn nog een paar open legplanken. We kijken met zeer veel genoegen naar de kleerkast. Links, met verlichting de hangkast, en rechts, iets ondieper, een legkast over de volle hoogte van de caravan.
Voor de verlichting past Caravelair het moderne systeem met druktoetsen en LED verlichting toe. Op de tafel valt voldoende licht en indirecte verlichting zorgt bij gelegenheid voor een gezellige sfeer. Een Truma 3002 SL met ringverwarming zorgt voor de opwarming van het interieur. We vragen ons af of 3 uitmondingen voor het hele interieur wel genoeg zijn tijdens een echte wintervakantie. Vooral onder de tafel is maar één uitmonding en dat is weinig. Als optie kan men er een elektrische vloerverwarming aan toe voegen; een aanrader voor de winterkampeerder.

Keuken
Zoals we al schreven is de keuken een blikvanger in de Venicia 480. Niet alleen omdat je er tegenaan kijkt bij het binnenkomen, ook de afmetingen spelen een rol. In het brede aanrecht met een lichtkleurige krasvrije bekleding zijn 3 gaspitten en de spoelbak verborgen onder een zwarte afdekplaat. De waterkraan is in de veel watervragende spoelbak ingebouwd. Om en rond de gaspitten en de spoelbak is voldoende werkblad om de culinaire voorbereidingen tot een goed einde te brengen. De bovenkasten hebben crèmekleurige deuren met een aluminium band, ernaast zijn nog enkele open bergvakken. Onder het aanrecht zijn centraal 3 laden voor bestekken, potten en pannen. Rechts ervan een kast voor de grote zaken, aan de linkerkant een lade over de volle hoogte en voorzien van draadmanden. De scheiding vormend tussen bed en keuken zien we een 150 l koelkast met erboven nog een kast. Tegen de wand is een beweegbare arm voor een vlakscherm tv. Kastje kijken kan zowel vanuit het bed als vanaf de zitgroep.

Tenslotte
Een verblijf in de Venicia 480 geeft een aangenaam gevoel. Geen overdreven franje, keurig afgewerkt en genoeg voorzieningen aan boord om een comfortabele vakantie te beleven. Het is een ruim bemeten 2 persoonscaravan maar bij gelegenheid kan het ook door 4 personen worden bewoond.

Informatie en verkoopadressen Caravan Trading Europe
Latensteinserondweg 4-05
4005 EH Tiel
Tel: 0344 632209
www.caravantradingeurope.nl

Beschikbaar gesteld door BudgetCaravan
Heesakkerweg 41
5721 KN Asten
Tel: 0493 440999
www.BudgetCaravan.nl
 

Vorige pagina

Caravantest