Een goed begin van uw vakantie

2014 - Knaus 420 QD Sport

2 februari 2014

Willem Laros - januari 2014
Betaalbare caravan voor samenreizenden
Vrijheid is vakantie vieren waarbij het hele gezin blij en gelukkig is. Dat is de wat naïeve kreet op de brochure van Knaus met de caravanmodellen voor het voor ons liggende jaar. Freiheit, die bewegt, voegt de brochure daar nog aan toe. Wij gaan eens kijken of de 420 QD Sport deze constateringen waar kan maken.

Aan de prijs zal het om te beginnen niet liggen: met 13.381 euro is deze Knaus ondergebracht in een populaire prijsklasse. De indeling is bestemd voor twee mensen, maar met wat moeite kan er nog wel een derde en zelfs een vierde persoon in slapen. Een kwestie van de tafel van de treinzit laten zakken.

Toegankelijke bagageruimte
Het wonen in de 420 QD Sport speelt zich aan de achterzijde van de caravan af. Hier vinden we namelijk de zitgroep: twee banken tegenover elkaar, de een langer dan de ander. Onder de banken is bagageruimte, goed toegankelijk door eenvoudig het zitgedeelte omhoog te doen. Heel praktisch. Naast de langste bank en tegen de achterwand van de caravan vinden we de hang-/legkast. Onderin het leggedeelte, bovenin uiteraard het hanggedeelte. Een wandcontactdoos bij de zitgroep: die mis ik wel (voor laptop, telefoon- en tabletoplader).

Wat direct opvalt in deze caravan is de ruime keuken, die voor meerdere zaken in gebruik is. Zo bevat het deel van het aanrecht bij de zitgroep de aansluitingen voor de televisie (voorbereid). Een prima plek voor een goed zichtbaar televisiescherm vanaf beide banken. De rest van het ruime aanrechtblad kan volop benut worden door de kok van dienst. Drie gaspitten, aflegruimte, spoelbak met mengkraan, twee ruime laden en een luik onderin, goed bereikbare gaskranen. Nee, bij Knaus weten ze intussen wel hoe je een caravan bouwt. De koelkast, 108 liter van Dometic, staat aan de kant van het bed. Truma zorgt voor warmte rondom en warm water. Eén opmerking: de ventilatieroosters bevinden zich aan de zijde van de voortent.
Tegenover de keuken is de natte cel. Toilet (draaibaar, keramisch), wastafel, kastjes. Geen douche aan boord, maar daar is dit ook niet het type caravan voor. Voorin ligt het tweepersoonsbed over de gehele breedte van de caravan. De concessie die gedaan moet worden voor een niet te lange en niet te zware caravan. Want comfortabeler zullen veel mensen een bed in de lengte vinden, of twee enkele bedden met een middenpaadje.

Aflegruimte
Rondom vinden we kastjes, met steeds een randje aflegruimte eronder. Heel fijn, eenmaal op de camping, om spulletjes weg te leggen. Een tijdschrift of krant, mobiele telefoon en wat al niet meer. Koppel je de caravan aan dan is het wel zaak deze vakken leeg te maken voordat alles bij de volgende aankomst op de grond ligt.
Slapen en wonen zijn visueel van elkaar te scheiden door een harmonica schuifdeur.

Het grote dakluik boven het woongedeelte zorgt voor heerlijk veel daglicht hier. En dat kan eigenlijk geen kwaad, want de gekozen kleuren voor het interieur van dit model zijn aan de donkere kant. Zeker de vloer zou van mij best wat lichter mogen!
De disselkast is bijzonder goed toegankelijk en biedt ruimte aan twee gasflessen, het reservewiel en nog wat campingspullen. De ruimte onder het bed kan van binnenuit (voorste bed omhoog scharnieren), maar ook via een buitenluik worden bereikt. Onder het bed liggen de omvormer en de boiler, alsmede snoeren, slangen en buizen van de rondverwarming. Wat mij betreft zouden deze zaken hier wel wat beter beschermd mogen worden. Bij een keer heftig remmen knallen tafel en stoelen nu zomaar tegen de boiler of de watertank, die beide aan de voorzijde zijn gemonteerd. Een ongewenste situatie! De aftapkraantjes voor de boiler zijn goed toegankelijk onder het eerste bed.

De Knaus 420 QD Sport richt zich op het echtpaar dat er buiten de winter graag op uittrekt. Het heeft geen behoefte aan heel veel tierelantijnen en overdadig veel luxe. Af en toe een (klein) kind of twee mee vormt met deze indeling geen probleem. De trekauto hoeft niet meer te kunnen trekken dan maximaal 1200 kg.

Praktisch dezelfde Knaus is ook verkrijgbaar als Südwind. De prijs, 16157 euro, verraadt al dat het hier om een luxere caravan gaat. Maar ook zwaarder en maximaal drie slaapplaatsen. De vorm van de tafel en de kleine bank achterin zijn opvallend anders.
Aan u - en uw portemonnee - de keuze.

Prijs 13.381 euro (gefotografeerd model: 15364 euro)

Knaus heeft twee optiepakketten samengesteld. Het Plus pakket (€569,-) omvat een Heki II kantel-dakluik, rolhordeur en verzwaarde uitdraaisteunen. Het winterpakket (€844,-) omvat een elektrische vloerverwarming, de Truma Ultra Heat en een winterafdekking van de disselkast (met Knaus logo).

Knaus Tabbert GmbH, www.knaustabbert.de
Met dank aan de Vossenhoek, Rucphen, www.vossenhoek.com

Vorige pagina

Caravantest