Een goed begin van uw vakantie

2012 - Sterckeman Espace 500

1 januari 2012

Door Paul Descamps - januari 2012
Met de Espace 500 wijkt de fabrikant uit Tournon-sur-Rhône gedeeltelijk af van de traditionele indelingen en meubeluitvoering en met het oog op de toekomst zijn er een aantal slimme ideeën in verwerkt. Voorlopig is er alleen nog de 500. Slaat dit model goed aan dan kunnen er andere modellen volgen. De Espace 500 is gemaakt voor een paar en nog iemand, dat zou een al wat ouder kind kunnen zijn.

Exterieur
Wat de vorm van het koetswerk betreft wijkt de Espace 500 niet veel af van de andere reeksen. Wel heeft dit model een hagelbestendig dak en gladde polyester wanden. Het achter- en onderste deel van het voorfront zijn uit ABS vervaardigd. De gebombeerde kofferdeksel is hoog en breed genoeg om grote gasflessen en het reservewiel vlot in en uit de koffer te doen. Achteraan zijn de smalle hoge lichtblokken in de licht grijze hoekstukken geïntegreerd.

Interieur
Aan ruimte is er in de Espace 500 geen gebrek. Door de vouwbare tafel in de wand te laten zakken kan dat zelfs nog worden vergroot. Heeft u alleen een klein tafelblad nodig, geen probleem, dat klapt omhoog vanuit de keukenwand.
Met deze indeling wijkt de Espace 500 gedeeltelijk af van de traditionele interieurs. De voornaamste verandering is achterin te vinden. De L zitgroep beslaat een groot deel van het woongedeelte. Het is ingericht voor pakweg 3 volwassen bewoners. Als de tafel volledig is uitgeklapt is er voldoende ruimte voor een uitgebreid servies. Zo nodig kan het klaptafeltje vanuit de keukenwand nog worden gebruikt. Wie aan de kop van de tafel plaats neemt, moet wel op het puntje van de bank zitten. Is er meer vloerruimte nodig dan kan de tafel gehalveerd worden of laat u het weg zakken in de wand.
De zittingen van kunststofleder zijn eenvoudig te onderhouden. Voor de rugkussens heeft men gekozen voor textiel met een fijne tekening. De ramen zijn voorzien van moderne vouwgordijnen.
Het donkere houtdecor wordt afgewisseld met lichte panelen. De vlakke bovenkastdeuren zijn in mat wit uitgevoerd en hebben een brede aluminium handgreep. Keuken- en kleerkastdeuren hebben dezelfde kleuren. Het geeft de Espace 500 een moderne look dat ondanks het gebruik van donker hout toch licht overkomt.
De ramen aan de kant van de buitendeur en het keukenvenster zijn extra hoog hetgeen de lichtinval nog verbetert. Dan is er nog een panoramisch dakluik zodat aan zonlicht en ventilatie beslist geen gebrek is.
Zijn we al tevreden over de hoeveelheid daglicht, precies hetzelfde geldt voor de hoeveelheid licht in de avond. Boven de tafel is een dubbele plafondlamp die een brede lichtstraal op de tafel werpt. Boven de bovenkasten zijn lichtslangen aangebracht (ook in de slaapkamer), eronder sfeervolle LED’jes. Tussen keuken en zitgroep bevinden zich een aantal schakelaars om de lampen te bedienen. In de bovenkasten zijn helaas geen schapjes aangebracht.
De inhoud van de zitbanken is vrij goed bereikbaar. Het is alleen een beetje uitkijken geblazen bij het terugplaatsen van de zit kussens, ze zouden kunnen beschadigen door de gegolfde afstandschotten. De zijbank kan voorzichtig worden uitgetrokken om er een éénpersoonsbed van te maken en voorin is een vastbed. Met hulp van gasveren kan het omhoog kantelen en komt een koffer tevoorschijn. Zoals bij alle caravans met een koffer voorin moet er rekening gehouden worden met het gewicht van de inhoud want het beïnvloed de druk op de kogel. De lege Espace 500 had alleen het reservewiel in de disselkoffer en toen bedroeg de kogeldruk al 74 kg.
Tegen de voorwand ligt de verswatertank en tegen de linkerwand de goed afgeschermde boiler met de keurig aangesloten koud- en warmwater slangen. De warme luchtslangen zijn goed beveiligd met een dikke kunststofplaat.

Keuken
Wie tijdens de vakantie graag kookt zal zeker in zijn nopjes zijn met de Espace. Er is veel ruimte om spullen neer te zetten. In de L vormige keuken zijn onder de spoelbak 3 laden en een deur die toegang geeft tot een diepe kast. Misschien had men daar beter een tussenwandje kunnen plaatsen. Het kost nu wel wat moeite om alles vast te zetten voordat de reis begint. Onderaan de zijkast verliezen we ruimte maar zolang caravans op wielen rijden, blijven we ruimte verliezen aan onvermijdelijke wielkasten.
Een kast met er onder een soort bar op schuin geplaatste pootjes vormt de scheiding tussen keuken en zitgroep. In de hoek van het aanrecht is het gasstel met drie branders. Rechts is plaats genoeg om de culinaire genoegens voor te bereiden. Een koelkast sluit de keuken van de slaapkamer af.

Badkamer
De badkamer is groot genoeg om er gemakkelijk te kunnen wassen en kleden. Aan het naar links en rechts uitlopende wastafeltje is een douche kop voorzien, hetzelfde geldt voor een wandhouder. Douchen is echter geen aanrader. Standaard is er geen gordijn en veel belangrijker, de randen tussen de douchebak en de wanden is niet gekit. Voor een gewone wasbeurt is dit geen probleem omdat er dan slechts wat spetters tegen de wanden komen. Onder de wastafel en boven het vast Thetford toilet zijn kunststof kastjes gemonteerd. Het toilet is gebruiksvriendelijk opgesteld en zelfs basketbal spelers zullen hun knieën niet tegen de wanden stoten. Wc rol en handdoekhouder zijn voorzien, kapstokjes moet men zelf plaatsen.

Tenslotte
Wij vonden de Espace 500 helemaal niet verkeerd. Het is wel even wennen maar na een paar uur ervaart men de ruimte en vooral de praktische voordelen van de zitgroep en de keuken. De opvallend hoge ramen zorgen samen met de standaard ramen voor veel licht en ventilatie.

Beschikbaar gesteld door
CampTech Houten BV
Nieuwe Schaft 1 A - E
3991 AS Houten
Tel: 030 6350969
www.camptechhouten.nl

Informatie en verkoopadressen
Trigano BV
Latensteinserondweg 4-05
4005 EH Tiel
Telefoon 0344-632209
www.sterckeman.nl
www.caravantradingeurope.nl

Vorige pagina

Caravantest