Een goed begin van uw vakantie

2011 - Outdoor Living in the Future

1 januari 2012

Door Mariëtte Bos - november 2011
Tijdens de afgelopen Kampeer en Caravan Jaarbeurs was TenCate Outdoor Fabrics, bekend van het TenCate tentdoek, prominent aanwezig samen met vertegenwoordigers van de kampeer- en caravanindustrie. De futuristisch ogende stand met vijf tenten van wit tentdoek, groen kunstgras en interessante licht animaties toonde dat wat nog gaat komen. Tentdoek met eigenschappen als glow in de dark, anti-mug, high-visibility en energie opwekkend vermogen. Hoewel het klinkt als science fiction is het dichter bij dan u misschien denkt. Herkenbaarder maar uit dezelfde TenCate koker komen eigenschappen als zelfreinigend, brandwerend en isolerend vermogen.
Na zoveel technische insteken lijkt de stap naar gepersonaliseerde bedrukking van uw voortent een kleine. Want hoewel het nu al realiseerbaar is, over niet al te lange tijd is het ook daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar. Stelt u zich eens voor: iedere voortent een ander doek met een door de eigenaar ontworpen motief. Dat is Outdoor Living in the Future, de toekomst van het kamperen…

Maar eerst terug in de tijd
TenCate is een oer-Hollands bedrijf met een rijke en indrukwekkende historie die ruim 307 jaar terug gaat. De basis van dit innovatieve, sinds 1954 beursgenoteerde en wereldwijd actieve bedrijf vinden we vóór 1704 (!). Toen werd er in het Twentse Almelo een bescheiden start gemaakt met de handel in katoendoek. Het was een solide basis waarop door de eeuwen heen verder werd ontwikkeld en gebouwd. Anno 2011 doet TenCate zoveel meer dan het maken van textiel voor bijvoorbeeld bedrijfskleding en tent- en zonwering. Ook de productie van composieten voor de lucht- en ruimtevaart is een belangrijk onderdeel van het bedrijf geworden. Denk daarnaast bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van kunstgrasvezels voor tal van sportvelden. En wist u dat TenCate nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de Superbus van Wubbo Ockels? Toch is het zo en als de kennis van de textiel productie gecombineerd wordt met de kennis van de composietproductie ontstaan er ongekende mogelijkheden.

De toekomst van het kamperen
En dan zijn we weer op de TenCate-stand op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Europa’s grootste producent van tentdoek. Ik spreek met de heer Klompenmaker, marketing en sales manager van TenCate Outdoor Fabrics.
Hij vertelt over de voortdurende vraag naar vernieuwingen. Trends als glamping en de vraag naar luxe en comfort dragen daar aan bij. Uiteraard is outdoor living bij de moderne kampeerder populair maar wel graag comfortabel en goed beschermd tegen zon, regen, kou en wind.
Op de stand zijn niet alleen de innovatieve eigenschappen te zien van tentdoek. Door de samenwerking met vooraanstaande merken (Brand, Camping Sport de Wit, Combi-Camp, Doréma, Fortex voortenten, Isabella, Reda, Unico voortenten en Walker) is dat gecombineerd met modern design van voortenten, vouwwagententen, groepstenten, boogtenten en tipitenten.

De verwachting is dat onderstaande technieken binnen vijf jaar leverbaar zijn en toegepast worden bij de productie van tentdoek, aldus Klompenmaker.
Zelfreinigend Door het aanbrengen van een speciale zelfreinigende coating op het tentdoek blijft het als nieuw. Vuil hecht zich minder snel en na een regenbui spoelen de aanwezige vuiltjes eenvoudig weg.
Isolerend Door driedimensionale weeftechnieken ontstaat doek met een isolerende luchtlaag tussen het weefsel aan de buitenkant en de binnenkant van de tent. Hierdoor blijft de tent in de zomer koel en in het voor- en najaar aangenaam warm.
Anti-mug Een speciale, naar citroenruikende, finish op het doek houdt muskieten op afstand. Vooral in de tropen en vochtig warme gebieden is dit bijzonder functioneel.
High visibility Deze signalerende eigenschap verhoogt de veiligheid. Overdag en bij gerichte verlichting in de nacht is de tent goed zichtbaar. De retroreflectie is afhankelijk van de zichtbaarheidwaarde van de coating op het weefsel.
Glow in the dark Een speciale glow in the dark behandeling zorgt voor zichtbaarheid in de nacht dankzij geabsorbeerd zonlicht overdag. Kindertenten met deze laag voorzien functioneren ’s nachts als nachtlampje.
En dan is er nog het energie opwekkend vermogen van tentdoek waarmee u bijvoorbeeld de accu van de mobiele telefoon en de laptop oplaadt.
Gepersonaliseerde bedrukking Geef uw kampeermiddel een eigen gezicht door creatief aan de slag te gaan met het design van het tentdoek. Pa en ma gaan helemaal op in de natuur door een voortent met bladmotief met isolerende eigenschappen, de tieners van het gezin slapen in een bijzettentje van jeansdoek met stoere stiksels en energieopwekkende eigenschappen voor het laden van de laptop en de mobieltjes en de jongste spruit voelt zich helemaal happy in haar roze prinsessentent die ’s nachts vriendelijk oplicht door het glow in de dark tentdoek. Het lijkt misschien nog ver weg, maar het is dichter bij dan u denkt. Het is outdoor living in the future...

Textiel staat al meer dan 307 jaar centraal in het Twentse bedrijf Koninklijke Ten Cate. Het predicaat Koninklijk werd in 1852 aan de naam toegevoegd als blijk van waardering van koning Willem III voor de technologische vernieuwingen die het bedrijf toen al doorvoerde. En daarmee is TenCate de oudste, nog bestaande industriële onderneming in Nederland die het predicaat Koninklijk mag voeren. Koninklijke TenCate is beursgenoteerd en heeft ruim 30 vestigingen in Europa, Azië en Noord Amerika en biedt wereldwijd circa 4500 arbeidsplaatsen.

TenCate Outdoor Fabrics, www.tencateoutdoorfabrics.nl en www.outdoorlivinginthefuture.com
Copyright foto TenCate Outdoor Fabrics
 

Vorige pagina

Caravantest