Een goed begin van uw vakantie

2013 - Hobby Prestige 495 UL

1 januari 2014

Danny Broese - 2013
De Hobby Prestige 495 UL is ontwikkeld om de wat oudere, traditionele, caravan consument te aanspreken. En dat lukt mijns inziens aardig.

Moderne caravan
De Hobby modellen worden wel de all-inclusive caravan varianten genoemd, omdat ze standaard, dus af-fabriek, compleet worden uitgevoerd. En of je nu graag in de zomer of in de winter op vakantie gaat, deze caravans zijn uitstekend geïsoleerd. Het interieur ziet er prachtig gestyled uit en biedt praktische opbergmogelijkheden. De keuken is ruim en dat werkt heel prettig.

Het interieur van de 2014 Prestige is compleet veranderd. Vele jaren troffen we in deze serie een conservatieve uitstraling aan. Dit jaar maakten de ontwerpers een sprong in de tijd. Het meubilair van de Hobby Prestige 495 UL oogt niet alleen aantrekkelijk, maar ook eigentijds met een vleugje klassiek en het is bovendien van alle moderne gemakken voorzien. Het donkere en lichte hout creëren een warme sfeer en harmoniëren uitstekend met de bekleding. Er kan gekozen worden uit een aantal prachtig bij elkaar passende stoffen en designs.
Wij houden er wel van, de sterke licht- en donkercontrasten van de bovenkasten, deuren en lades met de opstaande panelen en dwarsverbindingen, in combinatie met de beige stoffering die met bruine banen is afgezet. Ze maken de caravan optisch langer. Daar dragen de lange looplijnen en de lichte makkelijk te reinigen pvc vloer in het woongedeelte nog aan bij. De vele vensters en de talrijke verlichtingsmogelijkheden maken van de caravan een fris geheel.

Indeling
Al bij de eerste stap binnen voel je direct het vakantiegevoel. Rechts zien we de twee aparte bedden en links de ruime rondzit met daarboven een design plafonnière. Ook de bovenkasten zijn een blikvanger, ze zijn uitgevoerd met een mooi contrasterende verchroomde band en handvat. Langs de bovenkant is sfeervolle verlichting aangebracht.
In de ruime U-zitgroep zien we goedzittende en comfortabele voorgevormde rug- en zitkussens, deels uitgevoerd in lederachtige stof. Ze zijn eenvoudig om te bouwen tot een extra bed voor eventuele logees. De tafel is groot genoeg en is in hoogte verstelbaar. Er is ruimte om er voor 4 personen het ontbijt of diner op uit te stallen. Voor een gezellige borrel kunnen hier zeker 6 tot 7 personen terecht. Zitplaats voldoende, alleen wordt het onder de tafel even puzzelen met twee keer zoveel voeten.
Boven de banken zijn traditionele kastjes te vinden met een open legvak onderaan, in de hoekjes vinden we nog wat open schapjes met sfeerverlichting voor decoratieve doeleinden. Er is veel aandacht voor de raamstoffering. Vitrage lamellen gecombineerd met stroken overgordijnen in verschillende kleuren maken het een sfeervol geheel.
Rechts naast de ingang vinden we een fraaie ruime keuken waarin het bijzonder prettig werken moet zijn. Nieuw zijn de 3 grote laden in plaats van 4. Dan is er nog een grote voorraadkast en uiteraard de Thetford koelkast. Het gasttel en de gootsteen worden elegant aan het oog onttrokken door twee zwart glazen afdekplaten. Eronder zitten 3 gaspitten. Ervoor blijft niet al teveel werkruimte over. Er zijn voldoende stopcontacten zodat er behalve een aansluiting voor de waterkoker en de televisie nog wat overblijft om in dit oplaadtijdperk in contact te blijven met de rest van de wereld.

De wasruimte met Thetford toilet bevindt zich tegenover de keuken met daarnaast de hangkast en kachel. De badkamer is niet al te groot maar biedt voldoende ruimte voor alles wat er moet worden gedaan en is praktisch ingericht. De goed geplaatste spiegels zorgen voor een optisch vergrotend effect. De wasbak is in de hoek opgesteld met eronder verschillende kastjes voor kleinere of grotere badkamerspullen. Naast de spiegel, boven de wasbak, zijn nog een paar schapjes aangebracht voor kleine spullen die je graag altijd bij de hand hebt.
De slaapkamer is ruim met als voordeel dat de bedden in de lengte zijn geplaatst waardoor je er beide gemakkelijk, zonder de ander te storen, in en uit kan. Boven de bedden zie we de gebruikelijke kastjes met eronder open schapjes voor allerlei. Het hangt te hoog om de slaapbril en het boek voor het slapen gaan in te leggen maar die moeten dan maar op het kleine nachtkastje dat tussen beide bedden in staat. Beide bedden hebben een eigen lampje.
Het dakluik in het, niet af te sluiten, slaapgedeelte zorgt ’s ochtends vroeg voor binnenvallende zonnestralen en voor de broodnodige ventilatiemogelijkheden. Een ander, nog groter, dakluik doet dat in het keukengedeelte.
Alle voorraden, de kleding en overige benodigdheden zijn simpel in te ruimen, mede door de grote opbergruimte onder de twee bedden. Alle opbergkasten zijn goed geventileerd maar voor kleine personen wel wat aan de hoge kant. Een opstapje is onmisbaar.
Het paneel, direct links naast in de ingang, en schakelaars kregen een nieuwe kleur en een verbeterde optiek met nieuwe enkelvoudige, tweevoudige en drievoudige schakelaars. Alle technische details van de caravan laten zich eenvoudig aflezen.

Het moderne buitendesign is geïnspireerd op de vele malen onderscheiden Premium. De wagen oogt tijdloos en is mooi afgewerkt. Het aluminium dak en de getinte ramen zorgen voor een strakke oogopslag. De grote disselbak opent ver met hulp van gasdrukveren. De vernieuwde uitdraaipootjes zijn verzwaard en de licht metalen velgen zijn optioneel. De kwaliteit is van de gehele caravan is, zoals we dat van Hobby gewend zijn, hoog en het rijden met de Prestige is een genot. De aanschaf van de Prestige 495 UL levert de koper heel veel plezier op.

Technische gegevens
Hobby Prestige 495 UL
Prijs €18.700
Leeg gewicht 1236 kg
Rijklaar gewicht 1298 kg
Max. toelaatbaar gewiht 1500 kg
Totale lengte (met dissel) 713 cm
Uitwendige lengte 593 cm
Inwendige lengte 501 cm
Uitwendige breedte 230 cm
Inwendige breedte 217 cm
Totale hoogte 260 cm
Stahoogte 195 cm
Omloopmaat voortent/luifel 950 cm
Slaapplaatsen 4
Bedmaten 2 x 83x195 cm
Banden 185 R 14C

Importeur
Hobby Benelux Caravan BV
Tel: 078-6511844 en www.hobby-caravan.de

Met dank aan
Stam Caravans in Elburg www.stam-caravans.nl
 

Vorige pagina

Caravantest