Een goed begin van uw vakantie

2014 - Kip Kompakt

9 september 2014

Juni 2014 - Willem Laros

Kip Kompakt: mag het een onsje minder zijn?
Klein is fijn. Dat is de allesoverheersende gedachte bij het nader bekijken van de huidige Kip Kompakt, door de marketingmanager voor ons klaargezet op het terrein naast de fabriek. Met een breedte van 183 cm zullen veel auto’s niet eens caravanspiegels nodig hebben om veilig op pad te gaan. En het gewicht vanaf 755 kg en de hoogte onderweg van 225 cm vereisen ook al geen ‘caravantrekker van het jaar’.

De Kip Kompakt bestaat al even. Maar toch vond Kip het tijd worden deze caravan weer eens flink onder handen te nemen, met behoud van de goede eigenschappen uiteraard. Bij de Kip Kompakt kunnen we gerust spreken van een nagenoeg ‘uitontwikkeld’ product. Meer ‘wonen’ op zo’n oppervlak is eigenlijk nauwelijks denkbaar.

Stahoogte
Zo bescheiden in hoogte de Kompakt op de weg is, zo vrijgevig in stahoogte is het recreatieverblijf op de camping. Precies 203 cm: daar kan geen ‘gewone’ caravan aan tippen! En zijn de buitenmaten overigens aangenaam bescheiden, opgevouwen slapen hoeft echt niet in een bed van twee meter lang (en 1.70 meter breed). Best bijzonder dus, die Kip Kompakt.
Voordat we instappen bedenken we eerst eens voor wie zo’n Kompakt eigenlijk bedoeld is. Voor het stel dat graag ‘licht’ reist in de eerste plaats. In de zomer, maar ook wel in voor- en najaar. Kleine auto, van camping naar camping. Eten en zitten graag buiten: de caravan is vooral een slaapplaats en de plek bij minder goed weer. Leeftijd? De liefde voor het buitenleven is niet aan leeftijd gebonden. Kinderen mee? Kan, als ze in een eigen tentje slapen.
Wij bekijken hier de KK 37 EKV (’s-nachts tweepersoonsbed van de twee banken en tafel). Leverbaar is ook de KK 37 (basisuitvoering) en de KK 37 TCB. Deze laatste heeft als extra de mogelijkheid van twee eenpersoonsbedden. De prijs van de drie uitvoeringen begint bij €16.389,-: daarmee is de prijs van deze Kip niet zo compact.

Slim sanitair
De indeling van de Kompakt is best bijzonder. Links van de deur vinden we de keuken: compact ook, maar toch met drie gaspitten en een wasbak. Hier onder twee grote laden en een bodemkastje, ernaast nog een grote kast. Met een luikje onderin, waarachter de gaskranen schuil gaan.
Kijken we naar rechts dan zien we twee lange banken tegenover elkaar. Maar het bijzondere zit toch vooral in de sanitaire oplossing in de hoek, naast de keuken (..). Overdag - als je gewoon het toilet van de camping kunt gebruiken - wordt het Thetford cassettetoilet geheel aan het zicht onttrokken en is er een flink ‘aanrechtblad’ voor koffiezetter en andere spullen (twee wandcontactdozen hier). Maar ’s nachts, als een wandeling over het kampeerterrein minder aanlokkelijk is, klapt het blad omhoog tot zijwand. De lage klapdeur maakt plaats voor de hoge en zie: een ‘dichte’ toiletruimte is het resultaat. Slim hoor! Overigens kijkt het buitenland ‘wat vreemd aan’ tegen sanitair zo direct naast de keuken. Alsof het wat uit zou maken als het een halve meter verder is - zoals in veel andere caravans. De Nederlander kijkt hier vrij nuchter naar, zo is de ervaring bij Kip.

Vloerverwarming
Rechts naast de deur is de (Dometic) koelkast geplaatst. Hier boven is nog een wandcontactdoos, prettig voor radio of tv. Een verwarming zit er standaard niet in, optioneel is vloerverwarming: een opmerkelijke keuze in een dergelijk voertuig. Of je hier nu mee naar de wintersport moet gaan… dat zou ik wel eens willen proberen. (In de folder van de nog kleinere Shelter, ook met vloerverwarming leverbaar, staat een foto van deze mini-caravan, met vloerverwarming, in de sneeuw.) Overigens is een Truma kachel (met wandafvoer) wel opgenomen in de lijst met opties. En zeker aan te raden als je winterplannen hebt.
Onder de lange tafel is nog een wandcontactdoos. De banken zijn uitgevoerd met een Coriano zwart/crême bekleding: dat had van mij best wat lichter gemogen, iets minder contrasterend met het verder plezierig lichte interieur.
De kastjes rondom zijn alle voorzien van een gasveer en gaan van boven naar beneden open. Het gasveertje laat de klepjes zijdezacht zakken. Op de kasten van de zijwanden is, met het hefdak omhoog, extra aflegruimte.

Pakketten
Af fabriek is de Kip Kompakt leverbaar met twee pakketten. Het Safety Pakket (veiligheid: waarom moet dat toch in het Engels…?) bestaat uit een stalen reservewiel in de disselbak, krik en kriksteunen, wielmoersleutel en twee wielkeggen, plus een Al-Ko AKS 1300 stabilisator. Het Comfort Inclusive (..) Pakket voegt daar nog vloerverwarming aan toe en een plissé hordeur. De pakketten kosten respectievelijk €595 en €1.395 extra. En voegen in dezelfde volgorde 24 en 35 kg toe aan het gewicht van de recreatie-aanhanger.
Maar er zijn nog veel meer opties. Een extra zware as (€275,-) verhoogt de toelaatbare massa naar 1.200 kg (standaard 1.000 kg). Lichtmetalen wielen (geen velgen, zoals in de folder staat: op velgen kun je niet rijden) zijn vooral verfraaiing, net als een disselafdekking. Nog enkele opties: tv-aansluiting, afstandsbediening voor verlichting, Heki dakluik (twee maten), Truma kachel (wandafvoer), vaste verswatertank, Truma boiler…

Wat een leuke caravan is die Kip Kompakt toch. Dat mooie logo siert front en achterzijde, de rode streep op de zijwand is een mooi accent, evenals de donkere disselklep. En kijk eens naar die handgrepen op het voorfront. Maar de belangrijkste overweging voor de keuze van deze caravan zal toch steeds de combinatie afmeting en gewicht zijn. In combinatie ongetwijfeld met een goed gebouwd, Nederlands product.

Kip Caravan BV, tel: 0528 288888 en www.kipcaravans.nl

Vorige pagina

Caravantest