Een goed begin van uw vakantie

2010 - Wilk S3 490 UE

11 november 2010

Door Paul Descamps - april 2010

Uit het ruime aanbod aan S3 modellen kozen we de enige indeling met 2 enkele bedden. Dat biedt sowieso een vrije doorloop in de hele caravan en het interieur lijkt nog groter dan het al is. Het is een ideale caravan voor een paar dat er regelmatig op uit trekt maar ook graag wat langer op een camping vertoeft. De 490 UE heeft er alle troeven voor in de hand.

Exterieur
Door de vorm en de kleuren maakt de Wilk S3 een robuuste indruk. Dat is misschien voor een deel te wijten aan het ontbrekende raam in het voorfront van de 490 UE. Ook de gekleurde snuit van de disselkoffer draagt daar aan bij. Het dekselslot is verborgen achter het verdraaibare Wilk logo. Achteraan zien we een kloeke bumper met een stel uit de kluiten gewassen lichten. Het hellend voorfront en de achterwand zijn in gladde kunststof uitgevoerd, voor de zijwanden heeft men aluminium platen met hamerslagprofiel gebruikt.
Wilk gaf de voorkeur aan het BPW chassis. Behalve de 2 lengtedragers zijn er nog een middenbalk en 2 dwarsbalken om het chassis de nodige stijfheid te geven. De geknikte as en de WS 3000 stabilisator van BPW zorgen voor een keurige wegligging. Onderaan is alles netjes verankerd en keurig afgewerkt. Voor de winterkampeerder moeten de afvoerbuizen op de bodem worden afgekoppeld om te voorkomen dat het afvalwater in vaste toestand veranderd.

Interieur
De 490 UE is een buitenbeentje in de S3 reeks, het is het enige model met 2 enkele bedden. Voor een koppel dat al veel zomers en winters heeft meegemaakt is dat een interessante indeling.
De voordelen van enkele bedden zijn legio. Men stoort elkaar niet bij een nachtelijk uitje, ieder kiest zijn eigen deken en men kan gemakkelijk bij de bovenkasten. En dan is er nog het voordeel van de loopruimte. Bij meerdere indelingen verliest men bijna een halve caravan aan het bed. Ons testmodel had een woongedeelte van meer dan 5 m lang. Aan ruimte dus geen gebrek, ook de binnenbreedte van 2,2 m speelt hier een voorname rol. Dat vertaalt zich in een extra diepe keuken en badkamer. Daartussen blijft genoeg plaats om de keukenpiet niet te storen in zijn bedrijvigheid. Woon- en slaapkamer kunnen middels een schuifdeur van elkaar gescheiden worden. Voor winterkampeerders is dat een pluspunt. De temperatuur rond de zitgroep kan men tot een behaaglijke warmte opdrijven terwijl het aan de kant van de bedden frisser blijft.
Voor de U-zitgroep kozen de ontwerpers voor een korte zit. Een compromis dat men in brede caravans altijd moet sluiten. Het heeft onze voorkeur omdat je een comfortabele rugsteun hebt. Voor 2 personen is de los staande tafel ruim bemeten. Met 3 of 4 man aan boord voldoet het ook want de zitgroep is tot bed om te bouwen en door een beetje doordacht gebruik te maken van de been- en elleboogruimte moet dat prima lukken.
Voor het meubilair heeft men een niet te donker houtdecor genomen dat wordt afgewisseld met zilverkleurige gebogen onderkanten van de bovenkasten, een licht plafond en een fijne parkettekening voor de vloer. Maar dat is het niet alleen, ook de gordijnstukken en de kussens dragen bij tot een harmonisch geheel. We zien ook een doorlopende aluminiumkleurige band over de kastdeuren met daarin de brede handgrepen verwerkt. Inhoudelijk zijn de bovenkasten net goed van maat om ze op een verantwoorde manier te vullen. Onderaan hebben ze een open legvak. Boven de keuken is een groot dakluik, met als voordeel dat men boven de tafel een fatsoenlijke plafondlamp kon hangen.
Aan bagageruimte is helemaal geen gebrek, je moet er zelfs voor waken om niet alle vakken vol te stouwen want dan volstaat 275 kg laadvermogen niet. Geen nood echter, het MTM kan tot 1700 kg worden opgedreven.

Keuken
Voor de keuken hebben de architecten redelijk wat plaats voorzien,voornamelijk in de diepte. In het lichte gestipte aanrecht zijn gaspitten en spoelbak geïntegreerd en afgedekt. Aan de opstelling zie je dat Wilk tot de Knaus groep behoort. De 3 naast elkaar gemonteerde gaspitten vinden hun plaats bijna onder het venster. Er is plaats voor 2 vrij grote pannen en één kleinere. Om vlees en groenten tot eetbare producten voor te bereiden is vooraan veel plaats voorzien. Een diep keukenblok betekent ook een diepe kast en laden onderaan. Boven heeft men één van de 2 kasten voorzien van een draadlade.

Badkamer
Wat bewegingsruimte betreft valt de natte cel mee. Er is plaats genoeg aan het wastafeltje en het draaibare toilet is gebruiksvriendelijk opgesteld. Wanden en kast zijn uitgevoerd in hout. Het wastafeltje met een uitloper naar links is aluminiumkleurig en onderaan is een witte, goed bruikbare, kunststof kast. Voor de ventilatie zorgt een dakventilator.

Tenslotte
Wilk heeft van oudsher een goede naam op het gebied van degelijkheid. Dat is tegenwoordig niet veranderd, in tegendeel. Met de moderne materialen en de constructiemethoden gaan de caravans nog langer mee. De S3 490 UE behoort tot de goedkoopste serie maar dat is nauwelijks te merken en al helemaal niet aan het uitrustingsniveau. Alles is aan boord voor een gebruik het hele jaar rond. Het zijn de luxe artikelen die de prijs opdrijven, maar zijn die werkelijk noodzakelijk?

Wat vond mevrouw ervan?
*Geen dakluik of venster in de badkamer vindt ze maar niks
*De keuken heeft vooraan een groot werkblad, de pannen staan daardoor ver bij de kok vandaan, een blik in de pannen zit er voor haar dus niet in
*Veel bergruimte voor een gezin
*De zitgroep heeft comfortabele zitbanken

Wilk heeft 3 reeksen de S3, de S4 en de S5. De S5 is het vlaggenschip en de S3 de goedkoopste serie met 12 types met een opbouwlengte van 4,97 m tot 7,39 m. Zij zetten tussen 1200 en 1800 kg op de weegschaal. In de uitgebreide reeks is er voor iedere familie, al dan niet met kinderen, een geschikte indeling te vinden. Er zijn Franse bedden, stapelbedden, dwars opgestelde vaste bedden, enkele bedden en zelfs één met een eilandbed. Keukens, zitgroep en sanitair lijken grotendeels op elkaar. De prijzen lopen op van 10.790 tot 19.470 euro.
Voor iets meer luxe en nagenoeg dezelfde indelingen van de S4 reeks betaal je tussen de 15.430 en de 21.390 euro.

Informatie en verkoopadressen
Knaus-Tabbert
Wilk Product Management
Helmut-Knaus-Strasse 1
D. 94118 Jandelsbrunn
www.wilk.de

Beschikbaar gesteld door
Vinken Caravans Asten
Ommelseweg 65
5721 WT Asten
Tel: 0493 696155
www.vinkencaravans.nl

Vorige pagina

Caravantest