Een goed begin van uw vakantie

2010 - Dethleffs Nomad 500 DB

11 november 2010

Door Paul Descamps - oktober 2010

Met de Nomad krijgen de succesvolle Camper modellen van Dethleffs er een gedegen variant bij. Een variant die de conservatieve caravaner aanspreekt. Wij kozen voor de Nomad 500 DB, een ruime caravan voor 2 personen. Door de U zitgroep voor de nacht om te bouwen tot bed kunnen er nog 2 extra reizigers mee.

Exterieur
De Nomad heeft het typische Dethleffs uiterlijk. We herkennen het aan de bekende zwierige grijze- en blauwe sierlijnen onder en boven de getinte ramen. Het voorfront is in gladde plaat uitgevoerd en het - van een busscharnier voorzien - kofferdeksel verbergt een grote ruimte waarin met gemak het reservewiel, de afvaltank en de gasflessen hun plaats vinden. De bodem in uitgevoerd in geribbeld aluminiumplaat. Tegenliggers zien bij duisternis tijdig de hooggeplaatste breedte lichtjes. Achteraan is een indrukwekkende bumper met daarin de ronde lichten in waaiervorm opgesteld. Onze testwagen heeft hamerslag profiel voor de zijwanden, als optie is witte, zilverkleurige en polarblauwe gladde plaat verkrijgbaar. De stroomaansluiting heeft links een plaats gevonden. Aan de andere kant zijn de aansluitingen voor antenne, TV, 12 Volt en 230 Volt. Zoals het hoort staat de Nomad op het lichtgewicht AL-KO chassis met geknikte as. Het geheel wordt fraai afgewerkt met aluminium velgen.

Interieur
Eén stap binnen en je merkt onmiddellijk hoeveel ruimte deze Nomad 500 DB biedt. Door de grote meubelen aan de linkerkant te groeperen konden de ontwerpers dat effect realiseren.
Direct naast de buitendeur is een kast die in een ronde bocht doorloopt tot aan de deur. Zowel de bovenkast als de onderkast belemmeren niet het zicht en dat draagt belangrijk bij aan het ruimtelijke gevoel. Verder zie je het Fransbed dat, als het nodig is, kan worden afgesloten worden met een harmonica deur. Om het ruimtelijke effect op gezichtshoogte nog wat te accentueren hellen de bovenkastjes lichtjes naar achteren. Trouwens de bovenkasten, die bijna geheel rondom hangen, zijn de blikvangers van het mooie interieur. Ze zijn uitgevoerd in het warme Cypres Villo decor. De kastdeuren zijn lichtjes gebogen, ze hebben een aluminium band, die boven en onder afgeboord is met een verchroomd profiel. Ook de brede handgrepen zijn verchroomd hetgeen altijd bijdraagt tot een schitterend interieur. Onder de bovenkasten is een handig open bergvak. Tegen de onderkant zijn zacht gloeiende ledjes geplaatst. Zij zorgen voor de sfeerverlichting, samen met de sfeervolle verlichting in de hoeken van de bovenkasten. In de hoeken zijn bovendien spotlampen aangebracht. In deze uitvoering is het Heki dakluik met spotlampen in de kader boven de tafel geplaatst. Dat is een aan te raden optie. Nu vat er ook ’s avonds voldoende licht op de tafel. De grote ramen zorgen overdag voor voldoende licht en ventilatie. Ze zijn omkadert door smaakvolle en goed bij het interieur passende gordijnen.
Nu we toch in de U-zitgroep vertoeven zien we dat de goedzittende en comfortabele rug- en zitkussen meerkleurige overtrekken hebben. De tafel is net groot genoeg om er voor 4 personen de nodige borden en bekers neer te zetten. De bereikbaarheid van de koffers onder de banken zou beter kunnen. Met scharnieren tegen de wand is men altijd verplichte een rug- of zitkussen te verwijderen om het deksel ver genoeg open te krijgen. Aan de zijkant, bij de buitendeur is een klep om een deel van de kofferinhoud te bereiken.
Via de zeer brede doorgang komen we bij het 1,4 m brede Frans bed. Het brede matras wordt ondersteunt door een lattenbodem met in het midden een versterking. Het geheel wordt middels 2 gasveren omhoog gedrukt. Afgeschermd door een plastic L profiel zijn de Truma therm, de wateraansluitingen en verbindingen er keurig gemonteerd. Er blijft nog een zee van plaats over voor bagage. Pas wel op met te zware spullen want dat kan het disselgewicht drastisch verhogen. In de sanitairruimte er naast, die met een stevige deur met een echte huisklink wordt afgesloten, is de achterwand helemaal in hout uitgevoerd waardoor het niet kaal oogt. Men kan er douchen en het vaste en gebruiksvriendelijk opgesteld Thetford toilet gebruiken. Naast het bed is het wastafeltje, met een antraciet kleurig legblad. Het wasbakje heeft een ovale vorm en vraagt redelijk wat water. Onderaan, afgesloten met 2 deuren, is een kwart ronde kast waar redelijk wat toiletgerief in kan worden geborgen. Kleinigheden vinden hun plaats op de smalle legplanken met stootranden naast de kast. Op ooghoogte is een hoekspiegel waarin je jezelf van 3 kanten kunt bewonderen.

Keuken
Vlak tegenover de buitendeur en naast de kleerkast (met verlichting als de deur opengaat), staat de bekende Gourmet keuken van Dethleffs, we kennen ze in vele varianten. Deze keuken in de Nomad 500 DB is schitterend uitgevoerd. Het aanrecht, op een gebruiksvriendelijke hoogte, is in antracietkleurig materiaal uitgevoerd. Gaspitten en afwasbak vormen één geheel en worden afgedekt in 3 delen met grillig gevormde glazen platen. Een klein stukje van de spoelbak blijft open. Op de 3 gaspitten kunnen 2 grote potten en een kleinere tegelijk met gemak verhit worden. Vooraan hebben we de mooi uitgevoerde gasknoppen en daar weer onder 3 laden waarvan er één, vanwege de broodnodige afwisseling, van een opaalglazen front is voorzien. Ernaast staat de koelkast. Voor de bovenkast met opendraaiende deuren heeft men voor de middelste ook een opaalfront gekozen, de 2 buitenste zijn in hout uitgevoerd en hebben een verborgen sluitsysteem. In het baldakijn en onder de kast zijn spotlampen aangebracht.

Tenslotte
Dethleffs brengt met de Nomad reeks een nieuw type op de markt dat een andere publiek zal aanspreken. Er zijn zowel uitvoeringen voor een gezin met kinderen als voor koppels. De Nomad 500 DB is daar een voorbeeld van. Dit model biedt veel comfort en plaats voor een stel dat het graag wat ruimer ziet. Het interieur is schitterend ingericht en er is meer dan genoeg ruimte.

Wat vond mevrouw ervan?
• Een wastafeltje naast het bed valt nooit in haar smaak, zij heeft liever een afgesloten toiletruimte
• De keuken is een prachtig werkstuk
• Het hele interieur bevalt haar

Informatie en verkoopadressen
Dethleffs Nederland B.V.
Postbus 20
7480 AA Haaksbergen
Telefoon 053-5737425
www.dethleffs.nl
 

Beschikbaar gesteld door
De Vossenhoek Caravan & Recreatie
Industriestraat 3
4715 RL Rucphen
Tel: 0165 343053
www.devossenhoek.nl

Vorige pagina

Caravantest