Een goed begin van uw vakantie

2011 - Swift Challenger 565

6 juni 2011

Door Paul Descamps - mei 2011
Swift is een van de populaire Engelse merken die in ons land te koop is. We kregen de gelegenheid met een Challenger 565 op stap te gaan en genoten volop van het uitstekende wooncomfort. Er is voor ieder een afzonderlijk bed en er zijn brede plaatsen in de zitgroep.

Exterieur
Zo’n joekel van meer dan 7 meter achter de auto trekt de aandacht. Zeker als de Challenger vooraan voor een groot deel in het zwart is uitgevoerd. Onderaan blijft nog genoeg plaats over voor het sierlijk gevormde kofferdeksel. Het camoufleert de relatief kleine opening van de koffer. Grote gasflessen moet je kantelen om in en uit te laden. In de koffer zelf is voldoende plaats. Zoals het hoort is de dissel afgewerkt met een nette kunststof kap.
De grote witte flanken worden onderbroken door een kleurige decoratieve zigzag lijn en enkele donker getinte vensters. Ze kunnen allemaal geopend worden, ook de 3 delen van de schitterende ramen in het voorfront. De zware half ronde hoekprofielen, de bumper en de drager van het derde remlicht geven een 3 D effect aan de achterkant. Een paar mooi gevormde lichtblokken zorgen voor zichtbaarheid als het donker is. Op onze testcaravan was een fietsenrek gemonteerd waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
Als onderstel koos de Engelse fabrikant voor het Duitse AL-KO chassis met rechte as en zware hoeksteunen. Achteraan zijn geleiders aangebracht om gemakkelijk de moer van de spindel te vinden, het is niet erg mooi, maar wel erg praktisch. Verder is er veel aandacht geweest voor goede isolatie van het koetswerk. Dat heeft zowel zomers als ’s winters voordelen. Het dak en de wanden zijn 32 mm dik en de vloer liet 44 mm zien op onze meetlat. Als isolatie materiaal is styrophoam gebruikt.

Interieur
Bij het binnenstappen van de Challenger 565 is onmiddellijk duidelijk dat het een ‘echte’ Engelse versie betreft. We zien een prachtige zitgroep met ergonomisch gevormde zitkussens, een kastje onder het drievoudig raam en er is geen tafel. Alle ramen hebben mooie, bij het interieur passende, overgordijnen. De voorkant is gemaakt van schitterend afgewerkte en gebogen kunststofvormen. Ze lijken van crème kleurig leder voorzien maar ze zijn uiteraard van kunststof gemaakt. Het Sun Roof panoramisch dakluik boven het voorraam zorgt overdag voor extra licht en ‘s avonds voor een romantische blik op de sterrenhemel. Niet uw voorkeur? Geen nood, het kan zoals de andere dakluiken evengoed worden afgesloten.
De inhoud van de zitbanken is eenvoudig bereikbaar via openklappende deurtjes. Voor grotere werkzaamheden kunnen de kussens weg genomen worden, de lattenbodem omhoog en dan zijn de elektronica en de boiler goed te bereiken. In het kastje tussen de zitbanken zijn 2 laden en de opgerolde lattenbodem verwerkt. Door het blad een beetje op te tillen kan er een tafelblad uit worden getrokken. Bij vorige versies klapte dit blad naar voor en moest je het leeg maken, dit hoeft nu niet meer. Naast de buitendeur zien we de Truma omgeven met een lade en een kastje. De kast erboven lijkt indrukwekkend diep maar dat is een beetje gezichtsbedrog. Het verbergt een vlakscherm tv die van onderen uit de kast komt. Het kan 180° draaien om er ook vanuit het bed naar te kunnen kijken. Intussen zijn we in de slaapkamer met 2 enkele bedden beland. Ze zijn links en rechts opgesteld, hebben comfortabele matrassen en boven elk bed hangt een leeslampje en een schapje voor prullaria. Valt de caravan in uw smaak probeer dan voor de zekerheid even de lengte van de bedden uit. Aan de onderkant van een lattenbodem hangt de tafel die je eveneens buiten kunt gebruiken. De inhoud van de koffers onder de bedden is volledig bereikbaar. Eén heeft zelfs een buitenluik. Plooigordijnen sluiten het slaapgedeelte af van de woonruimte.
Redelijk hoge bovenkasten zijn bijna helemaal rondom aangebracht. Ze hebben licht gebogen deuren met een fijne zilverkleurige band en handige grepen om ze te openen. Verschillende kasten hebben legplanken. Boven en onder de deuren zijn boorden aangebracht in mooi uitgevoerde crèmekleurige profielen.

Badkamer
Als de caravan lang genoeg is is er ruimte voldoende voor een comfortabele badkamer. De Challenger 565 heeft achteraan een natte cel over de volle breedte van de caravan. Verborgen achter een kloeke deur met een al even robuuste klink kan gebruik worden gemaakt van een draaibaar Thedfort toilet aan de linkerkant en rechts is een ruime douchecel afgesloten met acryldeuren. Het geheel is nauwkeurig afgekit. Vlak ervoor is een elegant wasbakje met een naar links uitlopende legplank, onderaan een kast voor toiletgerief en boven het wasbakje zijn een zeep- en bekerhouder gemonteerd. Achter de porseleinen troon is een kleerkast met een aantal legplanken.

Keuken
De meerkleurige keuken is niet alleen een juweeltje om naar te kijken, ze is bovendien praktisch in gebruik. Beginnen we met de werkruimte en de spoelbak, die je met een ronde plaat kunt afdekken. Een los afdruipgedeelte met afloop in de spoelbak kan ernaast worden gelegd. Deze spullen vinden, heel netjes, een plaats in de voorziene houders in de kast onderaan. Een Thedfort koelkast heeft een deel van de keuken ingepalmd. Het zwarte fornuis met 3 gaspitten en een elektrische kookplaat, goed voor 4 grote pannen, heeft onderaan een grill en bakoven. De bovenkasten hebben lichtkleurige links en rechts opendraaiende deuren, daartussen staat een magnetron. In de kasten zijn houders voor borden en bekers aangebracht. Het is een bijzonder praktische aanvulling maar er gaat nogal wat plaats verloren.

Tenslotte
De Challenger 565 vraagt een trekauto met serieus wat vermogen onder de motorkap. Berijdt u bij voorkeur kleine weggetjes en doorkruist u graag oude dorpjes dan kan dat problemen opleveren. Eenmaal aangekomen op de vaste stek is het volop genieten van het wooncomfort. Maakt niet uit waar en het maakt niet uit in welke periode van het jaar.
Misschien lijkt de prijs wat aan de hoge kant maar als je gaat rekenen valt het best mee. De Challenger 565 heeft een standaard uitrusting om U tegen te zeggen, alles is inclusief, alleen het Sun Roof panoramisch dakluik is een optie.

Informatie en verkoopadressen
Caravan Trading Europe
Latensteinserondweg 4-05
4005 EH Tiel
Tel: 0344 632209
www.swiftcaravans.nl

Beschikbaar gesteld door 't Caravanhuys
Roermondseweg 102
6004 AV Weert
Tel 0495 543040
www.hetcaravanhuys.nl

Vorige pagina

Caravantest